Cap Outrun: "High On Deception"

04/02/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1602

Η δημιουργία των Cap Outrun χρονολογείται πριν από σχεδόν 15 χρόνια από τους φίλους και σπουδαστές μουσικής Andrée Theander (κιθάρες) και Erik Wiss (πλήκτρα). Το ντουέτο παρήγαγε και κυκλοφόρησε ένα EP, το "Influence Grind", το 2008 πριν μπει το συγκρότημα σε παύση.

 

Άλμα στον χρόνο και στις μέρες της πανδημίας του COVID, όπου οι Theander και Wiss "ανέστησαν" τους Cap Outrun που περιλαμβάνουν επιπρόσθετα τον σπουδαίο ερμηνευτή Chandler Mogel στα φωνητικά (Outloud), τον Carl Tudén στα ντραμς (πρώην Creye) και τον Linus Abrahamson στο μπάσο (πρώην Constancia) ενώ το ντεμπούτο τους, το "High On Deception", κυκλοφορεί από την εταιρεία Frontiers Music.
Οι Theander και Wiss, ο δημιουργικός πυρήνας του συγκροτήματος, είχαν έναν φιλόδοξο μουσικό στόχο για τους Cap Outrun: να αναπτύξουν έναν ήχο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις επιρροές τους από AOR και μελωδική ροκ με τις progressive rock και metal επιρροές τους, προσθέτοντας μερικά στοιχεία fusion. Τα κατάφεραν εξαιρετικά με το "High On Deception", χτυπώντας κυριολεκτικά "φλέβα χρυσού".
Πρώτον, είναι η παρουσία  του Chandler Mogel στα φωνητικά.
Ο Mogel είναι μακράν ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές του μελωδικού γένους. Κυρίως γνωστός για τη δουλειά του στο AOR melodic rock και metal, η φωνή του Mogel ταιριάζει εύκολα, αβίαστα με το μελωδικό progressive rock των Cap Outrun. Είναι ταλαντούχος και ευέλικτος και συνεχίζει να με εντυπωσιάζει από τα χρόνια των Outloud που τον πρωτάκουσα και τον θαύμασα.
Απολαμβάνοντας ένα σημαντικό μερίδιο της παρουσίας του, οι Cap Outrun δημιουργούν μεστά μελωδικά τραγούδια, με εξαιρετικό κιθαριστικό  συνθετικό υλικό βουτηγμένο στο πνεύμα των 80'ς, περίτεχνα στις λεπτομέρειες, δημιουργώντας συχνά "μουσικά κουβάρια" που συνδυάζουν την σκληρή ροκ σύμβαση με ένα αυτοσχεδιαστικό ήθος, πραγματικό ή φανταστικό.
Οι δύο εναρκτήριες συνθέσεις "Crazy Enough" και "High On Deception" κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς. Μοιράζονται ένα πλούσιο μείγμα AOR και Progressive Rock με τον τρόπο των Toto και μετά προσθέτουν πινελιές Steely Dan αλλά και  Jazz/Rock πινελιές ακριβώς στις κατάλληλες στιγμές. Τα "αριστοκρατικά διαλείμματα" για πιάνο προσθέτουν ρομαντισμό σε μια ήδη περίτεχνη "συνταγή" rock'n'roll.
Το "Disaster Mindset" είναι ταυτόχρονα αρκετά απογυμνωμένο από περιττά μπιχλιμπίδια  και επίσης πολύ ρομαντικό - μια εκλεπτυσμένη μπαλάντα για μεγάλους, με ένα παιχνιδιάρικο proggy μεσαίο τμήμα.
Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω για το προσωπικά αγαπημένο μου  "αραχνοΰφαντο"  "Shadows On The Wall". Η απαλή διόγκωση των πλήκτρων και οι νότες της κιθάρας μας εισάγουν σε περισσότερο Westcoast Prog/Rock, αν και οι υπερβολικά φλύαροι στίχοι καταστρέφουν κατά κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα.Τα "Our Brightest Day" και "Run Before We Walk" θα μπορούσαν να περιγραφούν μόνο ως μελωδικά ροκ τραγούδια. Εμφανίζουν τον τραγουδιστή Chandler Mogen ως βασικό ιχνηλάτη, που χειρίζεται τα συναισθήματα σε αυτά τα τραγούδια με τη βαρύτητα και το στυλ ενός Lou Gramm ή Denis DeYoung. Μαζί με τον Mogen, τα ιδρυτικά μέλη Andree Theander (κιθάρες) και Erik Ο Wiss, (πλήκτρα), πραγματικά μεγαλουργούν. Η μίξη ειδών δεν έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, αλλά αν μπάντες όπως οι Von Hertzen Brothers μπορούν να το κάνουν, γιατί να μην το κάνουν οι Cap Outrun; Είναι αυτό το άλμπουμ αριστοκρατικό μεγαλοπρεπές AOR ή είναι αριστοκρατική ευάκουστη  δημιουργία με έντονη την αίσθηση των Toto;
Δεν είμαι σίγουρος, αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι αυτό το πρώτο άλμπουμ από τους Cap Outrun είναι πολύ καλό.
Τα "Shadows  on the Wall" και "As Long As You Believe" είναι τα τραγούδια που είναι καταρχάς άκρως μελωδικά και δυνατά και δεύτερον με τα υπέροχα φωνητικά και τις κιθάρες των Chandler Mogel και Andrée Theander αντίστοιχα, απογειώθηκε  το υλικό . Το σουηδικό ροκ συγκρότημα, στο ντεμπούτο άλμπουμ ενσωματώνει εξαιρετικά το Progrock με το Μελωδικό Rock.
Ένα τολμηρό μείγμα νοσταλγίας και μοντερνισμού. Ένας από τους κύριους λόγους για τη δημοτικότητα του Progrock είναι η ψευδαίσθηση του αυτοσχεδιασμού της μουσικής. Δεν είστε σίγουροι για το τι θα ακολουθήσει, θα μπορούσε να είναι ένας "κεραυνός λαμπρότητας", θα μπορούσε να είναι ένα "ποταπό  σκουπίδι".
Βάλτε το λοιπόν στη λίστα σας και την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το τοπικό κατάστημα δίσκων, δυστυχώς πλέον δεν απέμειναν και πολλά, αναζητήστε το. Αξίζει!!!!

Νότης "In The Shade Of The Masquerade" Γκιλλανίδης