Ellefson-Soto: "Vacation In The Underworld"

02/12/2022

Κατηγορία: Κριτικές

522

Όταν ο Ellefson έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο "Writing on the Wall" το 2019, ωρίμασε μέσα του η εικόνα ότι η φωνή του Soto θα ταίριαζε τέλεια με τη μελωδία. Αυτή ήταν η αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας και το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κούγεται πλέον στο "Vacation in the Underworld".

 

Το "Vacation in the Underworld" είναι μία πραγματική απόλαυση και μπορείτε να το ακούσετε σε κάθε τραγούδι ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν.
Σε μια συνεργασία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ο βραβευμένος με Grammy μπασίστας David Ellefson (Megadeth) και ο καταξιωμένος metal/hard rock τραγουδιστής Jeff Scott Soto (Talisman, Y, Malmsteen,
Sons of Apollo) ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια ολοκαίνουργια συνεργασία, Ellefson-Soto.
Το συγκρότημα ακολουθεί την παράδοση επιτυχημένων ατόμων που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν αξέχαστη μουσική: David Coverdale & Jimmy Page, Tony Iommi & Glenn Hughes, Tommy Shaw & Jack Blades και Michael Sweet & George Lynch για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα. Το metal ντουέτο συνοδεύεται από τον Andy Martongelli στην κιθάρα και τα πλήκτρα και τον Paulo Caridi στα ντραμς για να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους άλμπουμ "Vacation In The Underworld". Το άλμπουμ περιλαμβάνει έντεκα κομμάτια και τρεις μπόνους ηχογραφήσεις που δείχνουν γιατί οι Ellefson-Soto θεωρούνται σπουδαίοι από πολλούς στον κόσμο του metal.
Οι δύο ειδικοί στον τομέα τους μπαίνουν αμέσως σε πλήρη μουσικότητα με το ομότιτλο κομμάτι. Το τραγούδι είναι μουσικά "εξοπλισμένο" και με ένα βροντερό ξεκίνημα αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα kick-ass μελωδικοροκάδικο metal δίσκο. Δεν είναι μόνο ότι ο Soto δείχνει για άλλη μια φορά πως  είναι ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές. Είναι το μπάσο του Ellefson και ο σκληροτράχηλος ντράμερ Ken Mary που κάνουν το εναρκτήριο τραγούδι  μια πραγματική απόλαυση.
Συνεχίζει ο δίσκος με το σκοτεινό "Like a Bullet" που συνδυάζει επιδέξια μέταλ και μελωδικά ροκ στοιχεία.
Το grooving beat κάνει το απλά μοναδικό. Αυτό που είναι συναρπαστικό σε αυτόν τον δίσκο είναι η ευελιξία του.
Με το "The Reason" το άλμπουμ έχει ένα σκοτεινό ρόκ συναίσθημα που σε εθίζει ενώ αυτό που ακολουθεί είναι το άγριο και ξεκάθαρο "S.T.N. " όπου οι δυο μουσικοί  βάζουν πραγματικά το "πετάλι στο μέταλλο". Το "Live to Die Another Day" με υψηλό ρυθμό, τραγούδι που έχει και έξυπνα τοποθετημένα διαλείμματα, γεγονός που δίνει στο τραγούδι την απαραίτητη ποικιλία. Οι μεταλλικές ρίζες μπαίνουν στο παιχνίδι ενώ το μελωδικό ροκ στο "The Day Before Tomorrow" δείχνει ότι ο Soto και ο Ellefson έχουν διαφορετικές μουσικές ρίζες, αλλά τις ενώνουν τέλεια στο "Vacation in the Underworld".


Αυτό που επίσης έρχεται θετικά στο προσκήνιο στο τελευταίο τραγούδι είναι τα γυναικεία φωνητικά της Jade Etro.
Από τη "φλογερή" κιθάρα του πρώτου τραγουδιού, "Vacation In The Underworld" μέχρι την prog metal μανία του "Rise To Win", οι Ellefson-Soto δημιούργησαν ένα ντεμπούτο που σίγουρα θα αιχμαλωτίσει τους φαν από όλο τον κόσμο. Συνδυάζοντας διαφορετικά στυλ metal, τραγούδια όπως τα "Sharpen The Sword", "The Revolution" και "Live To Die Another Day" παρουσιάζουν τις διάφορες επιρροές που έχουν αποκομίσει οι Ellefson-Soto τις τέσσερις δεκαετίες στη μουσική τους.
 Το "Vacation In The Underworld" πυροδοτεί ένα αμίμητο υβρίδιο δύναμης πυρός thrash, ροκ αιφνιδιασμού και ανθεμικών βροντών που είναι έτοιμες για αρένα. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ, δεν είναι κάτι που θα περίμενε κανείς από κανέναν από αυτούς τους θρύλους, αλλά καθώς συνδυάζεται, συνειδητοποιείς ότι ταιριάζει πολύ στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.
Αν προτιμάτε τον JSS σας περισσότερο Metal παρά Melodic, είστε τυχεροί. Ο "Metal Jeff" είναι παρών σε αυτό το άλμπουμ. Και ενώ ο Ellefson είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του στο μπάσο που συμπληρώνει ένα πολύ πιο βαρύ στυλ, η βαρύτητα αυτού του άλμπουμ πηγάζει από το υπόβαθρό του. Άκουσα  αυτό το άλμπουμ περιμένοντας πλήρως την αντίδρασή μου σε ένα δημιούργημα του JSS, καθώς θα μου άρεσε αμέσως. Αντίθετα, τα πρώτα δύο ακούσματα με βρήκαν κάπως απογοητευμένο. Βρήκα μερικά από τα τραγούδια να τους λείπει μια συγκεκριμένη πίστη, με μικρή δυναμική. Ωστόσο, μετά από μερικά ακόμη ακούσματα, τελικά έκανα κλικ.
Το "Celebrity Trash" είναι μία σύνθεση που άρχισε να βρίσκει την ταυτότητά του και πρόσφερε περισσότερο μελωδικό υλικό ενώ παρέμεινε βαρύ. Αυτό το funky riff είναι υπέροχο και το τραγούδι είναι απλά  αξέχαστο. Προσωπικά αγαπημένο!
Επιπλέον, κομμάτια όπως τα "Rise To Win", "Lonestar" και "Writing On the Wall" καταδεικνύουν τέλεια τις δυνατότητες αυτού του συνδυασμού. Έμοιαζε περισσότερο σαν να βγήκαν επιτέλους από τις "ζώνες άνεσής" τους και ξεκίνησαν ένα πολύ πιο σοβαρό πείραμα. Επιπλέον, ένα άλλο σοκ είναι μια "τρυφερή" μπαλάντα με το "Out of the Blue", το οποίο τυχαίνει να είναι ένα από τα μπόνους κομμάτια. Ακόμη και για τον Soto, αυτό είναι ένα απίστευτα όμορφο και δυνατό κομμάτι. Και φυσικά, αν μου λέγατε πριν από χρόνια ότι ο Dave Ellefson θα ήταν σε ένα άλμπουμ με μια μπαλάντα, πόσο μάλλον να το έγραφε, θα είχα γελάσει.
Όπως συμβαίνει με τις  περισσότερες μουσικές συνυπάρξεις  που ονομάζονται "project", δεν υπάρχει καμία ένδειξη αν θα υπάρξουν περισσότερα από αυτό το δίδυμο. Σίγουρα θα ήμουν στην  αναμονή  για μια συνέχεια και ίσως το επόμενο θα ήταν η αποθεωτική συνέχεια που περίμενα. Οι Ellefson-Soto στο "Vacation In the Underground" έγραψαν ένα άλμπουμ που πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία και οφείλεις να το αφήσεις να απορροφηθεί πλήρως για να μπορέσεις  να το  εκτιμήσεις όσο πραγματικά, του αξίζει.

Νότης "Celebrity Trash" Γκιλλανίδης

// Old Time Rock

// Live Favorites