Glasgow: "Ζero Four One"

12/01/2021

Κατηγορία: Old Time Rock

2337

Οι Glasgow σχηματίστηκαν το 1982 στην ομώνυμη πόλη της Σκωτίας, και ήταν επικεντρωμένοι σε διασκευές τραγουδιών των AC/DC και Deep Purple αλλά ερμήνευαν και δικές τους συνθέσεις οι οποίες κινούνταν στον χώρο του μελωδικού hard rock.

 

Η μουσική τους αποτελεί μια μίξη μελωδικού New Wave Of British Heavy Metal, μαζί με ηχητικές pop-metal αποχρώσεις.
Το 1983 υπέγραψαν συμβόλαιο με τη Neat Records και κυκλοφόρησαν τα single "Under The Lights’’, ’’Stranded’’ και "In the Heat Of The Night’’.
Το 1985 κάνουν support στην παγκόσμια περιοδεία των Uriah Heep και την ίδια εποχή ψηφίζονται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Nashville ως τέταρτη δημοφιλέστερη μπάντα πίσω από τους ZZ Top, Motley Crue και AC/DC.
Αφού εξασφάλισαν συμφωνία με τη  Sonet Records, τους ανέλαβε ο παραγωγός των Who και των Status Quo, Kenny Denton, με τη βοήθεια του οποίου κυκλοφόρησαν το 1987 το album "Zero Four One’’, το μοναδικό τους ολοκληρωμένο άλμπουμ μέχρι σήμερα. Ο τίτλος αναφερεται στον τηλεφωνικό κώδικα της Γλασκώβης και μάλιστα συμμετείχε ο Don Airey των Deep Purple στα keyboards.
Την επόμενη χρονιά, το 1988, το συγκρότημα διαλύθηκε κυρίως  διότι η Sonet Records έχασε το ενδιαφέρον της.
Η ψυχή του συγκροτήματος, ο κιθαρίστας Archie Dickson, o oποίος σήμερα εργάζεται ως καθηγητής σε κολέγιο με αντικείμενο το management  Μουσική Βιομηχανία, προσπάθησε το 2009 να επανασχηματίσει τη μπάντα.
Οι εξελίξεις ήρθαν κατά τέτοιον τρόπο , ούτως ώστε μέσα στο 2021 να είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά στην πραγμάτωση της αναβίωσης της μπάντας, με σχεδόν φρέσκια line up. Ο μόνος ‘’παλιός’’ εκτός από τον ίδιο τον Archie, είναι ο drummer Paul Mc Mannus. Νέος  frontmann είναι ο Peter Scallan, στο μπάσο ο Brian Galloway και στα keyboards , o Stuart Clyde.
Σε αυτό κλίμα εντάσσεται και η επανέκδοση τον Φεβρουάριο του "Zero Four One’’.
To album περιέχει  8 τραγούδια συν ένα bonus track, το "Will You Be Mine’’, ηχογραφημένο το 1988.

Τα tracks στο σύνολό τους δίνουν την αίσθηση μιας καλοκουρδισμένης, αξιοπρεπούς και φροντισμένης δουλειάς, ενταγμένης στο ύφος του κλασικού μελωδικού ροκ της δεκαετίας του '80, που ισορροπεί μεταξύ του hard rock και του AOR.
Η φωνή του Mick Boyle είναι χαρακτηριστικό ότι φλερτάρει έντονα με το οπερατικό ύφος frontmen που ανήκουν στο power metal.
Το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, το We Will Rock’’ είναι ένα τυπικό επικό rock anthem που θυμίζει ίσως κάτι από AC/DC , αλλά και Accept στο στυλ του "Balls To The Walls’’ όσον αφορά ειδικά τα ρεφρέν.
Το επόμενο τραγούδι είναι καθαρά πιο pop rock,  μιας και το "Secrets To The Dark’’ είχε γραφτεί αρχικά από τον Chris Thomson των Manfred Manns Earth Band και μάλιστα η version των Glasgow είναι η τρίτη. Τα "Back On The Run’’ και "My Heart Is Running With The Night’’ είναι τυπικά όμορφα μελωδικά ροκ τραγούδια που εκφράζουν τον ήχο εκείνης της εποχής που αποτελούσε κοινό τόπο σε πολλά συγκροτήματα τότε.

Ακολουθεί το "Meet  Me Halfway’’, συνδυάζει έξοχα τα keyboards, με δυνατά κιθαριστικά riffs και chorus που δένουν αρμονικά. Είναι από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν.
Το "Under The Lights’’ xωρίς να είναι κακό, ρέπει μάλλον προς το αδιάφορο και υπάρχει για να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό τραγουδιών.
Ο τίτλος της καθαρής power ballad  του άλμπουμ ανήκει δικαιωματικά στο "No More Lonely Nights’’, το πλέον AOR τραγούδι με εντυπωσιακή , ατμοσφαιρική εισαγωγή , σαφώς από τα καλύτερα του "Zero Four One’’.
Από την άλλη, το πιο καθαρόαιμο hard rock track είναι το "Breakout’’, το οποίο χαρακτηρίζεται από καθηλωτικά riff.
Το άλμπουμ κλείνει με το "You ll Be Mine’’, ένα επιπλέον τραγούδι, ηχογραφημένο το 1988, το οποίο προστέθηκε για τις ανάγκες της επανέκδοσης. Ανεβαστικό και αισιόδοξο θυμίζει έντονα ένα κράμα από το "Summertime Girls’’ των Y&T, το "Jump’’ των Van Halen και το "High On You’’ των Survivor, και σαφώς αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για το κλείσιμο του album.

Δημήτρης Πολίτης