Big City: "Sunwind Sails’’

15/03/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1290

To 2014 οι Big City, μια μπάντα από τη Νορβηγία, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τον τίτλο "Wintersleep", στο οποίο έδειξαν με σαφήνεια τις δυναμικές μουσικές τους προθέσεις. Ο ήχος χαρακτηρίζεται ως μελωδικό hard rock με έντονες αποχρώσεις καθαρού heavy metal.

 

To 2018 μια ελληνική δισκογραφική εταιρεία, η Rock of Angels, το επανακυκλοφορεί ως μέρος μιας πολυτελούς έκδοσης του δεύτερου άλμπουμ τους , το οποίο είχε τον τίτλο ’’Big City Life’’.
Αυτό συνέβαλε στη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση και έτσι δεν άργησαν και οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις τους, σε σπουδαία φεστιβάλ, όπως το Norway Rock Festival και το Rock The Boat. 
Το 2021 με την κυκλοφορία του άλμπουμ με τίτλο "Testify X’’, πραγματοποιούν μια στρατηγικής σημασίας αλλαγή στη σύνθεσή τους. Αντικαθιστούν τον μέχρι τότε τραγουδιστή τους Jan Le Brandt με τον Jorge Bergersen, όποιος προερχόταν από τη μπάντα Rock The Night, ένα συγκρότημα που διασκεύαζε τραγούδια των θρυλικών Εurope.
Eκείνο το άλμπουμ κυκλοφόρησε από τη Frontiers τον Ιούλιο του 2021 και έγινε δεκτό με ενθουσιώδεις κριτικές.
Ψυχή της ομάδας είναι ο κιθαρίστας και στιχουργός Daniel Olaisen ο οποίος είχε τον πρώτο λόγο για το ύφος και την αισθητική της μουσικής που θα τους χαρακτήριζε (τραγούδια με σαφή επιρροή από τα κλασικά metal riffs της δεκαετίας του 80), όσο και στην επιλογή συνεργατών.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο δεύτερος κιθαρίστας, Frank Orland, είχε ξαναδουλέψει με τον Daniel στην progressive/thrash metal μπάντα Scariot. Eπιπλέον, μέσω διαδικτυακής έρευνας , ο Daniel βρήκε τον Frank Nordeng Roe για τη θέση του drummer, ενώ το team συμπληρώνει ο μπασίστας Miguel Pereira (από τους Withem), ο οποίος αντικατέστησε τον αρχικό Geir Inge Olsen.

Mε αυτή την εκλεκτή σύνθεση, οι Big City κυκλοφόρησαν το καινούριο τους δημιούργημα, το άλμπουμ που ακούει στον τίτλο "Sunwind Sails’’ από τη Frontiers Music SRL.
Πρόκειται για μια συλλογή, που σαφώς θα προσθέσει ακόμα περισσότερους θετικούς πόντους στην ήδη πολύ καλή φήμη που έχουν αποκτήσει μέσα στη μελωδική rock κοινότητα. 
Τα δέκα τραγούδια απαρτίζουν το άλμπουμ:
Πολύ δυναμική η εισαγωγή με το "I m Somebody’’ ένα πολύ δυνατό, σχεδόν επικό τραγούδι με κάποιες thrash αλλά και progressive πινελιές που δεν προδίδουν όμως καθόλου τη μελωδικότητα.
Ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερο κοφτά’, σκληρά και άγρια riff στο "Sons Of Desire’’ μας δίνουν ένα πιο πολύ σαματατζίδικο αποτέλεσμα.
Το "Human Kind’’ έχει μακριά εισαγωγή, τα riff είναι πλούσια και κυριαρχούν και υπάρχει επικός τόνος χάρη στην καθαρή φωνή του Bergersen.
To thrash και το progressive εναλλάσσονται στο τραγούδι με τον εντυπωσιακό και περίπλοκο τίτλο "Collin s Looking For A Hideout’’ με μοναδική όαση μελωδικότητας τη φωνή του τραγουδιστή στην κορύφωση του ρεφρέν.
Ένα άκουσμα με σκοτεινό περιεχόμενο στους στίχους καθώς επίσης και ένα μικρό αλλά αξιόλογο κιθαριστικό σόλο.
Στο "Diamond In The Rough’’ η σκληρότητα του ήχου των riff υπάρχει για να υπηρετεί τη μελωδία και σε αυτό βοηθούν πολύ τα φωνητικά. Αυτά συμβάλλουν στο να έχουμε ένα επικό τραγούδι στην καλύτερη παράδοση του σκανδιναβικού metal.
Mετά έχουμε το μονότονα ρυθμικό και χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση "Now’’ που μάλλον υπάρχει απλά για να συμπληρώσει τη συλλογή.
Το "After The Raid’’ έχει δυνατή και μακριά εισαγωγή, είναι τραχύ και ταχύ και διαθέτει επικά φωνητικά με εξαιρετικές κορώνες από τον Bergersen.
Σκληρό, αλλά και μελωδικό-επικό το ομότιτλο "Sunwind Sails’’ με συγκλονιστική ερμηνεία του τραγουδιστή, υπέροχα φωνητικά και ρυθμό που κάνει την ακρόαση συναρπαστική.
Το "Silver Line’’ είναι ίσως το πιο απόλυτα progressive τραγούδι της συλλογής, με τέλεια ενορχήστρωση και ένα θεικό κυριολεκτικά σόλο στην κιθάρα.
Το άλμπουμ κλείνει με το ατμοσφαιρικό, επικό και με άρωμα  κλασικού σκανδιναβικού metal "Sparks Of Eternity’’.

Αυτό τo τελευταίο κεφάλαιο στη σταδιοδρομία των Big City είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τονίσει  ακόμα περισσότερο την ήδη  δυναμική τους παρουσία στον χώρο της rock τα τελευταία χρόνια.
 
Δημήτρης Πολίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs