Zadra: "Guiding Star"

09/04/2022

Κατηγορία: Κριτικές

447

Το "Guiding Star" είναι μια συναρπαστική συλλογή από δυνατά τραγούδια και ροκ μπαλάντες που χαρακτηρίζονται από τα δυνατά και συναισθηματικά φωνητικά καθώς και από το "φλογερό" παίξιμο της κιθάρας του ταλαντούχου και εξαιρετικού μουσικού August Zadra.

 

Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τον πολυτάλαντο - για κάποιους - Alessandro Del Vecchio (ο οποίος πρόσθεσε πολλές ενορχηστρώσεις και συνθέσεις τραγουδιών) και περιλαμβάνει τους Jeff Scott Soto (φωνητικά στο "Take My Hand"), Dennis DeYoung (σόλο πλήκτρων στο "Take My Hand"), Jelly Cardarelli (τύμπανα), Jimmy Leahey (ακουστικές κιθάρες στο "A Matter Of Yesterday"), Andrea Seveso (πρόσθετες ρυθμικές κιθάρες στο "Won't Let Your Love Take Me Down"), Martin Jepsen Andersen (που συνέβαλε στη σύνθεση τραγουδιών και τις ρυθμικές κιθάρες στο "Escape The Rain"), τους Guillermo De Medio, Pete Alpenborg και Jan Akesson (που όλοι συνέβαλαν στη σύνθεση τραγουδιών και επιπλέον πλήκτρα).
Ο August Zadra είναι περισσότερο γνωστός για τις περιοδείες και τις ηχογραφήσεις του ως μέλος της σόλο μπάντας του Dennis DeYoung από το 2010.
Ο August έχει επίσης γράψει, ηχογραφήσει ή εμφανιστεί με αρκετούς αξιόλογους και πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι Jeff Scott Soto, Nuno Bettencourt, Robin Zander, Jim Peterik και πολλά άλλους.
Το 2020, το συγκρότημα που σχημάτισε με τον τραγουδιστή Rudy Cardenas, οι Waiting For Monday, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ στην  Frontiers, το οποίο έτυχε λαμπρής υποδοχής  από τους κριτικούς.
Επίσης, το 2020 και το 2021, συνεισέφερε με δεύτερα φωνητικά και κιθάρες στα τελευταία στούντιο άλμπουμ του Dennis DeYoung, "26 East, Vol. 1" και "26 East, Vol. 2" αντίστοιχα. Οι παθιασμένες, σπουδαίες  ερμηνείες του έχουν εξαρθεί από θαυμαστές, τον Τύπο και άλλους μουσικούς σε όλο τον κόσμο.
Το μουσικό  πνεύμα του και η αγάπη του για δημιουργία είναι διάχυτα  και παραδίδονται με μια ισορροπία λάμψης και ουσίας.
Οι ικανότητες του συγκεκριμένου  μουσικού είναι κάτι παραπάνω από αναγνωρισμένες στον χώρο της ροκ, απόδειξη του οποίου είναι ότι ορισμένοι θρυλικοί σταρ έχουν βασιστεί σε αυτόν για να παίξει στα άλμπουμ τους ή να κάνει δεύτερα φωνητικά. Αναφερόμαστε, κυρίως, στον Dennis DeYoung, τον πρώην τραγουδιστή των Styx, στου οποίου το συγκρότημα μετέχει από το 2010 και συγκεκριμένα  στα άλμπουμ τους "26 East, Vol. 1" και "26 East, Vol. 2".
Εστιάζοντας στο άλμπουμ, το "Guiding Star" είναι το "όχημα" μέσω του οποίου οι Zadra είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν το απρόσκοπτο ταλέντο τους, όπου ξεχωρίζουν οι εκλεπτυσμένες συνθέσεις. Η φωνή του δημιουργού της μπάντας  είναι γεμάτη και καλόγουστη και μπορεί να λάμψει, τόσο ως τραγουδιστής όσο και ως άψογα δεύτερα φωνητικά όσο και κιθαρωδός….
Είναι ως κιθαρίστας, από αυτούς που παίζουν τα τραγούδια με αποτελεσματικότητα, ξετυλίγει λαμπρές κιθαριστικές μελωδίες χωρίς να επιδεικνύει την δεξιοτεχνία του, καλοφτιαγμένες και επαρκώς ενσωματωμένες στα τραγούδια.Το "Guiding Star" ξεκινά με μια σύντομη χορωδιακή εισαγωγή, με πολλαπλές εναρμονισμένες φωνές και μια ξεκάθαρα πολύχρωμη  πινελιά, όπου ο συνθέτης μας προσκαλεί να "περπατήσουμε" μαζί του σε αυτό το ταξίδι. Μετά από ένα ή δύο ακούσματα του "Guiding Star", μπορούμε να καταλάβουμε πως  αυτός είναι ο τρόπος για το μελωδικό υβρίδιο του HARD ROCK/ AOR. Αλλά πιο συγκεκριμένα, ο August Zadra προσφέρει τρία στοιχεία που θεωρώ πιο σημαντικά (για μένα, τουλάχιστον) στο είδος: καθαρά μελωδικά φωνητικά "τυλιγμένα" σε συμπαγείς φωνητικές διασκευές, μελωδία τραγουδιού και ωραία σόλο κιθάρας. Ωστόσο, ένα άλλο γενικό συμπέρασμα ή περιγραφή για τη σύνθεση και τις επιλογές του Zadra είναι η ισορροπία. Τα στοιχεία που κάνουν αυτό το μελωδικό σκληρό ροκ /AOR να ξεχωρίζει είναι καλά ισορροπημένα καθώς και ο χαρακτήρας των τραγουδιών σε όλο το άλμπουμ.
Για παράδειγμα, το "Ship Of Fools" αναδεικνύεται ως ένα πιο βαρύ riff rocker με έντονη την ρυθμική γραμμή, όπως και το "Escape The Rain" με το έντονο ξεκίνημα της κιθάρας του. Το "Won't Let Your Love Take Me Down", ίσως, ξεπερνά και αυτά τα δύο τραγούδια, εισάγοντας λίγο metal ύφος  και πιο δυναμικά φωνητικά από τον Zadra. "Σκληραίνοντας" μετά την ηρεμία, το "Won’t Let Your Love Take Me Down", όπου ο Andrea Seveso παίζει τις ρυθμικές κιθάρες, εναρμονίζεται με τα φωνητικά του τραγουδιστή.
Έπειτα, υπάρχει ο μελωδικός "άνεμος" του AOR/Arena του "Nothing More To Say or Dream Of You" με υπέροχα αρμονικά φωνητικά και προσεγμένα synths. Αυτό το τραγούδι έχει τη γοητεία του AOR των αρχών της δεκαετίας του '90.
Παρόμοιο είναι το "A Matter Of Yesterday" το οποίο ξεκινά με μια καθαρή μελωδία πιάνου, η οποία καθυστερεί, αλλά το τραγούδι ανεβαίνει σε κρεσέντο ως μεγάλος ύμνος. Στην πορεία, ο August Zadra ως τραγουδιστής, το κάνει πραγματικά ιδιαίτερο, αλλά με τη μελωδία και την αρμονία στη φωνή του "τυλιγμένη" σε αρμονικά περίτεχνες ερμηνευτικές προσεγγίσεις.
Δεν υπάρχει τίποτα σκληρό ή τραχύ στο φωνητικό του στυλ. Μία υπέροχη  μπαλάντα με "μπαρόκ" αποχρώσεις, όπου ο Jimmy Leahey παίζει  τις ακουστικές κιθάρες και ένα υπέροχο σόλο.
Το "I’ll Meet You In Heaven" ξεχωρίζει κάπως  λιγότερο από το σύνολο, για το γούστο μου, σε μουσικότητα...
Στο "Take My Hand", αγαπημένη σύνθεση, όπου  το σόλο των πλήκτρων του Dennis DeYoung και τα φωνητικά  του Jeff Scott Soto πετυχαίνουν ένα ασύγκριτο αποτέλεσμα, για ένα θέμα πιο κλασικού μελωδικού κομψοτεχνήματος.
Το "Dream Of You", είναι μια ακόμη  φανταστική μπαλάντα κάτι πιο κοντά στην ποπ μουσική, αλλά πολύ όμορφη.
Το "Come Back To Me", έχει μερικές "πινελιές" της δεκαετίας του ογδόντα που θυμίζουν κλασικούς μελουργούς όπως οι Mr. Mister ή οι Strangeways.
Το "Rise From The Fire" δίνει τη μελωδική τελική πινελιά σε μία  πλήρη δημιουργία  σπουδαίων δημιουργημάτων.
Ο ταλαντούχος Α. Zadra είχε ήδη τον σεβασμό μου, όταν τον γνώρισα μουσικά με τον Dennis Deyoung και με αυτό το άλμπουμ μπορεί να γίνει μια εξαιρετική αναφορά στο χώρο του μελωδικού ροκ που σίγουρα του αξίζει.
Τούτου λεχθέντος, το "Guiding Star" είναι ένα εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ από τον καλλιτέχνη γεμάτο με καλοφτιαγμένο και καλά ισορροπημένο μελωδικό HARD ROCK/ AOR.

Υ.Γ.: Το λογότυπο και το εξώφυλλο του  άλμπουμ του συγκροτήματος μοιάζουν με αρκετά άλμπουμ των ASIA.

Νότης "Guiding Star"  Γκιλλανίδης