Ronnie Atkins: "Make It Count"

21/03/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1299

Δεύτερο σόλο άλμπουμ για την φωνή των Pretty Maids, τον Ronnie Atkins και το ταξίδι στον παράδεισο της μελωδίας συνεχίζεται. Αντιμέτωπος με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια ο Δανός ερμηνευτής δεν το βάζει κάτω και μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Chris Laney δημιουργούν το εξαιρετικό "Make It Count".

 

Ο Ronnie Atkins αξίζει τον θαυμασμό μας για τα αποθέματα γενναιότητας που διαθέτει, αντιστεκόμενος σε μία ύπουλη ασθένεια στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα τα σε όσους επιμένουν να μιζεριάζουν άσκοπα με μικροπράματα και εγωισμούς. Μάλιστα ο ίδιος δήλωνε πριν δύο  χρόνια για αυτό το δυσάρεστο γεγονός για τη υγεία του.
"Γύρω στο Πάσχα του 2020 και μόλις έξι εβδομάδες αφότου μου είπαν ότι όλα φαινόταν πολύ θετικά για την υγεία μου, δυστυχώς διαγνώστηκα με καρκίνο του σταδίου 4 και μου είπαν ότι ήταν ανίατο, κάτι που ήταν καταστροφικό για μένα. Περιττό να πω, αυτό ήταν μια συνολική αλλαγή παιχνιδιού και μπήκα σε μια κατάσταση πανικού. Αλλά όταν συνειδητοποίησα αργότερα την κατάσταση όταν ηρέμησα, υπήρχαν δύο τρόποι για να προσεγγίσω την κατάσταση. Θα μπορούσα να καθίσω, να αποδεχτώ τα γεγονότα και να αισθανθώ οίκτο για τον εαυτό μου ή θα μπορούσα να σηκώσω τον εαυτό μου, να θέσω κάποιους στόχους, να συνεχίσω τα όνειρά μου και να συνεχίσω να ζω! Και με φανταστική υποστήριξη από την οικογένεια και τους αληθινούς φίλους μου, αποφάσισα να συνεχίσω τα όνειρα μου!
Αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του προβλήματος, ο Atkins δεν το έβαλε κάτω και αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ ξεκίνησε να συνθέτει και να ηχογραφεί τραγούδια για τις επερχόμενες σόλο δουλειές του σε έναν αγώνα χρόνου και ζωής κόντρα στον θάνατο που σκορπά ο καρκίνος. Έτσι την περασμένη χρονιά κυκλοφόρησε το αξιόλογο "One Shot" και φέτος το "Make It Count". Όσοι  είμαστε λάτρεις της σκληροτράχηλης φωνής του Ronnie Atkins θα απολαύσουμε στο "Make It Count"
εκπληκτικές μελωδικές συνθέσεις μπολιασμένες από εμπνευσμένες κιθαριστικές εκρήξεις και όλα αυτά δομημένα και ενορχηστρωμένα ώστε οι μοναδικές ερμηνείες του Δανού τραγουδιστή να είναι μία πραγματική καλλιτεχνική πανδαισία.
Ο δίσκος ξεκινά με το "I've Hurt Myself (By Hurting You)" σε άκρως μελωδικό μοτίβο και ακολουθεί το υπέροχο "Unsung Heroes" το οποίο στιχουργικά είναι ένας φόρος τιμής σε όλους εκείνους που έχουν αγωνιστεί για να προστατεύσουν τον τρόπο ζωής μας. Από τους στρατιώτες στη Νορμανδία μέχρι τις νοσοκόμες στην πρώτη γραμμή της πανδημίας που βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τη δική μας ζωή.
Η συνέχεια ανήκει στο δυναμικό "Rising Tide" που θυμίζει έντονα Pretty Maids και αναφέρεται στον πλανήτη μας, και στο γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε τελικά μια μοίρα παρόμοια με αυτή των δεινοσαύρων.

Το "The Tracks We Leave Behind" πατάει γερά σε μελωδικά ροκ μονοπάτια με κάτι ανάλογο να συμβαίνει στο "All I Ask Of You" όπου το μπάσο του Pontus Egberg (Poodles) δίνει το δικό του ευφάνταστο ρυθμό.
To "Grace" είναι από τα κορυφαία τραγούδια του άλμπουμ με εξαίσιο ρεφρέν. Η μαγεία της εν λόγω σύνθεσης είναι ότι δεν επαναλαμβάνει έναν retro - aor ρυθμό αλλά καταφέρνει να δίνει μία εξελικτική διάθεση στον λεγόμενο μελωδικό ροκ ήχο και σε αυτό το ευχάριστο αποτέλεσμα, πολύτιμος βοηθός είναι ο Chris Laney.
Οι μπαλάντες "Remain To Remind Me" και "Let Love Lead The Way" αναδεικνύουν τη έξοχη φωνή του Atkins ειδικά στο δεύτερο κομμάτι.
Το πιο heavy τραγούδι του άλμπουμ είναι το "Blood Cries Out" με φοβερό κιθαρισικό σόλο. Ένα τραγούδι που έγραψε ο Ronnie βασισμένο στο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο "How to Become a Tyrant" και το οποίο αφηγείται μία ιστορία ενός τυρρανικού - δικτάτορα με το πώς μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο και να ανατρέψει μια υγιή κοινωνία μέσα σε μια νύχτα.
Ακολουθεί το "Easier To Leave (Than Being Left Behind)" που κινείται σε πιο χαλαρό ρυθμό. Μία σύγχρονη AOR μελωδία με πολύ όμορφο ρεφρέν.
Το "Fallen" μπαίνει δυναμικά με την βοήθεια του ντράμερ Alla Sørensen θυμίζοντας αρχικά U2 και έπειτα εξελίσσεται σε μία γοητευτική ροκ σύνθεση.
Τέλος το άλμπουμ κλείνει με το ομότιτλο κομμάτι σε πιο ποπ ύφος με τη φωνή του Δανού ερμηνευτή να λάμπει κυριολεκτικά και νομίζω ότι οι στίχοι αντικατοπτρίζουν όλη την διάθεση τόσο του δίσκου όσο και του ίδιου του Ronnie Atkins
“Еvеrу lіttlе mоmеnt mаkе іt соunt
Еvеrу рrесіоuѕ ѕmіlе уоu ѕее аrоund
Еvеrу wіѕhful drеаm thаt mау соmе truе
Yоu gоttа rеmеmbеr
Еvеrу trаvеlеd mіlе јuѕt mаkе іt соunt
Еvеrу dау іn lіfе thаt уоur аllоwеd
Еvеrу rау оf lіght thаt ѕhіnеѕ оn уоu”
 
Για επίλογο αφήνουμε τον Ronnie Atkins να περιγράψει πως νιώθει για αυτή την κυκλοφορία:
"Το σπουδαίο με αυτό το δίσκο είναι ότι δεν χρειάζεται να διαφωνήσω με το αν είναι πολύ ποπ ή πολύ ελαφρύ κ.λ.π. Κάνω αυτό που κάνω, γιατί αυτό μου αρέσει. Είμαι το αφεντικό για αυτά τα σόλο άλμπουμ και επομένως, αναλαμβάνω την ευθύνη αν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οπαδών Για μένα το "Make It Count" είναι ένα υπέροχο μελωδικό ροκ άλμπουμ και ελπίζω οι θαυμαστές να μην απογοητευτούν".

Υ.Γ.: Ξεχάσαμε να δώσουμε τα εύσημα στους κιθαρίστες που συμμετέχουν στο άλμπουμ: John Berg, Olliver Ηartmann, Pontus Norgren (Talisman, Poodles) και  Anders Ringman.
 
Φώτης Μελέτης