Rob Moratti: "Epical’’

25/02/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1092

Μια πολύ αξιόλογη περίπτωση τραγουδιστή αποτελεί ο Rob Moratti, ένας καλλιτέχνης ο οποίος συνδυάζει με μοναδικό τρόπο όλες τις αποχρώσεις του μελωδικού rock. Καθόλου άγνωστος και καινούριος στον χώρο, η σταδιοδρομία του ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως frontman αλλά και στιχουργός της μπάντας Moratti.

 

Η καταξίωση και πρόοδός του ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν το 2002 εντάχθηκε στο δυναμικό του συγκροτήματος Final Frontier με τους οποίους κυκλοφόρησε 4 καταπληκτικά άλμπουμ που κινούνταν στο είδος του μελωδικού metal.
To 2008 η θρυλική prog μπάντα των Saga εκτίμησε το ταλέντο, το μοναδικό προσωπικό του στυλ, την αντοχή και επιμονή του, παρ όλες τις κοσμογονικές αλλαγές που συνετελέσθησαν στον κόσμο της μουσικής τις τελευταίες δεκαετίες και τον ’’έχρισε’’ τραγουδιστή της για κάποιο διάστημα. Αποκορύφωμα της συνεργασίας τους ήταν το άλμπουμ "The Human Condition’’ του 2009.
Παράλληλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Moratti ακολούθησε ταυτόχρονα και μια πολύ αξιόλογη σόλο καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με πολύ καταξιωμένους μουσικούς του είδους όπως οι Tony Franklin (Blue Murder, The Firm), Joel Hoekstra (Night Ranger, Whitesnake, TSO), Reb Beach (Whitesnake, Winger), Brian Doerner ( Saga), Ian Crichton (Saga) και Steve Augeri.
Και σε αυτό το σημείο φτάνουμε στο πέμπτο, κατά σειρά προσωπικό άλμπουμ του με τον εντυπωσιακό τίτλο "Epical’’ και αποτελεί μια δουλειά που διακρίνεται για την έμφαση στη μελωδία, καθώς και στον επικό ήχο. Ένα πλήθος από διακεκριμένους μουσικούς πλαισιώνουν τον Moratti. Στην κιθάρα έχουμε τον Joel Hoekstra, στο μπάσο ο Tony Franklin, στα drums αλλά και στη συγγραφή στίχων ο Felix Borg και ο Pete Alpenborg σε κιθάρα και πλήκτρα.
Τα 11 στο σύνολό τους τραγούδια της συλλογής πιστοποιούν του λόγου το αληθές, ότι ο Moratti είναι μια από τις εξέχουσες φωνές του καιρού μας στον τομέας της hard rock.
Kατευθείαν με το πρώτο τραγούδι, το "Can I Hold You For A While’’, μπαίνουμε στο πνεύμα του άλμπουμ , του οποίου χαρακτηριστικά είναι τα εξαιρετικά δουλεμένα επικά φωνητικά, η μελωδικότητα και ο progressive ήχος.
Δυνατοί μελωδικοί hard rock ρυθμοί κυριαρχούν στο "Masquerade’’ με τα φωνητικά να απογειώνουν το τραγούδι.
Πολύ κοντά στον κλασικό AOR ήχο είναι το "Nothing Left To Say’’, το οποίο καταφέρνει να συγκινήσει τον ακροατή που αγαπάει αυτό το είδος.
Ρομαντικότατη classic rock αίσθηση μας αφήνει το "Valerie’’ που μας θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της ακμής της μελωδικής ροκ μουσικής των 80s.
Tα δυνατά και έντονα riff στο "Hold On’’ συνδυάζονται έξοχα με τα επικά φωνητικά στο ρεφρέν και την υπέροχη ερμηνεία του Moratti, κάνοντας το τραγούδι να αποτελεί κορυφαία ηχητική απόλαυση.
Τα πλήκτρα κυριαρχούν και δίνουν ατμόσφαιρα, και μαζί με τα φωνητικά και τις μελωδικές κιθάρες κάνουν το "For The Rest Of My Life’’ να απαιτεί ένα καλό στερεοφωνικό ηχητικό σύστημα για να ακουστεί.
Το επικό, το progressive αλλά και το AOR συνδυάζονται και εναρμονίζονται ιδανικά στο "Stay The Night’’ δίνοντάς μας ένα αρκετά καλό  μελωδικό αποτέλεσμα.
Πανέμορφη AOR σύνθεση είναι το "Love’’, το οποίο ακούγεται ευχάριστα, χωρίς όμως να είναι κάτι το συγκλονιστικό.
Το "Crash And Burn’’ μας επιστρέφει για μια ακόμη φορά εξ ολοκλήρου στο κλασικό μελωδικό ροκ της δεκαετίας του 80, με τα φωνητικά και το κιθαριστικό σόλο να μας ταξιδεύουν.
Το άλμπουμ χρειαζόταν φυσικά και την απαραίτητη power ballad, και αυτόν τον ρόλο τον αναλαμβάνει πολύ καλά το "You Keep Me Waiting’’.
To album κλείνει αξιοπρεπώς με το συμπαθητικό και  μελωδικό "Strangers’’ , ένα αρκετά καλό και εύηχο τραγούδι, χωρίς να είναι συγκλονιστικό.
Η συνολική πάντως εντύπωση που αποκομίζουμε το "Epical’’, είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος: Επικό!

Δημήτρης Πολίτης