Paris: "50/50"

18/04/2021

Κατηγορία: Κριτικές

2499

Μελωδικό rock από τη Γαλλία;; Εάν σημειώσω την πολύχρονη και συνεπή παρουσία του πολυοργανίστα Frédéric Slama και της μπάντας του, τους AOR, δύσκολα θα βρούμε άλλους και εννοώ με ποιότητα και αξιόλογη προσέγγιση στο μελωδικό γένος.

 

Οι δύο Γάλλοι που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο του μελωδικού Rock  είναι  ο τραγουδιστής/οργανίστας Frederic Dechevanne και ο κιθαρίστας Sebastien Montet που φυσικά ονόμασαν την μπάντα τους με το όνομα μίας πόλης ιστορικότατης, της πόλης του φωτός, Παρίσι.
Με την αμέριστη συμπαράσταση στην παραγωγή και όχι μόνο ενός Βρεττανού, του Steve Newman, στην συναυλία του οποίου το 2014 είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και τον Frederic Dechevanne και να αγοράσω υπογεγραμμένο το πρώτο τους cd!
Για να φτάσουμε στο 2021 και να έχω στα χέρια μου το αριθμητικά ονομαζόμενο "50/50" που είναι ο τρίτος δίσκος της μπάντας.
Το αποτέλεσμα είναι εμφανέστατο στο τέλειο μιξάρισμα του δίσκου με έντονο το στοιχείο της AOR ηχοχρωμίας, με τα αρμονικότατα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και την μπάντα των NEWMAN.
Και η φιλική διάθεση και συνεισφορά του Steve Newman δεν σταματά εδώ: οι μουσικοί συνοδοιπόροι του στην μπάντα των NEWMAN είναι παρόντες ο David Bartlett στο μπάσο και ο Rob McEwen στα τύμπανα προσδίδουν ένα τόνο στιβαρότητας στο δίσκο. Ενώ η παρουσία και του "θεούλη" Robert Säll (των WORK OF ART και W.E.T.) "δένει" αρμονικότατα με την όλη μελωδική ομάδα δημιουργίας.
Στο εναρκτήριο "Breathe In/Breathe Out" με εμφανή την επίδραση ειδικά στην εισαγωγή από Van Halen και το θρυλικό "Jump", προϊδεαζόμαστε για το τι ακριβώς θα ακολουθήσει…και πραγματικά με το "Ashes To Ashes" να είναι κάλλιστα το "γέννημα" από ραδιοφωνική επιτυχία στα 80ς, ειδικά με τα πιασάρικα φωνητικά, τα πλήκτρα και τη δεξιοτεχνική κιθαριστική παρουσία.
Το ιδιαίτερο "Crazy Over You" με ένα αίσθημα It Bites (τους θυμάται κανείς;;) μελωδικό "διαμαντάκι", ενώ το "Touch Me-With Your Eyes" είναι  απλά μία μελωδική πανδαισία, με ταξιδιάρικο σόλο κιθάρας και ένα πιασάρικο ρεφραίν κατάλληλο για συναυλιακές καταστάσεις.
Αγαπημένο κομμάτι από τον δίσκο, το "Can’t Get You Out of My Mind" , ένα αορομελωδικοροκάδικο κομμάτι που ανυπομονώ να το ακούσω ζωντανά όταν η μπάντα θα εμφανιστεί κάποιαν στιγμή οσονούπω και στην Αθήνα (όπως μας εκμυστηρεύτηκε σε συνέντευξη που θα διαβάσετε στο εγγύς μέλλον στο rocktime.gr που μας παραχώρησε ο Frederic Dechevanne).
Με την κιθάρα με ένα πολύ όμορφο riff να "γλυκοπαίζει", με τη  μελωδία των πλήκτρων που όμορφα "υφαίνονται" σε ολόκληρο το δίσκο, η σύνθεση απογειώνεται. Το "Surrender" ακόμη ένα σπουδαίο δείγμα της μουσικής που "υφαίνουν" με τόση μαεστρία  οι  PARIS θυμίζει στους γνώστες  Trixter και Firehouse.
Το "Some Heart" με τα κλασικότροπα  AOR πλήκτρα είναι πραγματικά  ένα εμπορικότατο θανατηφόρο AOR "ποίημα", με εξαιρετικό ρεφραίν, πανέμορφη ενορχήστρωση και καταπληκτική δουλειά στην κιθάρα.
Με τα  "Superhero", "Game, Changer" η περιήγηση στα μελωδικά, πανέμορφα και περίτεχνα "κοσμήματα" συνεχίζεται ενώ το "Half Of Me" είναι ένας εκρηκτικός μελωδικός ύμνος που προέρχεται από μία χρυσή εποχή.
Από τα πρώτα μέτρα του "No Bridge Too Far " είμαστε σίγουροι  100% ότι αυτή μπάντα είναι "ταγμένη μέχρι το μεδούλι" στις μελωδίες των '80ς.
Στο δε, "Valentine's Day" που ολοκληρώνει τον δίσκο η μπάντα μας προσφέρει μία εκπληκτική uptempo ανάλαφρη σύνθεση με ένα υπέροχο, ταξιδιάρικο σόλο.
Μπορεί μεν να μην ανήκουν στην πρώτη κατηγορία των μελωδικών σχημάτων που θα μας πάρουν τα μυαλά όπως οι Work of Art και Find Me (υπεραγαπημένες μπάντες), αλλά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και είναι μία άλλη πρόταση διαφορετική από τη "Σκανδιναβική απολυταρχία".
Με το  uptempo AOR μουσικό ύφος που μας περιγράφουν και με την hi-tech μουσική τους δημιουργία που θυμίζει Boulevard, Stage Dolls αλλά και BON JOVI, FOREIGNER, DEF LEPPARD εποχής "Hysteria" καθώς και την έμπνευση των  JOURNEY σίγουρα μας προσφέρουν πιασάρικες μελωδίες πλημμυρισμένες από πλήκτρα  και εξαιρετικές "πινελιές" κιθαριστικής "ευωχίας".
Η δε παρουσία του αγαπημένου καλλιτέχνη  Steve Newman στην παραγωγή, το mastering και στα φωνητικά αλλά και του δεξιοτέχνη συνθέτη/κιθαρίστα Robert Säll προσδίδουν ποιότητα στο συνολικό εγχείρημα.
Εάν δεν έχετε ακούσει τους Paris κάντε το ΤΩΡΑ να μπορείτε να τραγουδάτε μαζί τους στην συναυλία τους που αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τέλους του χρόνου...
 
Νότης "Game Changer" Γκιλλανίδης