Hardline: "Heart, Mind And Soul"

11/10/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1275

Αν είστε φαν των προηγούμενων κυκλοφοριών των Hardline, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τον οποίο δεν θα σας αρέσει η τελευταία δουλειά του συγκροτήματος. Περισσότερο από το ίδιο μελωδικό ροκ που παραδίδεται με τον πάντοτε εξαιρετικό και μοναδικό εναπομείναντα από την αρχική σύνθεση Johnny Gioeli!

 

Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχουν συγκροτήματα όπως η συγκεκριμένη μπάντα που δημιουργεί ακόμα κορυφαία μουσική. Καθοδηγούμενοι από το αρχικό μέλος και τραγουδιστή Johnny Gioeli, οι Hardline μπαίνουν στη τριακοστή χρονιά της μουσικής με το έβδομο άλμπουμ τους, "Heart, Mind And Soul".
Οι Hardline έχουν διανύσει πολύ δρόμο από το σύντομο ξεκίνημά τους στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν το συγκρότημα είχε τους σημερινούς μουσικούς "φωτιστές" Neal Schon και Deen Castronovo. Τώρα στα λεγόμενα "ιταλικά" χρόνια, το συγκρότημα έχει μια σταθερή σύνθεση από το 2018, όπου ο βετεράνος τραγουδοποιός και παραγωγός Alessandro Del Vecchio προσθέτει στον πυρήνα της μπάντας.
Οι Αμερικανοί μελωδικοί hard rockers Hardline έχουν μακρά και γεμάτη ιστορία, με δύο χωρισμούς και ένα ρόστερ με περισσότερα από είκοσι μέλη της μπάντας (ο βασικός τραγουδιστής Johnny Gioeli ήταν το μόνο σταθερό μέλος) κατά τη διάρκεια της καριέρας τους τριών δεκαετιών.
Ωστόσο, τα πράγματα ήταν πιο σταθερά για το συγκρότημα από την πιο πρόσφατη αναμόρφωσή τους το 2011, όταν εντάχθηκαν στην δισκογραφική Frontiers Music και μπήκαν στη λεγόμενη "ιταλική εποχή" τους. Τα riff με μεγάλη δεξιοτεχνία και αρμονικότητα κοσμούν τις συνθέσεις, κυρίως στο "Surrender" που ταιριάζει με το "If I Could I would" για τον τίτλο του προσωπικά ξεχωριστού κομματιού. Και τα δύο τραγούδια είναι έτοιμα να ακουστούν σε αρένες, όπως παλαιότερα όταν η μπάντα γέμιζε τους συναυλιακούς χώρους,  με δυνατά φωνητικά και απίστευτη μουσικότητα  και το "Surrender" έχει συγκεκριμένα ένα από τα καλύτερα σόλο κιθάρας του άλμπουμ: η κιθάρα του Percudani παίρνει "φωτιά", ενώ η εξαιρετικά σφιχτοδεμένη ρυθμική γραμμή των Portalupi και Di Salvia είναι απλά μετρονομική!
Δεν είναι όμως όλα γρήγορα και δυναμικά  hard rock κομμάτια. Το "Heavenly" που μοιάζει με μπαλάντα είναι απλά πιο και ταξιδιάρικο, ενώ το κλείσιμο με το "We Belong" είναι ένα μελωδικό περίτεχνο  τραγούδι που καταδεικνύει την ικανότητα του συγκροτήματος να επιδεικνύει άπλετη μουσικότητα και να δίνει λάμψη στα φωνητικά του Gioeli.
Το συγκρότημα κυκλοφορώντας  το "Heart, Mind And Soul", το έβδομο στούντιο άλμπουμ του που είναι γεμάτο με υμνικά, hard rock τραγούδια που περιέχουν κάτι για όλους, είτε είστε λάτρεις των δυναμικών μελωδικών φωνητικών του Gioeli, του σπινθιροβόλου  παιξίματος του Percudani στην κιθάρα ή τις ικανότητες του Del Vecchio ως τραγουδοποιός και παραγωγός του συγκροτήματος(έστω και με αρκετές ενστάσεις…) δίνει πνοή ζωής στην μπάντα.
Οι λάτρεις των Hardline θα ψυχαγωγηθούν και θα ικανοποιηθούν από το "Heart, Mind And Soul". Το άλμπουμ είναι μια ακόμη "περιοδεία" του μελωδικού μέταλ τους με πληθώρα από "ψήγματα" AOR. Αν υπάρχει ένα αξιοσημείωτο μουσικό ρεύμα σε όλο το άλμπουμ, είναι το δυνατό και έντονο riffage που σηματοδοτεί περισσότερο κάθε τραγούδι.
Το άλμπουμ είναι το "στρώμα" από synths του Del Vecchio για υφή και πυκνότητα, όπως το  πιάνο στη μπαλάντα του heavy rock, "Heavenly".Η ρυθμική γραμμή  είναι σφιχτή στο γούστο και κάνει έντονη την παρουσία της  με αξιοσημείωτες γραμμές ντραμς και μπάσων στο "The Curse".
Διαφορετικά, τα περισσότερα τραγούδια των Hardline είναι ως επί το πλείστον σκληρά και βαριά, γρήγορα rockers με τα "Heartless", "Surrender" και "Waiting For Your Fall" ως αξιόλογες επιλογές. Με το "If I Could I would", να ξεκινά μια υπέροχη αρχή ακολουθούμενη από την αντιπαράθεση των φωνητικών του Johnny Gioeli σε πιο ήπιες στιγμές με τις παραδοσιακές εντάσεις  του heavy rock. Μέσα στο γρήγορο και βαρύ rocker "Fuel To The Fire", η φωνή του Gioeli γίνεται πιο ισχυρή για να συναντήσει τη δύναμη της μουσικής.
Το ντεμπούτο παραμένει σίγουρα κλασικό στα αυτιά μου, και δε χορταίνω να το ακούω.
Ξέρω ότι δεν πρέπει να συγκρίνω τίποτα με αυτό το κλασικό line-up, ωστόσο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το όνομα Hardline, οπότε αυτό είναι δικαίωμα τους. Ο Johnny Gioeli έχει μια τόσο ξεχωριστή φωνή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολή, αν όχι στο σωστό πλαίσιο (παρόμοιο με τον Steve Overland). Είτε υπάρχει ένα εξαιρετικό ταίριασμα με τον τραγουδιστή και το τραγούδι και στη συνέχεια και οι δύο σηκώνουν ο ένας τον άλλον, είτε είναι απλώς "αυτή η σπουδαία φωνή ξανά".
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ από τους κυρίους του μελωδικού hard rock είδους, όπως παλιά, τουλάχιστον προσωπικά. Το "Heart, Mind And Soul" δείχνει ότι, τριάντα χρόνια μετά, οι Hardline μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν και να συνθέσουν μουσικές μελωδίες που μένουν στο αυτί και μιλούν στην καρδιά.

Νότης "Fuel To The Fire" Γκιλλανίδης