Iconic: "Second Skin"

18/07/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1368

Για νέο Supergroup μιλάτε; Ναι, παρακαλώ, ποιος δεν αγαπά ένα supergroup; η συγκέντρωση μερικών από τους καλύτερους μουσικούς της ανάλογης βιομηχανίας σε ένα μέρος επικεντρώθηκε στο να δημιουργήσει μια ποιοτική σύνθεση τραγουδιών ώστε να απολαύσουμε τις δημιουργίες αυτές εμείς οι ρέκτες της καλής μουσικής.

 

Οι Iconic είναι το πιο πρόσφατο supergroup που εμφανίστηκε στο προσκήνιο, με τους Michael Sweet (κιθάρες), Joel Hoekstra (κιθάρες), Marco Mendoza (μπάσο), Tommy Aldridge (τύμπανα) και Nathan James (φωνητικά) και με τέτοια σύνθεση τι άλλο θα περιμένατε παρά μόνο μια συγκλονιστική συλλογή κομματιών που μας υπενθυμίζουν τη θνητή μας θέση σε αυτόν τον κόσμο.
Και θα είχατε δίκιο, από το άνοιγμα του άλμπουμ με το "Run (As Fast As You Can)" αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, ως δε  λάτρης των παλιών καλών ημερών του λεγόμενου (κακώς) hair metal, που μεγάλωσα με κυκλοφορίες όπως οι δισκάρες "Whitesnake 87", "Slippery When Wet", "Hysteria" και άλλα παρόμοια, αυτό είναι ακριβώς στο δρόμο μου.
Το "Run" έχει μια γεύση από Whitesnake στην "αγριότητά" του, ένα κομμάτι που σε "χαϊδεύει" ακριβώς ανάμεσα στα μάτια, από την αρχή έως  το τέρμα.
Το "Ready For Your Love" πάλι, μας ταξιδεύει αμέσως πίσω στη δεκαετία του '80 και το "ηλιοβασίλεμα" με τις μπλουζικές ρίζες του, με έντονα παραμορφωμένες κιθάρες, ένδοξες φωνητικές αρμονίες να γεμίζουν κάθε κομμάτι για να κάνουν αυτούς τους ήχους να ακούγονται ακόμα πιο μεγαλειώδεις από ό,τι είναι ήδη. Ένα φανταστικό νεύμα στο καλόπιστο κλασικό ροκ των '70ς και '80ς.
Οι φωνητικές εναλλαγές μεταξύ των James και Sweet είναι σίγουρα το αποκορύφωμα του ίδιου του άλμπουμ, αλλά όπως είναι αναμενόμενο η μουσικότητα και στα 11 κομμάτια είναι εξαιρετική, από τις σταθερές μπασογραμμές του Mendoza μέχρι την  killer drum του Tommy και τις γραμμές της κιθάρας του Joel. "Το κερασάκι" στην τούρτα είναι ο "αρχιστράτηγος" των Inglorious, Nathan James, του οποίου η παρουσία δείχνει οξυδερκή στρατολόγηση για αυτή τη συγκέντρωση μουσικών υψηλού επιπέδου.


Το άλμπουμ ζωντανεύει με το "Fast As You Can", στο οποίο οι Sweet και James μοιράζονται φωνητικά καθήκοντα αποθεώνοντας το κομμάτι.
Σχετικά με το φωνητικό στυλ του James: αν περιμένατε το bluesy στυλ του που ακούτε με τους Inglorious, τότε σκεφτείτε διαφορετικά. Είναι περισσότερο ο κλασικός τραγουδιστής του hard rock στους Iconic. Αλλά το ίδιο φανταστικό.
Το "All I Need" είναι η power μπαλάντα του δίσκου και είναι επίσης έντονα νοσταλγική.
Μου έφερε στο μυαλό αρκετές παλιότερες μπαλάντες. Δεν μπορούσα να διαλέξω μόνο ένα για να σχολιάσω.
Τα "Nowhere to Run", "Worlds Apart", "All About", όλα ακολουθούν στο ίδιο πνεύμα με συνυφασμένα φωνητικά και "μονομαχίες" κιθάρες που πραγματικά συνεργάζονται καλά.
Τα τύμπανα του Aldridge είναι συμπαγή και ταιριάζουν άψογα στο μουσικό μείγμα.
Το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου, "Second Skin", όπως όλα τα τραγούδια εδώ, είναι ένας καθαρός ύμνος. Το σύνολο των τραγουδιστών μαζί ανεβάζει το κομμάτι σε μεγάλα ύψη. Υπάρχει ένα μια σύνθεση  νοσταλγική, ανάμεσα στα φωνητικά και το δεξιοτεχνικό  έργο της κιθάρας, που μας ταξιδεύει πίσω σε μερικά από τα προηγούμενα συγκροτήματα των Sweet και Hoekstra.
Εσείς, ως ακροατής, θα αποφασίσετε ποια μπάντα μπορεί να είναι αυτή.
Το μουσικά κινούμενο σε "εδάφη" AOR, "This Way" επωφελείται πραγματικά από αυτό και είναι βουτηγμένο σε "ζεστές" μελωδίες που, σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήταν ένα πέτρινο χτύπημα στον τοίχο.
Μια άλλη μπαλάντα με απίστευτη μουσικότητα είναι το  "Let You Go" που για άλλη μια φορά περιλαμβάνει μερικές ωραίες μουσικές "ταπετσαρίες" από τον Joel Hoekstra, ο οποίος πρέπει να θεωρείται ως ένας σύγχρονος ήρωας της κιθάρας.
Δεδομένης της τεράστιας σύνδεσης με  τους  Whitesnake, δίκαια  το άλμπουμ τελειώνει το "Enough Of Your Love", ένα κομμάτι αντάξιο των "χρυσών αμυγδαλών" του Coverdale.
Αλλά αυτός είναι ο James στα καλύτερά του, που το "έχει" και το αγαπά επίσης.
Το "Second Skin" είναι αναμφίβολα μια κορυφαία συλλογή μουσικής από εξίσου κορυφαίους μουσικούς. Ενώ το άλμπουμ είναι επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τη δεκαετία του '80, οι στίχοι είναι ελαφρώς πιο προχωρημένοι από το είδος "πάρτι όλη τη νύχτα, ύπνος όλη μέρα" για το οποίο ήταν γνωστές οι μπάντες της δεκαετίας του '80.
Αυτό το άλμπουμ δεν είναι μόνο για τους θαυμαστές των πρώην/τρεχόντων συγκροτημάτων των μουσικών της μπάντας. Αυτό το άλμπουμ είναι για όποιον αγαπά τη σύγχρονη μουσική με τη νοσταλγία ανάμεικτη. Ένας ζωντανός συνδυασμός παλιού και νέου που ροκάρει πραγματικά  σκληρά.
Ένα μεγάλο σύνολο ταλέντων και μελωδιών. Δεν ονομάστηκαν Iconic τυχαία. Ουσιαστικά, αν σας αρέσει το μελωδικό μέταλ ροκ που βασίζεται στην κιθάρα, ίσως ένα συγκλονιστικό συνδυασμό Stryper και Whitesnake, τότε θα αποθεώσετε τους Iconic και το ντεμπούτο τους "Second Skin".
Oπότε φίλοι μου αν είστε παιδί των 8'0ς και ζήσατε το λεγόμενο hair metal στην ακμή του, θα είστε στο στοιχείο σας μ' έναν υπέροχο φόρο τιμής στις καλύτερες μέρες του Sunset Strip και όχι μόνο, ανθεμικά κομμάτια, αντάξια των ημερών δόξας!

Νότης "Fast As You Can" Γκιλλανίδης