Richie Ramone: "Live To Tell’’

22/04/2023

Κατηγορία: Κριτικές

2049

"O Richie έσωσε τη μπάντα, στον βαθμό που με αφορά. Ήταν ότι καλύτερο συνέβη στους Ramones. Eπανέφερε το αρχικό πνεύμα του συγκροτήματος’’. Με αυτόν τον λακωνικό τρόπο, ο Joey Ramone μας δίνει απολύτως να καταλάβουμε, την εκπληκτική μουσική αξία και το ταλέντο του Richard Reinhardt, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Richie.

 

Επιπρόσθετα ως γνωστόν τα μέλη της μπάντας για καλλιτεχνικούς λόγους είχαν υιοθετήσει ως επίθετα, το επίσημο όνομα του συγκροτήματος.
Οι ικανότητές του επεκτείνονταν πολύ περισσότερο από τα στενά όρια του απλού drummer, καθώς ο Richie είχε και τον ρόλο του συνθέτη και στιχουργού σε σημαντικά τραγούδια των πρωτοπόρων της punk rock,  Ramones ("Somebody Put Something In My Drink, "I m Not Jesus’’κ.ά).
Υπήρξε μάλιστα ο μοναδικός drummer, που ανέλαβε χρέη κύριας φωνής στο τραγούδι "You Can t Say Anything Nice’’.
Συμμετείχε ενεργά στο θρυλικό γκρουπ από το 1983 έως και το 1987. Άφησε δυνατό αποτύπωμα στα άλμπουμ "Animal Boy’’(1986) , "Too Tough To Die’’ (1984) και "Halfway To Sanity’’ (1987).
Aν και δεν ήταν ιδρυτικό μέλος, η προσωπική του σφραγίδα στην πορεία της μπάντας ήταν ανεξίτηλη.
Τον Αύγουστο του 1987 αποφάσισε να αποχωρήσει από το συγκρότημα, εξαιτίας καλλιτεχνικών, αλλά και οικονομικών διαφορών με τα άλλα μέλη και κυρίως με τον Johny Ramone.
H πολύπλευρη προσωπικότητά του και το ανήσυχο καλλιτεχνικό του πνεύμα φαίνεται και από το γεγονός της ενασχόλησής του και με τον κινηματογράφο, όπου μετέχει ως συνθέτης soundtrack, αλλά και ως ηθοποιός.
Έχει πάρει μέρος στα φιλμ "Headcheese:The Movie’’ (2020), ‘’Vengeance 2: The Bloodlines’’ (2022), καθώς και το επερχόμενο μέσα στο 2023, "Youthquake’’.
To 2013 υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία DC- Jam Records υπό την αιγίδα της οποίας κυκλοφορεί τα solo άλμπουμ "Entitled’’ (2013) και "Cellophane’’ (2016), τα οποία είχαν πολύ καλή υποδοχή από κοινό και κριτικούς.
Έντεκα τραγούδια κοσμούν "
Live To Tell’’ και όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, ένας ξεκάθαρος "αέρας’’, μια σαφέστατη αίσθηση του punk ήχου που χαρακτήριζε τους Ramones, διαπερνά το στυλ όλων σχεδόν των tracks.
Mε το ομότιτλο "Live To Tell’’, παίρνει δυναμικά τον αέρα και "γραπώνει’’ τον ακροατή βάζοντας τον κυριολεκτικά στο κλίμα ενός καθώς πρέπει punk album, θυμίζοντας τις ένδοξες εποχές του είδους.
Πιο θορυβώδες και τραχύ το "When The Night’’, ωστόσο ακούγεται με πολύ ενδιαφέρον, με πολύ δυνατό σημείο τα φωνητικά του.
"Who Stole My Wig’’ ονομάζεται το τρίτο κατά σειρά τραγούδι, με ένα εκνευριστικά σαματατζίδικο riff να κυριαρχεί σε όλη τη διάρκειά του, αλλά πάλι θα πείτε , αυτό είναι ακριβώς το punk.
To "Old Ways’’ είναι αξιοπρόσεκτο καθώς ισορροπεί ανάμεσα σε punk αλλά και σε grunge ήχο και έχει σκοτεινό τόνο, το θεωρώ δε να είναι από τα καλύτερα της συλλογής.
Πιο κοντά στον καθαρό ήχο του πρώιμου punk κινείται το "Find Your Place’’.
Ένα χαλαρωτικό και slow διάλειμμα με τη μπαλάντα "I Sit Alone(Yeah, Yeah)’’, είναι απαραίτητο και δίνει την ανάλογη ατμόσφαιρα.
Ακόμα ένα τυπικό speed -up tempo punk τραγούδι είναι το "Not Afraid’’ με υπέροχη κορύφωση στο ρεφρέν και καλοδουλεμένο κιθαριστικό σόλο.
 Υπέροχη και πολύ μελωδική και πλούσια σε έκφραση είναι η διασκευή του "Cry Little Sister’’, ενός gothic rock/ dark wave διάσημου τραγουδιού των Gerard Mc Mahon και Michael Mainieri που ακουγόταν στο soundtrack της κλασικής πια ταινίας βαμπιρικού  τρόμου του 1987 "Lost Boys’’.
To "Suffocate’’ θα ενθουσιάσει με το ‘’άγριο’’ ήχο του τους οπαδούς του σκληροπυρηνικού punk.
To ρυθμικό, ατμοσφαιρικό "Other Things’’ είναι από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ χάρη στην πολύ καλή ενορχήστρωση του, και τις dark wave και hard rock πινελιές του, συν την πολύ καλή ερμηνεία του Richie.
Σε πιο rockabilly ρυθμό έχουμε το "Master Plan’’ , το οποίο μας ταξιδεύει σαφώς στις πρώτες ένδοξες εποχές του κινήματος της punk.
To album κλείνει όμορφα και μελωδικά με το χαριτωμένο "The Last Time’’.
H αλήθεια είναι πως ενώ το "Live To Tell’’ είναι ένα εξαιρετικό στο είδος του project, που αναβιώνει επιτυχημένα την punk, απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους φανατικούς θαυμαστές του συγκεκριμένου είδους.

Δημήτρης Πολίτης