ISSA: "Lights Of Japan’’

01/03/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1278

Οι γυναικείες φωνές στον κόσμο της αυθεντικής rock ήταν ανέκαθεν σπάνιες, αλλά πάντοτε ήταν ιδιαιτέρως εκλεκτές και ξεχώριζαν. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η βασίλισσα της νορβηγικής rock σκηνής, η ISSA(Ιssa Overseen), της οποίας κυκλοφόρησε η τελευταία της, έβδομη κατά σειρά, δισκογραφική δουλειά "Lights Of Japan".

 

Και πραγματικά, εκείνοι που παρακολουθούν την πορεία της από την αρχή, έγιναν μάρτυρες μια εκπληκτικής μουσικής εξέλιξης, καθώς η ISSA ωρίμαζε και βελτιωνόταν καλλιτεχνικά, προσθέτοντας στοιχεία με κάθε άλμπουμ.
Στο "Lights Of Japan’’ κατορθώνει με μαεστρία  να ισορροπήσει ανάμεσα στις μουσικές της "ρίζες’’ και ταυτόχρονα να αναπτύξει και να προσθέσει καινούρια στοιχεία στον ήχο της.
Σύμμαχός της σε αυτό το εγχείρημα είναι ο επιτυχημένος παραγωγός Michele Guaitoli, πολύ γνωστός από συνεργασίες του με τους Visions Of Atlantis (στους οποίους είναι και τραγουδιστής ), στους Kalidia και στους SheWolf. Nα σημειωθεί επίσης ότι έχει τη θέση του τραγουδιστή και σε άλλα μουσικά σχήματα όπως οι Temperance και οι ERA. O Guaitoli έχει πολύ ενεργό ρόλο στο άλμπουμ, καθώς παίζει κιθάρα και μπάσο, ενώ έγραψε και δύο τραγούδια. Επιπλέον η ISSA έχει και τη συνδρομή του συζύγου της James Martin καθώς και του αδερφού του Tom, μέλη της μελωδικής ροκ μπάντας Vega και οι δύο.
Το "Lights Of Japan’’ κινείται ηχητικά στο ύφος του παρθενικού της άλμπουμ "Signs Of Angels’’ και του "Run With The Pack’’(2018) και διαθέτει στο μέγιστο όλα εκείνα τα συστατικά που συνθέτουν τη μαγεία του μελωδικού ροκ: Πλούσια και δυνατά φωνητικά και όμορφες μελωδίες.
Κοφτό, απότομο και δυνατό το ξεκίνημα με το "Live Again’’ με επιθετικά riff και καθαρότητα φωνής από την τραγουδίστρια.
Τα riff και τα πλήκτρα επιστρατεύονται για να δημιουργήσουν ένα εκπληκτικά μελωδικό αποτέλεσμα στο ομότιτλο "Lights Of Japan’’, το οποίο μαγεύει κυριολεκτικά τον ακροατή και είναι σαφώς από τα καλύτερα της συλλογής.
Πιο θορυβώδες είναι το επόμενο "Seize The Day’’ το οποίο έχει έναν πιο ταχύ, σκανδιναβικό ρυθμό.
Συναρπαστικός είναι ο ρυθμός και στο "Stop The Rain’’, το οποίο έχει καταπληκτικούς στίχους με κοινωνικό-οικολογικό μήνυμα  και την ερμηνεύτρια που τα δίνει όλα!


Το "Moon Of Love’’ έχει την πρωτοτυπία να έχει και το σαξόφωνο του Giovanni Barbetta, το οποίο τονίζει ακόμα περισσότερο τον ούτως ή άλλως διάχυτο ρομαντισμό του τραγουδιού, που μαρτυρείται από τον τίτλο.
Έντονος δυναμισμός και μελωδία επικρατούν στο "Chains’’, όπου τα πλούσια riff μαζί με την ερμηνευτική δεινότητα της ISSA το κάνουν ένα από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ.
Εξαιρετική η χρήση του μπάσου και των drums στο 'Fight To Survive’’, το οποίο είναι επιβλητικό και ατμοσφαιρικό, συν του ότι έχει και καλοδουλεμένο σόλο στην κιθάρα.
Πάμε αμέσως μετά στο "Its Over’’ ένα καθώς πρέπει  επικό, σκανδιναβικό track. H ISSA σαφώς και πρέπει να τιμήσει και τις ρίζες της!
Το "I Give My Heart’’ είναι μια μπαλάντα με επιρροές ορχηστρικής κλασικής μουσικής αλλά και αμερικανικής country.
H AOR επιρροή είναι κάτι παραπάνω από αισθητή στο "Shadow In The Light’’ ένα θαυμάσιο άκουσμα όπου πάλι η τραγουδίστρια "κεντάει’’ με τη φωνή της.
Το άλμπουμ κλείνει πολύ όμορφα και ατμοσφαιρικά με το πολύ μελωδικό '80s classic rock "Ι Will Be Waiting’’.
Όσοι δεν είστε fan της ISSA, θα γίνετε σίγουρα ακούγοντας το "Lights Of Japan’’.

Δημήτρης Πολίτης