Joel Hoekstra 13: "Crash Of Life’’

14/08/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1845

Δεν είναι δυνατόν να μην υποκλιθούμε αλλά και να μην θαυμάσουμε την πολυπραγμοσύνη του Αμερικανού κιθαρίστα Joel Hoekstra, ο οποίος έχει ως βάση του τη Νέα Υόρκη από το 2001. Για όσους και τυχαίνει να μην τον γνωρίζουν, γεγονός αδιανόητο για τους αναγνώστες της σελίδας μας, ευκαιρία να κάνουμε μια αναδρομή.

 

Ο γεννημένος στο Illinois το 1970 κιθαρίστας συμμετέχει από το 2014 ως μόνιμο μέλος των Whitesnake, καθώς και στην επίσης σπουδαία μπάντα των Trans Siberian Orchestra.
H συνεργασία του με καταξιωμένα συγκροτήματα και καλλιτέχνες δεν περιορίζεται καθόλου στα παραπάνω, αφού έχει επίσης συμπράξει και με τους Night Ranger, Cher, Foreigner, για να αναφέρουμε κι άλλα μεγάλα ονόματα στον χώρο της rock. Αν έχετε την αίσθηση ότι τελειώνουμε εδώ, κάνετε λάθος.  Άλλο ένα project του οποίου αποτελεί ενεργό μέλος είναι οι Revolution Saint, ένα συγκρότημα στο οποίο περιλαμβάνονται τεράστια ονόματα όπως οι Michael Sweet (Stryper), Dean Castronovo (Journey), Jeff Pilson (Foreigner, Dokken, The End Machine), Nathan James (Inglorious), Marco Mendoza (Journey, The Dead Daisies) και ο Tommy Aldridge Whitesnake, Ozzy Osbourne).
Kαι σαν να μην έφταναν αυτά προσθέστε και τη στήλη του, στο Guitar World Magazine στο οποίο αρθρογραφεί τακτικά, τη συμμετοχή του στο διάσημο musical του Broadway "Rock Of Ages’’, καθώς και ότι είναι τακτικός ‘’επισκέπτης’’ στην περίφημη κρουαζιέρα "Monsters Of Rock’’.
Και πλησιάζοντας σιγά σιγά στο  κεντρικό σημείο αυτής της παρουσίασης να αναφέρουμε ότι έχει κυκλοφορήσει τρία ορχηστρικά άλμπουμ τα "Undefined’’(2000), "The Moon Is Falling’’(2003) και "13 Acoustic Songs’’(2007).
To 2015 ιδρύει το προσωπικό μουσικό σχήμα του με το όνομα Joel Hoekstra s 13, μια μπάντα στην οποία παίρνουν μέρος εκλεκτοί καλλιτέχνες όπως ο κιθαρίστας Tony Franklin (Blue Murder, The Firm), o κημπορντίστας Derek Sherinian (Black Country Communion, Sons Of Appollo) και ο drummer Vinny Apprice (Dio, Black Sabbath). Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησαν το "Dying To Live’’ και το 2021 το "Running Games’’ με τον Russell Allen στα φωνητικά. Και τα δυο έτυχαν θερμότατης υποδοχής από τους κριτικούς.
Επόμενο ήταν να υπάρξει και συνέχεια και έτσι κυκλοφόρησε  από τη Frontiers Music  η τρίτη δουλειά της μπάντας με τίτλο "Crash Of Life’’, στο οποίο ένα καινούριο μέλος, ο Girish Pradhan αναλαμβάνει χρέη τραγουδιστή.Δώδεκα τραγούδια πλημμυρισμένα από hard rock άρωμα πλαισιώνουν το άλμπουμ.
Μπαίνουμε πολύ επιθετικά και σκληρά με το "Everyone Knows Everything’’, το οποίο έχει και ως συν ένα πολύ καλό σόλο.
Το δεύτερο, το ομότιτλο "Crash Of Life’’ είναι το ωραιότερο τραγούδι αυτού του άλμπουμ, χωρίς διάθεση υπερβολής. Πολύ δυνατό και μελωδικό το εισαγωγικό riff, εκπληκτική η ερμηνεία του τραγουδιστή, υπέροχα τα φωνητικά και το αποτέλεσμα είναι επικό. Συνδυασμός πολύ καλού old school hard rock, με ολίγον από progressive, αλλά και με μια ελαφριά "πινελιά’’ σκανδιναβικού ροκ. Θα μπορούσε κάλλιστα να ειπωθεί ότι αποτελεί και ένα από τα καλύτερα hard rock τραγούδια των τελευταίων ετών.
Στο "Damaged Goods’’ έχουμε έναν καλώς νοούμενο "σαματά’’ και έναν Hoekstra να δίνει δείγμα γραφής στο σόλο.
Το "Torn Into Lies’’, έχει συγκίνηση, ευαισθησία, ατμοσφαιρικές στιγμές και είναι ότι πιο κοντά σε power ballad υπάρχει σε αυτό το άλμπουμ.
Εξαιρετικό το παίξιμο της κιθάρας καθ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού. Ενδέχεται να ανακαλύψει κανείς αν ακούσει προσεκτικά, στοιχεία μεσαιωνικής μπαλάντας, καθώς και μια αίσθηση Blind Guardian. Σκληρό, ταχύ και αρκετά φασαριόζικο το "Far Too Deep’’, μάλλον πιο πολύ ως filler χρησιμεύει. Πολύ ενδιαφέρον είναι ως άκουσμα το ‘’Not Tonight’’ στο οποίο επαναλαμβάνονται σε σταθερή ταχύτητα τα ‘’κοφτά’’ riff, ένα τραγούδι ανάμεσα σε hard rock, heavy metal αλλά και progressive. Στο συγκεκριμένο ο Pradhan δίνει τον καλύτερο εαυτό του, αλλά και ο Hoekstra ξεδιπλώνει όλο του το ταλέντο. Μετά έχουμε το επιβλητικό και ατμοσφαιρικό ‘’Over You’’, το οποίο έχει στοιχεία μπαλάντας.
Οι τόνοι ανεβαίνουν, η ταχύτητα αυξάνεται και η αδρεναλίνη "χτυπάει ταβάνι’’ στο καθώς πρέπει hard rock "Ι Would Cry For Love’’.
To επόμενο "I Don’t Have Rock’’ έχει σκληρότητα, αλλά βαδίζει πιο κοντά στα χνάρια του παραδοσιακού classic rock. Πολύ ωραία η απόδοση του Pradhan στο refrain και λιτό αλλά και ‘’γεμάτο’’ ταυτόχρονα το κιθαριστικό σόλο.
Μελωδικό hard rock και heavy metal, το πολύ δυνατό "Find A Way’’, στο οποίο τα φωνητικά και ο μελετημένος ρυθμός δίνουν έναν συναρπαστικό τόνο.
Το "You Re Right For Me’’, κάπου, κάπως "προδίδει’’ έναν southern rock αέρα. Ένα τραγούδι, ίσως από τα πιο classic rock του άλμπουμ.
Κλείσιμο με το "Through The Night’’ το πιο ‘’απαλό’’ και λιγότερο σκληρό τραγούδι της συλλογής, αρκετά μελωδικό και ευχάριστο στην ακρόαση.
Το "For Life’’ θέτει  σίγουρα  ισχυρή υποψηφιότητα, για μια θέση στη λίστα για τα καλύτερα hard rock album για το 2023.

Δημήτρης Πολίτης