Alicate: "Heaven Tonight

09/04/2024

Κατηγορία: Κριτικές

1596

Πρέπει να επιστρέψουμε στα τέλη της δεκαετίας του '80 για να βρούμε την προέλευση των σουηδών ALICATE. Στην αρχή δημοσίευσαν ένα σινγκλ που είναι συλλεκτικό μέχρι σήμερα. Ήταν ενεργοί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 (άνοιγαν τις συναυλίες του IanGillan το 1992) και όπως πολλά άλλα συγκροτήματα έφτασαν μέχρι εκεί.

 

Αλλά ήταν το 2006 που επέστρεψαν στην επανασύνδεση και την  σύνθεση του συγκροτήματος και νέων τραγουδιών.
Το πρώτο τους πλήρες άλμπουμ "World of Anger" και η εμφάνισή τους στο διάσημο Sweden Rock Festival έγινε το 2009.
Ένα δεύτερο και τρίτο άλμπουμ κυκλοφόρησαν το 2013 και το 2018.
Μια αλλαγή προς πιο μελωδικό έδαφος σε σχέση με το προηγούμενο πιο βαρύ υλικό τους οδηγεί στο επιτυχημένο τέταρτο άλμπουμ "Butterfly" (2022), που εκδόθηκε από την Pride &Joy Music. Τα ιδρυτικά μέλη των ALICATE είναι ο Jonas Erixon στα φωνητικά και κιθάρες και Fredrik Ekberg στο μπάσο. Τους συνοδεύουν ο Glenn Ljungkvist στα πληκτρα και ο Jesper Persson (Oz Hawe Petersson’s Rendezvous) στα ντραμς.
Το άλμπουμ ξεκινά αρκετά δυνατά με το ανοιχτό "Are You Ready", το πιο δυνατό κομμάτι τους. Ισοδυναμικά μέρη Van Halen και Deep Purple με χρήση τόσο του κοντραμπάσου όσο και του Hammond, είναι ένα συναρπαστικό κομμάτι που ενθουσιάζει τον ακροατή και ο άπειρος ουρανός είναι το άγνωστο όριο για να δημιουργήσεις έναν καλό Hard AOR δίσκο και ο κατάλληλος τίτλος με προετοιμάζει να ξεκολλήσω με αυτό το τραγούδι. Τρομερό ξεκίνημα και υπέροχη συνέχεια με το "Under the gun". Με αυτά τα υπέροχα πλήκτρακαι πάμε κατευθείαν στο πρώτο άλμπουμ του Joe Lynn Turner. Θαυμάσιο παράδειγμα Album Oriented Radio και ROCK.
Εξαιρετικοί οι ALICATE με το riff του "Heaven tonight" με απογειωτικό μελωδικό ρεφρέν με εκείνα τα πλήκτρα που μελετούν το αισιόδοξο πνεύμα του μελωδικού  ROCK και με αυτόν τον τραγουδιστή που επιβλέπει τον δρόμο συλλέγοντας όλες τις εξαιρετικές φωνές του Hard/Aor.
Δεν υπάρχει διέξοδος από αυτή τη φοβερή δεκαετία των '80ς και ακούγοντας το "Big Time" μου το θυμίζει όπως τραγουδούν οι  Robert Tepper,  Mark Free, Eric Martin, Mike Reno και ο Van Stephenson. Μερικά τραγούδια πραγματικά αξίζουν ένα αποκλειστικό soundtrack.
Το "Ride the storm" είναι ρομαντικό με μια υπέροχη ολική μεταμόρφωση στη φωνή του Jonas"Coverdale"Erixon και τα πλήκτρα είναι το βασικό στήριγμα για όλη την οργανική σύνθεση. Αλλά πέρα ​​από αυτό, παίζονται μερικά εξαιρετικά σόλο κιθάρας. Η ήρεμη και παθιασμένη ατμόσφαιρα αυτού του τραγουδιού τονίζεται πολύ από την όμορφη απλότητα και θυμίζει υπέροχες "Days of Thunder".
Στο"Dreaming"πρωτοστατούν με το στυλτων Drive She Said που διασχίζουν τις συνθέσεις των Strangeways.
Το "Dangerous" ηχεί  πιο Hard & Heavy σε ρυθμούς και ήχο σαν Dokken ή Hurricane και φωνή με πλάτος και παρουσία Meniketti. Άλλο ένα εξαιρετικό τραγούδι, πολύ καλά δουλεμένο με μελωδικές υπενθυμίσεις και εκλεπτυσμένη τεχνική.
Οι αισθήσεις και οι καλές δονήσεις των τραγουδιών που επικεντρώνονται στο υψηλών οκτανίων Hard Rock συνεχίζονται με το "Hold on", όπου οι κιθάρες έχουν γεύση από George Lynch ή Vivian Campbell και έχει ένα αριστουργηματικά ρεφρέν.
Το επιδεικνύουν ξανά στο "Counttoten" και τα ντραμς και το μπάσο ακούγονται υπέροχα.
Το "You're Gone" είναι μια πολύ καλά ενορχηστρωμένη υπέροχη  μπαλάντα. Η φωνητική απόδοση του  τραγουδιστή Jonas Erixon είναι τέλεια και εγκάρδια. Επίσης, βασίζεται σε ένα ρεφρέν που ξεσπά από τα ηχεία με όλους τους τρόπους που πρέπει να ακούγεται μια power μπαλάντα καθώς εξαπλώνεται στον χώρο.
Θυμηθείτε αυτό το όνομα, ALICATE. Σας συνιστώ να τους ακούσετε στη μέγιστη ένταση, στο δρόμο το βράδυ με το αυτοκίνητό σας και να φωνάξετε μαζί μου!!!...ROCK AOR!!!"


Νότης "You're Gone" Γκιλλανίδης