Autumn s Child: "Τellus Timeline’’

29/02/2024

Κατηγορία: Κριτικές

1116

Πέμπτο album για μια από τις πιο δυναμικές και δραστήριες μπάντες των τελευταίων ετών στον χώρο της AOR-Melodic Rock, τους Autumn Child από τη Σουηδία με τίτλο "Tellus Timeline’’, το οποίο ήδη κυκλοφορεί και από ότι φαίνεται προσθέτει κάποια θετικά στοιχεία παραπάνω στην ήδη επιτυχημένη πορεία τους.

 

Ο Mikael Erlandsson, o ιδρυτής και τραγουδιστής της μπάντας μάλιστα το θεωρεί την καλύτερη δουλειά τους ως τώρα, και το δηλώνει  με περίσσια αυτοπεποίθηση. Και φυσικά, ο καταγόμενος από το Gothenburg,  frontmann, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι και δεν είναι και καθόλου καινούριος στον χώρο. Μέχρι το 2019, οπότε και ίδρυσε τους Autumns Child, υπήρξε για 12 συναπτά έτη(2006-2018)ηγέτης του επίσης σουηδικού supergroup "Secret Service’’.  
Eπιπροσθέτως είχε ηχογραφήσει 5 πολύ επιτυχημένα σολο άλμπουμ, καθώς επίσης είχε συνεργαστεί και με τον σπουδαίο κιθαρίστα των Γερμανών Fair Warning, ιδρύοντας μαζί του τη μπάντα "Last Autumns Dream’’. Kαρπός εκείνου του project ήταν η δημιουργία 14 άλμπουμ.
Κατανοεί λοιπόν κάποιος, ότι ο Erlandsson είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην σωστή θέση.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της μπάντας αυτής πάντως, είναι ότι έχει την ικανότητα να αλλάζει μουσικό στυλ σε κάθε κυκλοφορία της, μένοντας ωστόσο πιστή στον ευρύτερο χώρο της hard rock.
Στο "Tellus Timeline’’ η αλήθεια είναι πώς ο ήχος είναι λίγο πιο σκληρός από ότι στα προηγούμενα άλμπουμ, η μελωδία όμως σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπεται.
Σπουδαία είναι και η συμβολή του συμπαραγωγού αλλά και κιθαρίστα Claes Andersson στην ποιότητα και το ύφος του άλμπουμ.
Η line up περιλαμβάνει ακόμα τους Pontus Akesson (κιθάρα), Robban Back (drums), Jona Tee (πρώην μέλος των HEAT, keyboard) και φυσικά τον πρώην μπασίστα των Hammerfall, τον εξαιρετικό Magnus Rossen.
Ta 11 τραγούδια που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ αποδεικνύουν τον εργατικό ζήλο των μελών της μπάντας και σε γενικές γραμμές είναι ότι πρέπει για όσους αναζητούν ακρόαση hard melodic rock ειδικά φτιαγμένο για το ραδιόφωνο χωρίς απαιτητικές πολιτιστικές ''κουλτουριάρικες'' αναζητήσεις.
Ξεκίνημα με το "A Strike Of Lightning’’ το οποίο έχει να προσφέρει πολύ δυνατές κιθάρες και στο intro αλλά και στα solo.
Ο επικός σκανδιναβικός ήχος κάνει αισθητή την εμφάνισή του και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, με αυτό το τραγούδι μπαίνουμε με το δεξί.
Ακόμα περισσότερο στο ύφος και στα μονοπάτια του σκανδιναβικού οπερατικού metal κινείται το "Gates Of Paradise’’.
Aλλαγή στο στυλ με περισσότερη ροπή στο κλασικό πατροπαράδοτο AOR-Rock με τα υπέροχα riff του "Here Comes The Night’’ να συνεπαίρνουν τους λάτρεις του είδους.
Ο επικός σουηδικός metal ήχος κυριαρχεί στο "We Are Young’’ το οποίο έχει καθηλωτικό ρυθμό.
Απότομη ηρεμία ακολουθεί με την πολύ ήπια μπαλάντα "Around The World In A Day’’.
To επόμενο τραγούδι "On The Top Of The World’’ είναι ένα εύθυμο ξεσηκωτικό επικό rock track, που ακούγεται ευχάριστα.
To "Τhis Is Goodbye’’ είναι απλά ένα εύθυμο άκουσμα, χωρίς όμως ιδιαίτερες αξιώσεις.
Πάμε στο επόμενο που είναι από τα highlight, από τα καλύτερα της συλλογής, στο οποίο ο Erlandsson ερμηνεύει ντουέτο μαζί με τον Jim Jidhed από τους Alien, την μαγευτική power ballad "Juliet’’, η οποία κλείνει το μάτι ξεκάθαρα στους Journey του Steve Perry! Αποτελεί την κορυφαία AOR στιγμή του άλμπουμ.
To "Come And Get It’’ αποτελεί μια αυθεντική rock n roll στιγμή, και εδώ φαίνεται για μια ακόμη φορά η πολυμορφία του συγκεκριμένου άλμπουμ.
Ξαναπάμε στον ιδιόρρυθμο σκληρό σκανδιναβικό ήχο με το "Never Surrender’’, ενώ τo κλείσιμο μας εκπλήσσει με το χαριτωμένο pop rock "I Belong To You’’.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι όντως το "Tellus Timeline’’ είναι η καλύτερη δουλειά των Autumns Child, όπως ενθουσιωδώς διακήρυξε ο Erlandsson.
Σίγουρα όμως είναι μια αξιοπρεπής προσπάθεια η οποία καταδεικνύει τις δυνατότητές τους για μια κορύφωση που δεν αποκλείεται να έρθει στο άμεσο μέλλον.
 
Δημήτρης Πολίτης// Old Time Rock

// Live Favorites