Escape: "Fire In The Sky"

14/03/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1419

Με όπλο την πλούσια εμπειρία τους των 30 ετών και με σύμμαχο την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ηχοληψία και στην ηχογράφηση η AOR μπάντα Escape επανέρχονται με την καλύτερη διάθεση και σε φόρμα με το τρίτο τους άλμπουμ "Fire In The Sky’’.

 

‘Ένα άλμπουμ το οποίο είναι επικεντρωμένο στην ανακαίνιση κυριολεκτικά παλαιότερων τραγουδιών, τα οποία ηχογραφήθηκαν ξανά και πέρασαν από καινούρια επεξεργασία σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να παρουσιαστούν πλέον σε ένα νέο κοινό που εκτιμά τη μελωδική rock.
Πού σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα επιμέρους στοιχεία των tracks, τα οποία έχουν παρθεί από παλαιότερες κυκλοφορίες του κιθαρίστα Vince O' Regan (Bob Catley, Region, Arabia), έχουν "περαστεί’’ με καινούρια drums, μπάσο και φωνητικά , με αποτέλεσμα να ακούγονται σαν εντελώς καινούρια, και ορισμένα μάλιστα να είναι κι ακόμα καλύτερα από τις παλιές εκτελέσεις.
Δύο από τα τραγούδια, τα "Blinded By A Lie’’ και "Walk On Water’’ τα είχε γράψει ο Vince για ένα άλμπουμ του Bob Catley, το "Spirit Of A Man’’ του 2006, και είναι ανανεωμένα στο "Fire In The Sky’’, φυσικά με την άδεια του Catley.
Άλλα τραγούδια βρίσκονταν ήδη σε παλαιότερη δουλειά των Escape, το ‘’Borderline’’καθώς και από μια solo κυκλοφορία του Vince O' Regan, το "Temptation’’.
Επί της ουσίας το Fire In The Sky’’ αποτελεί μια καλή προεργασία για την καινούρια σύνθεση του συγκροτήματος, καθώς και ένα καλό ζέσταμα για το επόμενο άλμπουμ, το οποίο βρίσκεται ήδη στα σκαριά, σε φάση pre production.
Να σημειωθεί ότι λόγω του lockdown, η διαδικασία ηχογράφησης έγινε ξεχωριστά με το κάθε μέλος να εργάζεται από το σπίτι του, η δε ολοκλήρωση και εποπτεία της παραγωγής έγινε στα Pro 2 Studio στο Castleford από τον David Twohig και η γερμανική εταιρεία AOR Heaven έχει αναλάβει την κυκλοφορία του άλμπουμ.
Έντεκα τραγούδια στην κλασική παράδοση της AOR/Melodic Rock απαρτίζουν το άλμπουμ ή αλλιώς η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται και φυσικά πολύ καλό και δυνατό ξεκίνημα με ατμοσφαιρική χρήση των πλήκτρων, στο πολύ δυναμικό "Lost And Found’.
Power pop rock '80s στην καλύτερή του εκδοχή αποτελεί το "Heroes In The Night’’, το οποίο μάλιστα υποστηρίζεται και από ένα promo video ενώ το "Τemptation’’ είναι ένα γνήσιο μελωδικό hard rock, αρκετά ενδιαφέρον, το οποίο στην εισαγωγή του θυμίζει αρκετά Dokken στις ημέρες της δόξας τους.
Πιο χαμηλών τόνων στα επίπεδα μια αξιοπρεπούς hard rock μπαλάντας κινείται το "Restless Heart’’.
Απόλυτα δυναμικό μελωδικό hard rock '80s και το "Something To Believe In’’, ένα τραγούδι που θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από τις Vixen, με πολύ καλή δουλειά στα backing vocals. Πολύ ωραίο το σόλο στην κιθάρα, το θεωρώ προσωπικά από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ.
Το "Blinded By A Lie’’ χρησιμοποιεί πιο σκληρό ήχο συγκριτικά με τα προηγούμενα, με σωστή χρήση των φωνητικών, χωρίς να του λείπει η μελωδικότητα.
Στο "Coming Home’’ τα keyboards και τα φωνητικά  στο ρεφρέν συνθέτουν ένα όμορφο συναισθηματικό τραγούδι, που έχει και το απαραίτητο καλοδουλεμένο σόλο στην κιθάρα.
Το "Borderline’’ είναι ίσως , πάντα κατά την προσωπική μου άποψη, το καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ, καθώς έχει όλα τα συστατικά που απαρτίζουν το ιδανικό AOR τραγούδι. Τέλεια ισορροπία σε όλα, πλήκτρα, κιθάρα, καλή ερμηνεία από τον Graham Beales, όμορφη κoρύφωση στο ρεφρέν.
Συμπαθητικό και ευήκοο το "Destiny’’,  χωρίς όμως να εντυπωσιάζει ιδιαιτέρως ενώ πολύ καλό το προτελευταίο "Walk On Water’’, κι αυτό ίσως από τα καλύτερα του project, όπου ο τραγουδιστής δίνει την καλύτερή του ερμηνεία.
Κλείσιμο με την ατμοσφαιρική ομότιτλη power ballad "Fire In The Sky’’, διάρκειας 9 λεπτών,  με λίγη δόση από Scorpions, με εξαιρετική ερμηνεία από τον Beales και αρκετά αξιόλογη στο είδος της. Μάλιστα μόλις περάσουν τα πέντε πρώτα λεπτά "σκληραίνει’’ ο ήχος και παίρνει πιο metal ύφος με εντυπωσιακό  fade out.
Γενικά πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη δουλειά, που σαφώς δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του είδους.

Δημήτρης Πολίτης