King Company: "Trapped"

24/05/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1992

Μια από τις μεγάλες ελπίδες στον χώρο της μελωδικής hard rock, αποτελούν οι Φινλανδοί King Company, οι οποίοι έχουν στο ενεργητικό τους ήδη δύο επιτυχημένα άλμπουμ. Τα "One For The Road’’ (2016) και "Queen Of The Hearts’’ (2018) που γνώρισαν απήχηση στην πατρίδα τους αλλά σε Ιταλία και Ισπανία, όπου πραγματοποίησαν και τουρνέ.

 

Μιλάμε για ένα κυριολεκτικά super σχήμα, που ιδρύθηκε το 2014 από τον drummer Mirka "Lerka’’ Rantanen (με πλούσιο βιογραφικό- προυπηρεσία σε σχήματα όπως οι Raskasta Joulua, Warmen, Thunderstone, Kotipelto κ.α, προκειμένου να πραγματοποιήσει το μακροχρόνιο όνειρο που είχε, να δημιουργήσει μια αξιόλογη μελωδική hard rock metal μπάντα μαζί με φίλους.
Συνοδοιπόροι του σε αυτήν την πορεία ήταν ο τραγουδιστής Pasi Rantanen, τον οποίο γνώριζε από τους Thunderstone, o Αntti Wirman (Warmen, Children Of Bodom) που ανέλαβε χρέη κιθαρίστα, ο Jari Pailamo στα πλήκτρα και ο Time Schleifer στο μπάσο.
Το μοναδικό "θολό’’ σημείο στην ιστορία του σχήματος είναι ότι ποτέ δεν μπόρεσαν να έχουν σταθερό τραγουδιστή, καθώς μετά το πρώτο άλμπουμ ο Rantanen παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα με τη φωνή του και έτσι στο δεύτερο προσέλαβαν τον Ιταλό Leonard Guillan . Αλλά και στο τρίτο άλμπουμ, το "Trapped’’ που είναι και το κεντρικό μας θέμα , που ξεκίνησε την παραγωγή και ηχογράφηση ήδη από το 2019, ένας ακόμα νεοφερμένος, ο Ilkka Keskitalo ανέλαβε χρέη πρώτης φωνής. Ένας χρόνος δουλειάς χρειάστηκε με την εποπτεία αυτή τη φορά της AOR Heaven και με μαέστρο στην παραγωγή του project, τον σπουδαίο και καταξιωμένο στο χώρο τεχνικό ήχου Jesse Vainio, έναν άνθρωπο που έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα, όπως οι Sarah Brightman , Apocalyptika, Sunrise Avenue, Gregorian ανάμεσα σε άλλους.
Αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετική δουλειά, ένα μαγικό ταξίδι στον χώρο της μελωδικής hard rock, με υλικό που δείχνει απίστευτη ενέργεια και ενθουσιασμό και διακρίνεται από  ηχητική επεξεργασία υψηλού επιπέδου. Να σημειώσουμε ότι ήδη το συγκρότημα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια ακόμα, την  τρίτη κατά σειρά, περιοδεία στην Ισπανία.
Με το "Trapped’’ οι King Company εδραιώνονται ως ένα πιο δυνατά και πολλά υποσχόμενα μουσικά σχήματα στη hard rock στην εποχή μας με 11 πολύ δυνατά τραγούδια που χαρακτηρίζονται από σκληρό αλλά και συνάμα μελωδικό ήχο αποτελούν το άλμπουμ.
Το πρώτο κομμάτι, το "I will be there’’ είναι ένα καλοδουλεμένο τυπικό σκανδιναβικό speed metal, που είναι ότι πρέπει για ξεκίνημα και μας βάζει και στο πνεύμα της συγκεκριμένης δουλειάς ενώ στο ίδιο στυλ αλλά προς το πιο μελωδικό και επικό παραπέμπει το δεύτερο, το "Trapped In Heart’’, με πολύ καλή δουλειά και στα φωνητικά.
Πολύ όμορφη και μελωδική εισαγωγή  με πιάνο- keyboards έχει το "Stephanie’’. Aριστοτεχνικό  είναι το σόλο στην κιθάρα, επικά τα φωνητικά και πολύ δυνατό το κλείσιμο με riff.
To "Dangerous Tonight’’ μου άρεσε   πολύ, καθώς διαθέτει όλα τα συστατικά που χαρακτηρίζουν ένα  καλό μελωδικό hard rock τραγούδι, με κορυφαία φωνητικά.
Σκληρά και γρήγορα riff κυριαρχούν στο "Screen Is Your Life’’ , με ένα θανατηφόρο σόλο, το καλύτερο ίσως του άλμπουμ όπου συναντάμε για μια ακόμη φορά στοιχεία επικού metal.
Το καλύτερο intro υπάρχει στην πανέμορφη επική power ballad με τίτλο "Death Of Soul’’. To piano δεν μπορεί παρά να μας κάνει να ανατριχιάζουμε και να συγκινούμαστε. Πάρα πολύ αξιόλογο το σόλο στο καλύτερο κατά τη γνώμη μου τραγούδι του άλμπουμ.
Πάμε στο επόμενο, το "Nothing For Free’’, στο οποίο μπαίνουμε με μια πάρα πολύ δυνατή και σκληρή εισαγωγή με riff. Πρόκειται ίσως για το απόλυτο μελωδικό hard rock track κατά την ταπεινή προσωπική μου γνώμη, το οποίο ανεβάζει ένταση και τονώνει τη διάθεση του ακροατή.
Από την άλλη το "Fair Winds’’ μας περνάει σε πιο pop rock ατμόσφαιρα, έχοντας και το επικό στοιχείο βέβαια  που υποστηρίζεται από τα υπέροχα  φωνητικά.
Σκληρά riff αλλά και πλήκτρα στην υπηρεσία της μελωδίας και της δημιουργίας ατμόσφαιρας χαρακτηρίζουν το "Cold Killing Game’’ με τα φωνητικά να είναι απολύτως επικά.
Η μπάντα τα καταφέρνει εξίσου καλά και στην progressive metal απόπειρα ‘'Nobody s Fools’’, ένα τραγούδι που φέρνει ξεκάθαρα στο νου αντίστοιχα τραγούδια των Dream theater.
Το κλείσιμο είναι ιδανικό με μια όμορφη επική power ballad, το "Stars Will Lead The Way’’, με χαρακτηριστική ακουστική εισαγωγή  και πολύ ατμοσφαιρικό fade out.
To "Τrapped’’ είναι ένα απόλυτα καλοδουλεμένο hard rock metal εγχείρημα, το οποίο αξίζει να αφιερώσετε 45 λεπτά από τη ζωή σας για να το ακούσετε.
Πιστέψτε με δεν θα χάσετε τον χρόνο σας.

Επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης
// Old Time Rock

// Live Favorites