AOR: "Bewitched In L.A. "

01/10/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1368

Αυτή είναι αισίως η 23η κυκλοφορία του Γάλλου παραγωγού /μουσικοσυνθέτη Frederic Slama με το προσωπικό του σχήμα τους A.O.R και πιθανότατα μία από τις εντυπωσιακότερες κυκλοφορίες της μπάντας μέχρι στιγμής.

 

Με συστατικά της επιτυχίας σταθερά, όπως οι εξαιρετικοί τραγουδιστές ο Γάλλος πολυτάλαντος συνθέτης Frédéric Slama, είναι στην κιθάρα, στα πλήκτρα και συνεπικουρούμενος από μία πλειάδα λαμπρών μουσικών δημιουργεί και παρουσιάζει το όραμα του διανθισμένο με κλασικό AOR/μελωδικό  Rock.
Τώρα, το 2023, ο Frédéric επιστρέφει με αυτή τη φορά το πιο '80s άλμπουμ της καριέρας του, με ελκυστικές συγκροτήματα όπως οι, Journey, Le Roux, Franke & The Knockouts ή Foreigner.
Μαζί με τον Frédéric Slama, θα βρείτε ταλαντούχους καλλιτέχνες όπως ο Paul Sabu (John Waite, Silent Rage, Only Child, Little America, Lee Aaron, Kidd Glove) που έκανε όλα τα φωνητικά του άλμπουμ και ο Tommy Denander (Alice Cooper, Steve Walsh , Paul Stanley).
Πριν από εννιά χρόνια στην συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει (ΕΔΩ), σημείωνε :
"Πού πιστεύεις, ότι αυτό το άλμπουμ (LA Connection) θα σας οδηγήσει πλέον; Το ενδιαφέρον για τη δουλειά σου από την  aor  και τη μελωδική rock  κοινότητα πλέον, δικαιολογεί προφανώς άλλη μία κυκλοφορία σύντομα,πόσο μπορείς, ρεαλιστικά, να ανταποκριθείς;
 - Λοιπόν, ως επαγγελματίας τραγουδοποιός, γράφω νέα τραγούδια κάθε μέρα γι’ αυτό υπάρχει  πολύ υλικό εκ των προτέρων. Αλλά τα τραγούδια πρέπει να είναι καλά και εγώ πρέπει να βρω τους καλύτερους τραγουδιστές για να τα τραγουδήσουν …έτσι λοιπόν  χρειάζεται  αρκετός  χρόνος. Αλλά θα πρέπει να κυκλοφορήσω  ένα νέο album A.O.R το 2016, αν όλα είναι καλά".
Προφανώς η ανταπόκριση του κοινού ώθησε τον καλλιτέχνη σύντομα να κυκλοφορήσει και τα επόμενα έργα του που είναι 22 στη μακρά, συνεπή αλυσίδα κυκλοφοριών  και τιτλοφορείται "Bewitched In L.A.".
Το "Bewitched In L.A. " ξεκινά με το σε ύφος Toto κομμάτι που τιτλοφορείται "Behind Closed Doors" και μου έκανε αμέσως εντύπωση η φωνητική δουλειά του Paul Sabu. Θαυμάζω το γεγονός πως  έχει μια γερή, γεροδεμένη φωνή που ταιριάζει καλά σε αυτό το υλικό. Όταν σκέφτομαι τον "AOR τραγουδιστή" συνήθως φαντάζομαι κάποιον στα πρότυπα του Steve Perry των Journey, αλλά η παράδοση του Sabu είναι πιο κοντά στον Lou Gramm των λατρεμένων Foreigner, κάτι που με ενθουσιάζει και στο εναρκτήριο "Behind Closed Doors", η κιθάρα και πλήκτρα αρμονικά εκτοξεύουν την σύνθεση στα όρια του εξαιρετικού. 
Το "Dangerously Smart" συνεχίζει να συνδυάζει πιασάρικα πλήκτρα και δεξιοτεχνικότητα κιθαρωδία ενώ το "You Don't Have To Tell Me Lies" είναι ένα πλήρες synth-rocker της δεκαετίας του '80 που έχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα δυνατών πλεονεκτημάτων. Το "Stolen Futures" περιλαμβάνει ιδιαίτερα "δολοφονική" κιθάρα, όπως και το περίεργου τίτλου "Manifestation Of Human Desires".
Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά ένα εύρημα πώλησης για τους  ρέκτες του AOR, ωστόσο, καθώς δεν είναι γενικά γνωστοί για την υπομονή τους με μπάντες που ανακατεύονται με τον βασικό ήχο του είδους οι περισσότεροι- γι' αυτό πιθανώς δεν βλέπετε πολλά υβριδικά AOR σχήματα να  ενεργοποιούνται  εκεί έξω. Έτσι, ενώ το AOR μπορεί να μην ανακαλύπτει ξανά τον μουσικό τροχό με κανένα τρόπο, σίγουρα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα εργαλεία του είδους.
Τα υψηλής ενέργειας "Frozen Soul" και "Private Number" είναι πρόσθετα highlights, και το άλμπουμ κλείνει ικανοποιητικά με τη μελωδική σύνθεση  του "Breaking The Rules" και την επική διάρκεια επτά λεπτών σύνθεση/δύναμη.
Εάν θέλετε να κάνετε ένα βήμα πίσω στο χρόνο για καθαρή AOR ευδαιμονία, ρίξτε μια ματιά στο νέο άλμπουμ AOR του Frédéric Slama "Bewitched in L.A". που είναι ο πιο συνεπής και μελωδικός από όλους τους δίσκους του. Αυτή τη φορά με μόνο έναν τραγουδιστή στην μπάντα, ο ήχος είναι πιο κοντά σε μια πραγματική μπάντα.
Ακόμη μία εξαιρετική  κυκλοφορία των  AOR με A.O.R / μελωδικό ύφος και  ψήγματα  westcoast. Ελλοχεύει πάντοτε όμως ο κίνδυνος της επανάπαυσης στην επανάληψη της ίδιας –επιτυχημένης, είναι η αλήθεια-συνταγής ίσως έφτασε η ώρα ο φίλτατος  Slama να αφήσει για λίγο την ασφάλεια του στούντιο και να δοκιμάσει και λίγο την έκθεση στο σανίδι της σκηνής.
Άλλωστε οι εξαιρετικές κυκλοφορίες σχεδόν όλων των δίσκων του, το επιτρέπουν.

Νότης "Dangerously Smart" Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites