Nitrate: "Feel the Heat"

18/11/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1389

Οι ταλαντούχοι Nitrate με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και ηγέτη τον μπασίστα και κύριο τραγουδοποιό Nick Hogg, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστοί αλλά έχουν δείξει με τα τρία προηγούμενα άλμπουμ τους ότι υπηρετούν με αξιοπιστία το μελωδικό hard rock.

 

Έχοντας πλέον πλέον μερικές αλλαγές στα μέλη, αυτήν την περίοδο αποτελούνται από τον τραγουδιστή Alexander Strandell, τον Tom Martin στις ρυθμικές κιθάρες και τον James Martin στα πλήκτρα καθώς και τους Richard Jacques στην κιθάρα και Alex Cooper (Devilfire, Corvus) στα ντραμς.
Δύο χρόνια μετά για άλλη μια φορά, οι Nitrate επιστρέφουν με το τελευταίο και τέταρτο δημιούργημα  τους, το "Feel The Heat", επιστρέφοντας τώρα στην εταιρεία Frontiers.
Με το ομότιτλο κομμάτι ξεκινά το άλμπουμ με σειρήνες να ηχούν, πλήκτρα και ντραμς πριν γίνει ένα από τα πιο συναρπαστικά τραγούδια του δίσκου, τα φωνητικά του Alexander φτάνουν στα ύψη με αιθέριες μελωδίες και ροκάδικο ριφ.
Το "All The Right Moves" εκρήγνυται με φωτεινές ενεργητικές μελωδίες και μου θυμίζει λίγο κάτι που θα συνέθετε ο περιστασιακός συνεργάτης τους, ο Rob Wylde από τους Midnite City, έναν υπέροχο ύμνο ποπ ροκ της δεκαετίας του '80 και είναι απλά ένα από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ λόγω του απίστευτα πιασάρικου ρεφρέν, της μοντέρνας απήχησης και των σπουδαίων φωνητικών του Strandell.
Το "Wild in the City" μου θυμίζει πολύ την εποχή του "Address The Nation" των υπεραγαπημένων H.E.A.T, οι κιθάρες αλληλεπιδρούν με ένα υπέροχο μπάσο με υπέροχο  φόντο από πλήκτρα και  υπάρχει ένα φανταστικό σόλο κιθάρας.
Η ενέργεια των τριών πρώτων τραγουδιών συνεχίζεται στο "Needs A Little Love" αυτό το κομμάτι βρίσκεται κάπου μεταξύ Journey και Danger Danger στα καλύτερά τους.
Το "One Kiss (To Save My Heart)" κερνά τον ακροατή με ένα ντουέτο του Alexander και της πριγκιπέσσας της μελωδικής ροκ Issa, μια επική power μπαλάντα. Αυτό το τραγούδι θα ήταν σε soundtrack και θα έσκιζε σίγουρα  στο ραδιόφωνο στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Το "Live Fast, Die Young" επαναφέρει το ρυθμό και μερικές φορές στους στίχους εδώ ο Alexander μου θυμίζει τον Steve Perry και έχει μια κλασική ατμοσφαιρική εισαγωγή για μοτοσικλέτες και αστυνομικές σειρήνες, η οποία προσθέτει κινηματογραφική ποιότητα πριν τα ηχεία βροντοφωνάξουν  μια άλλη φοβερή δημιουργία  της δεκαετίας του '80.
Το "Haven't Got Time For Heartache" ακούγεται δυνατά  από το ηχείο με εξαιρετικό παίξιμο κιθάρας και βαρβάτη μπασογραμμή χάρη στον ιδρυτή του συγκροτήματος Nick Hogg, που με αυτό το τραγούδι αλλάζει το είδος του σε κλασική ροκ.
Το "Satellite" επιβραδύνει τον ρυθμό με ένα τραγούδι που ταιριάζει κάπου ανάμεσα στην πιο ήρεμη πλευρά της Lita Ford και του πρώην συγκροτήματος των Creye του Alexander. Είναι  οποίο είναι πιο χαλαρωτικό από τα υπόλοιπα τραγούδια, συναρπάζει όμως, χάρη στα συγκινητικά φωνητικά του Strandell.
Το "Strike Like A Hurricane" είναι λίγο πιο τραχύ οριακά από το υπόλοιπο άλμπουμ στην εισαγωγή και στους στίχους, αλλά γυαλίζει το τραγούδι στα πρότυπα της γέφυρας και του ρεφρέν.
Το "Big Time" είναι άλλο ένα εξαιρετικό ροκάδικο τραγούδι  με εκπληκτικό παίξιμο κιθάρας και μερικές εξαιρετικές αλλαγές ρυθμού σε όλο το τραγούδι. Έχει δε ένα ριφ παρόμοιο με το "Rock You Like a Hurricane" των Scorpions, αλλά και πάλι, ποιος δεν εμπνέεται από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες αυτές τις μέρες;
Το "Stay" που κλείνει το άλμπουμ είναι  μια υπέροχη μπαλάντα που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τραγούδια εδώ και είναι ίσως το πιο διαφορετικό ηχητικό κομμάτι στο άλμπουμ, ενώ εξακολουθεί να ταιριάζει καλά, ένα κομμάτι βασισμένο στα πλήκτρα.
Τέλος για την ιστορία στον δίσκο έχουν βάλει το χεράκι τους ο Paul Laine (Danger Danger/The Defiants), ο συνθέτης  Bob Mitchell που έχει γράψει την μεγάλη επιτυχία των Cheap Trick,  “The Flame” και στα δεύτερα φωνητικά έχουν συμβάλει οι Leon Robert Winteringham (LRW Project) και Alan Clark (Change of Heart).

Νότης "Live Fast, Die Young" Γκιλλανίδης