Βackwood Spirit: ''Fresh From The Can''

08/04/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1398

Ανάμεσα στην κλασική hard rock και στη blues κινούνται οι Backwood Spirit, οι οποίοι ιδρύθηκαν το 2014 στο Orebro της Σουηδίας από τον κιθαρίστα και στιχουργό Kent Engstrom, o οποίος αρχικά συνεργάστηκε με τον πολύπειρο Goran Endman (Yngwie Malmsteen, John Norum).

 

Έπειτα ακολούθησαν ο drummer Joje Lindskoog, ο μπασίστας Niclas Boson, καθώς και ο πολυοργανίστας Tobias Aslund, ο οποίος όμως αντικαταστάθηκε από τον Peter Emilson, προκειμένου να συμμαζέψουν τα demos των τραγουδιών που ήδη υπήρχαν και να τα μετατρέψουν σε άλμπουμ.
Έτσι τον Απρίλιο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ, που έφερε ως τίτλο το όνομα του συγκροτήματος και έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από κοινό και κριτικούς.
To follow up album δεν άργησε να προκύψει ύστερα από συνεχείς επισκέψεις στο studio από το 2019 μέχρι και τις αρχές του 2021. Και το όνομα αυτού "Fresh From The Can’’. Να σημειώσουμε ότι στη μπάντα υπάρχει μια νέα προσθήκη μέλους, καθώς σε αυτή την καινούρια δουλειά εντάχθηκε ο μπασίστας Mats Berglund. Τα 9 τραγούδια της  νέας αυτής  δουλειάς αποδεικνύουν περίτρανα την αφοσίωση του συγκροτήματος στις classic rock ρίζες τους. Ηχογραφήθηκε στα studio "Zone 17" υπό την επίβλεψη των Kent Engstrom, Jοje Lindskoog και Kari Malmi ενώ τα πολύ ωραία graphic design ανήκουν στον Jerri Ericsson.
Aπό το πρώτο τραγούδι, το "Catch Me With Your Fire’’ μάλιστα φαίνονται και οι southern rock επιρροές, καθώς μπαίνουν με ορμή με ένα track που παραπέμπει ξεκάθαρα σε Lynyrd Skynyrd.
Στο αμέσως επόμενο, το "Rainbow’’ θα μπορούσε κάλλιστα θα μπορούσε να είναι hard rock της δεκαετίας του 70.
Το τρίτο, το "Celebretion’’ χαρακτηρίζεται από μια πολύ δυνατή εισαγωγή, έχει αργό ρυθμό, αγγίζει τα όρια της μπαλάντας, χωρίς να είναι 100 %, και έχει γίνει άψογη δουλειά στα drums. Αξίζει επίσης  να μνημονεύσουμε και το σόλο της κιθάρας.
Το "Sweet In The Evening’’ είναι μια συμπαθητική αλλά άνευρη μπαλάντα, ίσως το πιο αδιάφορο τραγούδι του άλμπουμ.
Επανερχόμαστε στα ίσια μας, με το "Witchwood’’ μια φοβερή blues rock μπαλάντα που θα κερδίσει τους οπαδούς του είδους. Στα συν και η πρωτότυπη εισαγωγή αλλά και το φινάλε, οπού ακούμε εφέ από ήχους ζούγκλας (!!!).
Ακόμα πιο "hardcore" blues είναι το "Leavin’’, το οποίο μας δίνει την έντονη αίσθηση ότι ακούμε  live.
Στο "On Through The Night’’ τα καλύτερα σημεία είναι η βαριά boogie κιθάρα και τα υπέροχα φωνητικά του refrain.
To αγαπημένο μου από αυτό το άλμπουμ είναι το "Something About You’’ 
ένα πολύ δυνατό, ζωντανό hard rock τραγούδι με έντονες επιρροές ZZ TOP. Με τις νότες της  κιθάρας να δίνουν  ένα μοναδικό fade out.
Το καλύτερο όμως πιστεύω τραγούδι του άλμπουμ είναι το τελευταίο, το "Mayflower’’ με καταπληκτική η χρήση των πλήκτρων, εξαιρετικά τα φωνητικά, ίσως το σπουδαιότερο blues rock track που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια.
Γενικά το "Fresh From The Can’’ είναι μια αξιοπρόσεκτη δουλειά που θα τραβήξει σίγουρα το ενδιαφέρον των απαιτητικών και ψαγμένων θαυμαστών της blues rock.
 
Δημήτρης Πολίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs