Intelligent Music Project: "Unconditioned’’

28/07/2022

Κατηγορία: Κριτικές

2223

Το "Unconditioned" είναι ένα άλμπουμ αποκλειστικά αφιερωμένο στην αξία της άνευ όρων αγάπης, ως αποφασιστικού παράγοντα ομαλοποίησης και εξισορρόπησης της σύγχρονης ζωής μας. Αυτή η αγάπη πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στα παιδιά μας, διότι αυτά είναι το μέλλον.

 

Επιπρόσθετα είμαστε εμείς που πρέπει να τους δείξουμε τον δρόμο και να τους διδάξουμε να παίρνουν τολμηρές αποφάσεις και να ζουν για τους συνανθρώπους τους.
’’Αυτά είναι τα λόγια του επιχειρηματία Dr Millen Vrabesky για το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του βουλγαρικού μουσικού rock supergroup  με το όνομα Intelligent Music Project, του οποίου είναι ιδρυτής και παραγωγός, και το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και μάλιστα με επετειακό χαρακτήρα, καθώς έχουν περάσει δέκα χρόνια ύστερα από το παρθενικό πρώτο τους που είχε τίτλο ’’Power Of Mind’’.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο θρυλικός ντράμερ Simon Philips (Toto, MSG)) συμμετέχει ως συμπαραγωγός και το πλέον καλύτερο, μια από τις πιο διακεκριμένες φωνές στη rock της εποχής μας, ο 40άχρονος Χιλιανός Ronnie Romero με βαρύ εφόδιο το ονειρεμένο βιογραφικό από θητεία του σε μπάντες όπως οι Rainbow, Michael Schenker Group, Sunstorm κά. Είναι το τρίτο άλμπουμ του Romero με τους Intelligent, στο οποίο μάλιστα δοκιμάζει και τις ικανότητές του ως στιχουργός. Επιπροσθέτως ο Ronnie μαζί με τη μπάντα είχαν την ευκαιρία , μόλις πριν από δυόμιση μήνες περίπου να εκπροσωπήσουν τη Βουλγαρία στον περίφημο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "Intention’’ το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ.,
Τα μέλη του γκρουπ είναι οι Biser Ivanov (κιθάρα), Samuel Eftimov (piano), Ivo Stefanov (keyboards), Dimitar Sirakov (μπάσο), ενώ στα φωνητικά συμμετέχουν οι Carl Sentence (Nazareth), Slavin Slavtchev, Lina Nicole και Borislav Mudolov-Kosatkata.
Instrumental το ξεκίνημα με το "Topic’’, ένα επικό progressive hard rock άκουσμα που ξεδιπλώνει όλες τις αρετές των μελών της μπάντας.


Αμέσως μετά ακολουθεί φυσικά το "Ιntention’’ με το οποίο συμμετείχαν στη Eurovision στο Torino είχαν αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό hard pop rock τραγούδι με κεντρικό θέμα τη μάχη που πρέπει να δώσει ο καθένας από εμάς ενάντια στις συμβατικότητες του κόσμου αλλά και ενάντια στην εγωπάθεια, ούτως ώστε να χαράξει μια πραγματικά ελεύθερη πορεία.
Πολύ καλή power ballad με όμορφους στίχους είναι το ‘’Sunshine Boulevard’’, τίτλος που είναι παράφραση του Sunshet Boulevard, διάσημης λεωφόρου του Los Angeles. Πολύ πετυχημένη η χρήση των εντυπωσιακών backing vocals, όπως και της κιθάρας.
Σε πιο αργούς και ήρεμους ρυθμούς κινείται το "How’’.
Tα καταιγιστικά riff κυριαρχούν στο "Blue Morning’’, ένα τραγούδι με αρκετό δυναμισμό και καλή κορύφωση στο ρεφρεν, που το κάνουν ενδιαφέρον στην ακρόαση.
Το "Soulmate’’ ακολουθεί την πεπατημένη του progressive rock/metal με εναλλαγές στον ρυθμό από low σε uptempo.
Σε ρυθμούς μελωδικού hard rock track έχουμε το "Long Ride’’ με υπέροχη κορύφωση και δυνατό σόλο στην κιθάρα. Τα φωνητικά βοηθούν πάρα πολύ εδώ στη δημιουργία εντυπωσιακής ατμόσφαιρας.
Κατεβαίνει πολύ η ένταση με το "Madness’’ στο οποίο έχουμε και χρήση ακορντεόν!
Επικό AOR hard rock τραγούδι το "Stars Never Falls’’. Aπό τα καλύτερα του άλμπουμ, αποτελεί μια πανδαισία ήχων και σπουδαίων φωνητικών και αποπνέει μια αισιοδοξία και ελπίδα, ανεβάζοντας το ηθικό του ακροατή.
Μαγευτικό το πιάνο στην μπαλάντα "Spirit’’ καθώς και ειλικρινής και δυνατή η ερμηνεία του Romero.
Τα δυναμικά riff δίνουν τον ρυθμό στο "Wait For The Night’’ που μας πηγαίνει σε πιο classic rock μονοπάτια, χωρίς όμως να λείπουν και οι progressive πινελιές.
Ίσως το καλύτερο τραγούδι της συλλογής είναι το ‘’New Hero’’ μια τέλεια δοσμένη  μπαλάντα, γλυκά μελωδική, που ταλαντεύεται ανάμεσα στο hard rock και το progressive.Αυτό μάλιστα είχε ήδη κυκλοφορήσει ως single από τον Μάιο και συνοδεύεται και από ένα ενδιαφέρον promo video.
Φινάλε με το "Finale Grande’’, ένα απόλυτα τίμιο progressive άκουσμα με υπέροχα φωνητικά, μελωδία, το οποίο αποτελεί ένα καθώς πρέπει κλείσιμο σε ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο άλμπουμ μιας μπάντας που σαφώς θα μας δώσει ακόμα αρκετά όμορφα δείγματα στο άμεσο μέλλον.

Επιπροσθέτως το άλμπουμ συμπληρώνεται από δύο ακόμα εκδοχές του "Intention’’, εκείνη ακριβώς που παρουσιάστηκε στη Eurovision, και μια άλλη karaoke version.

Δημήτρης Πολίτης