Cruzh: ''Tropical Thunder''

26/09/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1179

Εκ Σουηδίας ορμώμενοι οι θαυμάσιοι Cruzh προέκυψαν από τις ''στάχτες'' του glam rock συγκροτήματος TrashQueen, καθώς τα μέλη τους Anton Joensson και Dennis Butabi Borg, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον studio μουσικό Tony Anderson για κάτι καλύτερο, έχοντας ως κοινή αγάπη, το μελωδικό ροκ και τον AOR ήχο.

 

Να σημειωθεί ότι ο Anderson είχε επίσης συνεργαστεί με τους Trashqueen στο μοναδικό άλμπουμ τους, το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Μετά από όλα αυτά φτάνουμε στο 2013 και πιο συγκεκριμένα τον μήνα Μάρτιο, όπου ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση του γκρουπ. Η αρχική πολιτική των τριών μελών, όσον αφορά το θέμα του marketing, ήταν να αφήσουν επίτηδες ένα μυστήριο γύρω από την ταυτότητα της μπάντας. Για αυτό το λόγο όταν κυκλοφόρησε το πρώτο τους τραγούδι ''In The Blink Of An Eye'' στη φωτογραφία που δόθηκε στα μέσα, μόλις που διακρίνονταν οι σιλουέτες-σκιές των μελών και υπήρχε μια υποσχόμενη και ιντριγκαδόρικη επιγραφή που έλεγε: ''Get Ready For The Cruzh''.
H τακτική του γοητευτικού μυστηρίου, η οποία συνεχίστηκε και με το δεύτερο τραγούδι τους, το ''Stay'', συνέβαλε στη θετική φήμη και δημοσιότητα της μπάντας. Μόνο ελάχιστα ίχνη και στοιχεία άφηναν στα κοινωνικά δίκτυα, έχοντας κάνει γνωστό μόνο το γεγονός της εθνικότητάς τους, ότι είναι Σουηδοί.
Προς το τέλος του 2013, αποκαλύπτουν επιτέλους στο κοινό την ταυτότητά τους και κυκλοφορούν τα EP ''Hard To Get'' και το πιο ''σκοτεινό'' ''AIM For The Head'' , τα οποία έτυχαν θετικότατης αποδοχής.
Έχοντας αυτή την εικόνα, η Frontier Records SRL, τους προσέγγισε το 2015 και τους έπεισε να υπογράψουν συμβόλαιο, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε ένα χρόνο μετά, το 2016, στη δημιουργία του πρώτου τους άλμπουμ, του ομότιτλου ''Cruzh''.
Η υποδοχή ήταν πάρα πολύ θερμή από την ευρύτερη κοινότητα των  θαυμαστών της μελωδικής ροκ. 
Οι αυξημένες προσδοκίες λοιπόν, έκαναν τους fan να περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο μουσικό project, και ερχόμαστε πλέον στο 2021 και συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου, όπου κυκλοφόρησε το ''Tropical Thunder''. Aνανεωμένοι, έχοντας στις τάξεις τους από το 2019  έναν καινούριο τραγουδιστή, τον Alex Waghorn, και με την προσθήκη του drummer Mat Silver, οι Cruzh μας παρουσιάζουν μια πραγματική πανδαισία melodic rock ήχων με 11 συναρπαστικά τραγούδια.
Αξίζει να πούμε ότι όλα τα μέλη τις μπάντας έχουν συμβάλει στη συγγραφή και τη δημιουργία των τραγουδιών. Τα ακούσματα και οι αγαπημένες επιρροές του γκρούπ περιλαμβάνουν θρυλικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες του είδους όπως Def Leppard, Bryan Adams, Firehouse, Van Halen, Bon Jovi, KISS μεταξύ άλλων.Ξεκίνημα με το πολύ δυναμικό, γεμάτο ηλεκτρισμό, πνιγμένο στα riff ξεσηκωτικό ομότιτλο ''Tropical Thunder'', ένα τραγούδι που αγγίζει τα όρια του heavy metal με φοβερές κιθάρες.
Μελωδικό hard rock με εισαγωγή που θυμίζει έντονα το ''I Love Rock N Roll''της Joan Jett αποτελεί το ''We Go Together''.
Πολύ όμορφη classic rock 80s μελωδία με υπέροχα riff και επικό τόνο είναι το ''Turn Back Time'' που συνοδεύεται από φωνητικά made in heaven.
Φόρο τιμής στους Deff Leppard είναι ξεκάθαρα το ''Are You Ready''. Και πιο συγκεκριμένα φυσικά στο ''Pour Some Sugar On Me''. Όλη η ενορχήστρωση, τα φωνητικά,  τα riff,το intro, το σόλο, όλα μα όλα φέρνουν στο νου το θρυλικό συγκρότημα από το Sheffield. 
Αξίζει να προσέξετε το υπέροχο πιάνο και την εξαιρετική ερμηνεία του Waghorn στην ακουστική μπαλάντα ''Cady''.
Στο ''New York Nights'' το hair metal,ο σύγχρονος σκανδιναβικός ήχος και κλασικό μελωδικό ροκ συναντώνται σε μια τέλεια ενορχήστρωση που υπηρετεί μια μαγευτική μελωδία, σε ένα τραγούδι αφιερωμένο στις συναρπαστικές νύχτες της διασημότερης αμερικανικής μεγαλούπολης.
Πάμε στο προσωπικό αγαπημένο μου, το ''All You Need'' το απόλυτο AOR τραγούδι του άλμπουμ. Κορυφαία φωνητικά, πολύ πετυχημένες γέφυρες, φοβερό σόλο, οδηγούν σε ένα πολύ όμορφο fade out.
Ακολουθεί το ''Line In The Sand'', ένα πολύ ατμοσφαιρικό track, όπου ο τραγουδιστής πειραματίζεται με τη φωνή του δίνοντας έναν πιο σκοτεινό τόνο. Το speed solo αγγίζει τα όρια του metal, ο τρόπος που ερμηνεύεται το ρεφρέν ωστόσο, θυμίζει ένα καθώς πρέπει τυπικό μελωδικό hard rock 80s τραγούδι.
Καθαρόαιμο hard rock είναι το επόμενο, το ''Moonshine Bayou'',πλήρες από επιθετικά, ξεσηκωτικά riff και τον Waghorn θυμίζει στη φωνή τη μανιέρα του John Bon Jovi.
To ''Paralyzed'' είναι ενα πολύ δυναμικό κλασικό ροκ τραγούδι με πολύ καλοδουλεμένα φωνητικά, προσεγμένους στίχους, πολύ ρομαντισμό που παραπέμπει σε αντίστοιχα του είδους της δεκαετίας του 1980.
Στο κλείσιμο του άλμπουμ έχουμε μια γνήσια, αυθεντική μπαλάντα με ρυθμό που υποστηρίζεται από ακουστική κιθάρα και την καθαρή ερμηνεία του τραγουδιστή, αν και προσωπικά θα ήθελα το φινάλε να πραγματοποιείται με ένα πιο εντυπωσιακό, δυναμικό τραγούδι. Αυτό όμως είναι καθαρά προσωπική άποψη.
Συνοψίζοντας, το ''Tropical Thunder'' αποτελεί μια ιδιαιτέρως αξιόλογη, φιλότιμη και αξιοπρεπέστατη δουλειά που χαρακτηρίζεται από δυνατές ροκ μελωδίες, και σαφέστατα συνίσταται ανεπιφύλακτα σε όσους επιμένουν, σε πείσμα των καιρών, να ακούν συνειδητά AOR και classic rock.
H ελπίδα τελικώς έρχεται από τη Σκανδιναβική χερσόνησο.
 
Line Up:
Alex Waghorn: Lead-Backing Vocals
Anton Joensson: Lead & Rythm Guitars, Backing Vocals
Denis Butabi Borg: Bass & Backing Vocals
Mat Silver: Drums & Backing Vocals 
Eric Wiss: Keyboards & Piano
 
Δημήτρης Πολίτης