Find Me: "Lightning In A Bottle"

02/05/2022

Κατηγορία: Κριτικές

234

To περίτεχνο μουσικό δημιούργημα των Find Me είναι ένα θαυμάσιο project που καθοδηγείται από δύο μελωδικότατους δημιουργούς: τον τραγουδιστή Robbie LaBlanc (των Blanc Faces) και τον Σουηδό ντράμερ/παραγωγό Daniel Flores (των The Murder of My Sweet) και το οποίο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τις ως τώρα κυκλοφορίες τους.

 

Το δελτίο τύπου αναφέρει, ότι οι Find Me είναι ένα  AOR μεγαλειώδες εγχείρημα (project) και το "Lightning In A Bottle" είναι ένα από τα υπέρτατα AOR υμνικά δημιουργήματα.  Άκουσα λοιπόν και το εκπληκτικό, μεγαλειώδες ντεμπούτο τους, το "Wings Of Love" και τα αυτιά μου παρακαλούσαν για περισσότερη μελωδία! Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ την παρουσίαση του δίσκου. Όμως θα αποτολμήσω την συνέχεια της παρουσίασης για να αποδώσω και στο "Lightning In A Bottle" την αποθέωση που του αξίζει.
Το δίδυμο δίνει νέα πνοή στο γένος του  AOR και Melodic Rock εδώ και 10 χρόνια. Ο εύστοχος τίτλος "Lightning In A Bottle" είναι το τέταρτο άλμπουμ τους μαζί και προφανώς δεν έχουν καμία αξίωση να βρουν μια νέα αυθεντικότητα σε ένα στυλ μουσικής σαράντα ετών.
Το άλμπουμ είναι γεμάτο από συναρπαστικά μελωδικά "άγκιστρα", ιλιγγιώδη ρεφρέν, αστραφτερές δουλειές στην  κιθάρα και πλήκτρα πλουσιοπάροχα. Η μουσική είναι κομψή, ενεργητική, με αρκετό πλαίσιο που έχει κατασκευαστεί γύρω από κάθε υπέροχη μελωδία για να τη μεταφέρει στο σπίτι κάθε ρέκτη της μελωδίας. Αλλά πάνω από όλα υπάρχουν  τα υπέροχα εκφραστικά φωνητικά του Blanc.
Υπάρχουν ευπρόσδεκτοι απόηχοι του Mark Free της περιόδου των  Signal σε όλο το μεγαλειώδες "Sail Away". Περιστασιακά είναι υπερβολικό, τείνει προς το πομπώδες ροκ, αλλά αυτό ήταν χαρακτηριστικό τέτοιων συγκροτημάτων που εξέφραζαν πραγματικά τη γενιά του AOR τότε. Είναι καλό να ακούς ένα από τα σημερινά συγκροτήματα να μην φοβάται να ψάξει στο παρελθόν για τα ωραία πράγματα.
Αμέσως αναγνωρίσιμη φωνή, που εμπλέκει αμέσως το AOR. Το "Survive" σε παρασύρει αμέσως και ακολουθεί το "On The Run". Στο μεταξύ, θα έχετε απολαύσει την ποιότητα που θα περιμένατε από τους Find Me με την ισορροπία από μπαλάντες, το γεμάτο μελωδίες AOR και τις εξαιρετικές φωνητικές αρμονίες. Και μια διασκευή στο "Far From Over" του Frank Stallone, ακόμα ένα από τα πιο ελκυστικά τραγούδια AOR στο μελωδικό ιχνογράφημα  μου. Μια πολύ καλή ερμηνεία εδώ, ή θα έπρεπε να πω, μια καλή αντιγραφή (μάλλον είναι καλύτερο να μείνετε κοντά στο πρωτότυπο, δεν υπάρχει τίποτα να βελτιώσει άλλωστε).
Ο εξαιρετικός παίκτης των πλήκτρων Vince DiCola καλεσμένος στο "Far From Over", το τραγούδι που έγραψε με τον Frank Stallone για το soundtrack της ταινίας "Staying Alive".
Είναι άμεσα υποψήφιο για κορυφαία επιλογή εδώ, όχι μόνο επειδή είναι ένα υπέροχο μελωδικό ροκ τραγούδι, αλλά και λόγω της προσβασιμότητας του, της αμεσότητας του.Μιλώντας για  μελωδίες, συνολικά, υπάρχει άφθονο  μελωδικό hard rock εδώ. "Survive", "Under A Bad Sign" και η διασκευή  του Frank Stallone που προείπαμε  οδηγούν γρήγορα και βαριά, φέρνοντας λίγο από αυτό το μεταλλικό πλεονέκτημα στο riffage. Περισσότεροι ύμνοι τύπου AOR έρχονται με τα "Back To You", "Diana" ή "Give My Heart", ξανά με αυτά τα ανερχόμενα εκφραστικά σόλο κιθάρας. "Θολώνει" τη γραμμή μεταξύ ύμνου και μπαλάντας το εξαιρετικό "You And I", μια  πιο ήπια δημιουργία  που ανεβαίνει, φυσικά, στο κρεσέντο της κιθάρας. Το "Distant Echoes" και το "Remember Its Me" είναι εξοργιστικά εθιστικά. Ίσως να μην προσφέρουν τεράστιες συγκινήσεις  στην πρώτη ακρόαση, αλλά μετά από μερικές περιστροφές θα το ακούτε  σε τακτική βάση.
Κανένα άλμπουμ AOR δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς τουλάχιστον μια εγκάρδια μπαλάντα. Αυτό το άλμπουμ έχει δύο.
Το στήθος μου που χτυπά με  το "Back To You" και το δακρύβρεχτο "You and I" απεικονίζουν ξεκάθαρα τη χαρά και τον ρομαντισμό του αρχετυπικού AOR.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα πράγματα, το "Lightning In A Bottle" είναι άλλο ένα εξαιρετικό επίτευγμα για τον Daniel Flores και τον Robbie Lablanc: εξαιρετικό και διασκεδαστικό μελωδικό σκληρό ροκ AOR. Όλη αυτή πανδαισία ηχητικών δημιουργιών των συνθέσεων μου δημιουργεί την ευφορία που ένιωθα ακούγοντας μπάντες όπως οι Zinatra, Red Dawn, Tower City και  Alias για περισσότερα από 20 χρόνια πίσω… 
Ωστόσο για μένα είναι ένα βήμα παραπάνω από το "Angels In Blue".
Ο απόλυτος σταρ αυτού του δίσκου είναι αναμφίβολα ο Robbie LaBlanc. Τα εκπληκτικά  φωνητικά του ανεβάζουν αυτά τα τραγούδια σε μια άλλη διάσταση και τα πάντα παθιασμένα και ενεργητικά φωνητικά του είναι μια χαρά να τα ακούς.
Έτσι, αν υπάρχει ένα άλμπουμ "standard melodic rock" που πρέπει να ακούσετε αυτόν τον μήνα, είναι αυτό.

Νότης "Give My Heart" Γκιλλανίδης