Lynch Mob: "Babylon"

26/12/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1812

Σύμπτωση ή όχι, αλλά δύο σπουδαίοι μουσικοί με κοινή κληρονομιά κυκλοφόρησαν πριν λίγους μήνες νέο άλμπουμ. Ο λόγος για τους Don Dokken και George Lynch που επέστρεψαν δισκογραφικά κυματίζοντας ψηλά τη σημαία του αμερικάνικου hard 'n heavy rock.

 

Το ολοκαίνουργιο άλμπουμ των Lynch Mob τιτλοφορείται "Babylon" και ξεκινά με το "Erase" βαδίζοντας σε μία πραγματική καλπάζουσα διάθεση καθώς παίζουν σε καθαρόαιμο ροκάδικο ύφος που ακολουθεί στο καλούπι του "Wicked Sensation".
Η θαυμάσια φωνή του νέου τραγουδιστή Gabriel Colon ταιριάζει στο ύφος του Lynch Mob σαν γάντι και με τον Jimmy D'Anda στα ντραμς και τον Jaron Gulino στο μπάσο να εκτελούν άψογα τα καθήκοντα τους. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Lynch  είναι εξαιρετικός στην κιθάρα από την πρώτη μέχρι τη τελευταία νότα.
Επόμενο κομμάτι το "Time after Time" με ένα  ωραίο μέρος εισαγωγής της κιθάρας και πάλι ακούγεται με τόσο οργανικό και ζωντανό συναίσθημα και όταν το μπάσο και τα τύμπανα χτυπούν νιώθεις πραγματικά αυτό το δημιουργικό riff στον στίχο και στο ρεφρέν.
"Caught Up": Ξεκινά με ένα κλασικό riff των Lynch Mob πριν αποκτήσουμε μια έντονη αίσθηση και μια πραγματική γοητεία στο φωνητικό μέρος. Αρκετά ωραία αρμονικά φωνητικά που θυμίζουν τον Miles Kennedy με λίγο πιο γλαφυρό  τρόπο με ένα ενδιαφέρον  riff στο μεσαίο μέρος και υπέροχο groove ολούθε!
"I’m Ready" λέγεται το επόμενο άσμα και θυμίζει έντονα τον ύμνο των Van Halen, "Panama". Έχει αυτήν την πρώιμη VH αίσθηση, ακόμα και στον στίχο έχει μια αληθινή hair metal χροιά ειδικά όταν μπαίνει στο ρεφρέν.
Ακολουθεί το "How You Fall" και σχεδόν ο κύριος Scary παίζει στην αρχή αυτού και μετά πέφτουμε σε ένα βαρβάτο μπάσο και θα νομίζετε πως ακούτε Priest.
Προσωπικά,  μου αρέσει αυτή η πιο βαριά αίσθηση σε αυτό το τραγούδι καθώς είναι διαφορετική από τα κομμάτια πριν, μία σχεδόν μπλουζ αρχή με αυτό το σόλο του Lynch, μετά όταν η μελωδία και τα αρμονικά φωνητικά μπαίνουν, είμαστε σε κορυφαία ταχύτητα και μετά στο slamming ρεφρέν!
Με το "Million Miles Away" το αργό χτύπημα στα ντραμς με σταθερή αρμονία κιθάρας και στην συνέχεια ο Gabriel πετάει στα ύψη και  απλώς ανεβάζει το κομμάτι τόσο πολύ και το συγκρότημα αυλακώνει από κάτω και αφήνει το φωνητικό να λάμψουν.
Ένα βρώμικο riff στο "Let it Go" και στην συνέχεια σκαρφαλώνει σε ένα σχεδόν κομμάτι αρμονίας με αίσθηση  Beatles προτού ακουστεί  το ρεφρέν που γίνεται απλά κλασικό ροκ άσμα της δεκαετίας του '70,  εμπλουτισμένο με ένα εντυπωσιακό  riff  σε στυλ του Hendrix.
Το "Fire Master" με το ανατολίτικο  riff, θυμίζει σίγουρα "Gates of Babylon" των θρυλικών Rainbow, με ένα κλασικό ρεφρέν των Lynch Mob, ένα ωραίο σόλο, γεμάτο φράσεις, μπλουζαριστό.
"The Synner": ένα ακόμη κομμάτι με στήριξη από το σφιχτοδεμένο  rhythm section με τα διπλά φωνητικά να το ζωντανεύουν σε αυτό το ρεφρέν.
Το "Babylon" τελειώνει με το ομώνυμο κομμάτι. Είναι ένα οκτάλεπτο έπος, που δικαίως δίνει το όνομά του στο άλμπουμ. Βρίσκεται ανάμεσα στο παραδοσιακό hard rock και το alternative rock στο ύφος των Alter Bridge και επιπλέον, έχει μια ελαφρώς ανατολίτικη πινελιά.
Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το "Babylon" είναι  ένα πολύ καλό άλμπουμ και εκπληρώνει πλήρως τις προσδοκίες χάριν της εκρηκτικής δημιουργικότητας του George Lynch που κοντεύει τα 70 έτην ζωής!

Νότης Γκιλλανίδης