Intelligent Music Project: "The Creation"

24/03/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1890

Θα είμαι ειλικρινής η ενασχόληση και το ενδιαφέρον μου για το σχήμα των "Intelligent Music Project" προέκυψε από τον θαυμασμό μου για τους σπουδαίους ερμηνευτές που συνέπραξαν με το σχήμα του Milen Vrabevski, συνθέτη, μουσικού, παραγωγού, ιδιοκτήτη τής εταιρείας Intelligent Music και "μαικήνα" των τεχνών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της γειτονικής μας Βουλγαρίας.

 

Στη βάση αυτή τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν ξεπηδήσει αρκετές σημαντικές Rock και Metal μπάντες ή/και μεμονωμένοι καλλιτέχνες με εξαιρετικές και προσεγμένες δουλειές. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί σχήματα με συμμετοχή γνωστών ονομάτων με σπουδαία βιογραφικά στον χώρο επιτυγχάνοντας την κυκλοφορία δίσκων με ουσιαστικό περιεχόμενο και λόγο ύπαρξης.
Στο συγκεκριμένο concept συγκαταλέγεται και το επονομαζόμενο Intelligent Music Project του Milen Vrabevski.
Μια άκρως φιλόδοξη ιδέα η οποία είχε αρχικά ως σκοπό την προώθηση της Βουλγαρικής πολιτιστικής κληρονομιάς, της σύγχρονης μουσικής και των παραστατικών τεχνών σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα μοναδικό μουσικό προϊόν με καλλιτέχνες διεθνούς κύρους και φήμης.
To ταξίδι ξεκίνησε ουσιαστικά το 2012 όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ με την συμμετοχή του σπουδαίου John Lawton (Uriah Heep, Lucifer's Friend και όχι μόνο) για να συνεχιστεί φτάνοντας αισίως στην έκτη του εκδοχή με το φετινό "The Creation".
Στην πορεία των ετών ο Milen Vrabevski κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να υλοποιήσει το όραμα του, έχοντας την τιμή να φιλοξενήσει στα μουσικά αυλάκια των Intelligent Music Project σημαντικούς καλλιτέχνες του Rock στερεώματος και ιδιαίτερα της μελωδικής του πλευράς.
Στην περίπτωση του The Creationn συναντάμε στον ρόλο του βασικού ερμηνευτή τον Ronnie Romero (Ritchie Blackmore’s Rainbow, Michael Schenker Group, Vandenberg, Lords of Black) ο οποίος σήμερα αποτελεί ίσως την πλέον περιζήτητη φωνή στον χώρο του Hard n' Heavy και δικαίως αλλά και τους εμβληματικούς John Payne (ex-Asia) και Carl Sentance (Nazareth).
Όπως πάντα και εδώ οι υψηλοί καλεσμένοι πλαισιώνονται από καταξιωμένους Βούλγαρους μουσικούς με παιδεία η οποία διαθέτει εύρος που εκτείνεται από την κλασική μουσική και φτάνει στα όρια του Heavy Rock "γεφυρώνοντας" μαγικά μια φαινομενικά τεράστια απόσταση ανάμεσα στα ετερόκλητα αυτά είδη.
Μπορεί οι Ronnie και John να είναι γνωστά εδώ και καιρό μέλη των Intelligent Music Project καθώς μετείχαν και σε προηγούμενες κυκλοφορίες, η έκπληξη υπάρχει για όλους όσοι αγαπούν το ποιοτικό μελωδικό  hard rock.
Στα τύμπανα μετέχουν οι θρυλικοί τυμπανιστές  – Bobby Rondinelli (Ritchie Blackmore’s Rainbow, Black Sabbath) και Todd Sucherman (Styx).
Επίσης, είναι η τρίτη συμμετοχή του γνωστού για την ζεστή, καθάρια και progressive ύφους φωνή του Richard Grisman (River Hounds).
Πέρα από τους all stars Ronnie, John, Todd, Bobby, Carl και Rich στις ηχογραφήσεις μετείχαν και οι βιρτουόζοι μουσικοί από τη γειτονική χώρα – Bisser Ivanov στις κιθάρες, Ivaylo Zvezdomirov στο μπάσο, Vasil Vutev στα τύμπανα και τα κρουστά και ο Ivo Stefanov στα πλήκτρα αλλά και στην ηχογράφηση, τη μίξη και το  mastering  του δίσκου στα Intelligent Music Studios, στη Σόφια της Βουλγαρίας.Στo έκτο έργο του Intelligent Music Project συντελείται μια άνευ προηγουμένου συνθετική, εκτελεστική και ερμηνευτική "απογείωση".
Αν το IV – Sorcery Inside του 2020 ήταν ένα ώριμο και κατασταλαγμένο δημιούργημα μελωδικού Rock, εδώ μιλάμε για την απόλυτη συνύπαρξη και ισορροπία μεταξύ μελωδίας, δύναμης, κλασικού και ηλεκτρικού στοιχείου.
Το μυστικό βρίσκεται στην φωνή και τις ερμηνευτικές ικανότητες του βασικού εκφραστή Ronnie Romero ο οποίος λειτουργεί ως "ακρογωνιαίος λίθος"  όλων των προαναφερθέντων αναδεικνύοντας έναν εαυτό που αν μη τι άλλο εκπλήσσει με τον τρόπο που αφομοιώνει και κερδίζει τις συνθέσεις.
Στον τομέα της σύνθεσης ο Milen Vrabevski και οι συνεργάτες του πέτυχαν απόλυτα τον στόχο, βρίσκοντας την χρυσή τομή και καταργώντας πλήρως τον χαρακτηρισμό AOR αναγκάζοντας τον ακροατή να δεχτεί ότι το The Creationn δεν ανήκει αποκλειστικά σε καμία υποκατηγορία του Hard Rock. Τα χαρακτηριστικά του μάλιστα είναι τόσο ποικίλα και τέλεια σταχυολογημένα που αποφεύγει με χαρακτηριστική άνεση την όποια υπόνοια μονοδιάστατης μουσικής υπόστασης.
Επίσης, θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ στην εκπληκτική κιθαριστική δουλειά που με την σειρά της ακροβατεί μεταξύ του κλασικού του Rock και της Jazz και σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια εκλεπτυσμένη ηχητική παράσταση που διανθίζεται από την υψηλού επιπέδου συνοδεία πλήκτρων.
Σε όλες τις συνθέσεις ακούμε τα καλύτερα από Rainbow (εάν το"I Know"  δε σας θυμίζει το απίστευτο "Death Alley Driver"μάλλον πρέπει να "ξεσκονίσετε" τη δισκογραφία τους), Asia, Nazareth Toto. Προσωπικά αγαπημένα είναι το δυναμικό "A Shelter", το ταξιδιάρικο "Your Thoughts", το "Let it Go" με την jazz  εκδοχή του καθώς και το "Back to the Truth" με την ιδιαίτερη "Led Zeppelin  προσέγγιση" του αλλά   χωρίς να μη χαρακτηρίζω και τα υπόλοιπα εξαιρετικά αξιάκουστα!
Φτάνοντας στην τελική ευθεία της παρουσίασης, πραγματικά η κατηγοριοποίηση του "The Creation" από τους Intelligent Music Project θα αποτελούσε τεράστιο λάθος, οδηγώντας σε αποκλεισμούς επίδοξων ακροατών ενός μουσικού έργου που αξίζει και πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό.
Χωρίς περιστροφές, απλά και έντιμα μιλάμε για ένα Αριστούργημα που ήδη έλαβε την θέση του στην κορυφαία προσωπική μου δεκάδα για το πολύπαθο 2021.
 
Νότης "I Know" Γκιλλανίδης