Arkado: "Open Sea"

28/03/2024

Κατηγορία: Κριτικές

1653

Η ιστορία των Arkado χρονολογείται από το 1983, όταν ήταν γνωστοί ως BB2, όμως μια επιτυχημένη μοναδική συναυλία το 2018 προκάλεσε την αναγέννηση με αρκετούς νέους μουσικούς που ήρθαν και είναι οι:

 

Philip Lindstrom (φωνητικά/κιθάρα), Mats Nilsson & Martin Kirschner (κιθάρες), Mikael Skafar (τύμπανα), Bernt Lundgren (μπάσο) και Mikael Svensson (πλήκτρα) που σημαίνει ότι διαθέτουν τρεις κιθαρίστες που προφανώς τους κάνει ενδιαφέροντες. Όπως και με τον πρώτο τους δίσκο, αυτό είναι μελωδικό ροκ γεμάτο εθιστικές μελωδίες, γλυκύρυθμες μπαλάντες, αλλά και ευάκουστα σε  ισχύ και μουσικότητα riff ή ακόμα και ευφάνταστα σόλο,  ώστε να επικεντρώνονται στα τραγούδια με υπέροχες αρμονίες.
Το intro"Voyage" σε ξεσηκώνει σε μια ατμόσφαιρα απαρηγόρητου αποχαιρετισμού και πριν ανοίξει το άγνωστο της μεγάλης μουσικής θάλασσας "Open Sea", που θυμίζει τόσο πολύ τουςς αγαπημένους Heartland, Prophet, Shotgun Shymphony και Zinatra. Ευκρινείς κιθάρες με διακριτικό υπόβαθρο πλήκτρων, μαζί με την εξαιρετική  φωνή του Lindstrand, εξασφαλίζουν την καλύτερη ψυχαγωγία.
Μια μελοδραματική διάθεση εμφανίζεται με το "Running through the night" ενώ το "I Gave my heart" αστράφτει φωνητικά.
Εξαιρετικό  μελωδικό σινγκλ το "You make my feel", αφήνοντας ένα ίχνος υπενθύμισης από το αγαπημένο Σκανδιναβικό AOR, εν τω μεταξύ ο Philip Lindstrand το τραγουδά στο στυλ του μοναδικού Mikael Erlandsson  τόσο σε  ευαισθησία και ευστροφία φωνής που θυμίζει στον ανυπέρβλητο Eric Martin.
Δυνατό και μελωδικό το "Rising High" με τις έντονες κιθάρες και τον δυνατό ρυθμό της ρυθμικής γραμμής. 
Το περίεργο "Her Mother Lullaby" γεμίζει με τον  κλασικισμό των House of Shakira και μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας νεοκλασικής περιόδου. Εξαιρετικά δραματικό και εντυπωσιακό.
Το απόλυτο αγαπημένο μου, ωστόσο, είναι το ξεσηκωτικό "Long Way To Go", που απλά δεν θέλει να φύγει από τα αυτιά μου.
Αυτά τα τεράστια πλήκτρα δημιουργούν κάτι σημαντικό στο "Unchain the night" και το μοιράζονται με τις ροκάδικες κιθάρες.
Σαφής και περιεκτικός είναι ο μουσικός χάρτης που παρουσιάζουν και επανασχεδίασαν οι ARKADO στο "Like something heaven sent" όπου ακούμε ξεκάθαρα  στο vibrato του πιο τρυφερού και μελωδικού αλλοτινών εποχών Joey Tempest. 
Οι ARKADO "αγκυροβολούν" κλείνοντας τον δίσκο  με το γαλήνιο και πειστικό "Showme the lightagain" ανάμεσα σε κρουστά, επευφημίες και ψαγμένες αφιερώσεις στο Ευρωπαϊκό AOR των εκπληκτικών δημιουργιών μελωδίας. Με αυτήν την θεσπέσια μελωδία η μπάντα  ολοκληρώνει το άλμπουμ με μια συλλογιστική αλλά τελικά εμπνευσμένη νότα.
Στα θετικά και το πραγματικά όμορφο εξώφυλλο που τραβάει τα βλέμματα καθώς το συγκρότημα ξέρει  πώς να εντυπωσιάζει μουσικά, καθώς κυκλοφορεί πολλές υπέροχες μελωδίες με υψηλό συντελεστή εθισμού για  τους ακροατές.
Οι ARKADO το πετυχαίνουν άξια  με αυτό το άλμπουμ.

Νότης "Long Way To Go" Γκιλλανίδης// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs