Sheryl Crow: "Evolution"

24/06/2024

Κατηγορία: Κριτικές

930

Για όσους δεν το έχετε αντιληφθεί το δωδέκατο κατά σειρά άλμπουμ της Sheryl Crow είναι ήδη σε κυκλοφορία, από τη δισκογραφική εταιρεία Big Machine. Γεγονός που σημαίνει ότι ήδη υπάρχει ένα γενικό feedback τόσο εμπορικά όσο και από καλλιτεχνικής απόψεως, πέντε χρόνια μετά το τελευταίο της το "Threads’’ το 2019 έχουμε το "Evolution’’.

 

Ήταν μάλιστα τότε που είχε δηλώσει ότι θα είναι και το τελευταίο της. Επιπροσθέτως η αίσθηση που η ίδια η καλλιτέχνιδα είχε καλλιεργήσει μαρτυρούσε πως οδεύει κατευθείαν προς απόσυρση και συνταξιοδότηση. Και όμως, ως έκπληξη, τον Νοέμβριο του 2023 (και μάλιστα την ίδια περίοδο που εντάχθηκε στο περίφημο Rock and Roll Hall of Fame) ανακοίνωσε πως εργαζόταν σε ένα καινούριο project. H ίδια τόνισε, προκειμένου να αιτιολογήσει την αλλαγή σχεδίων, πώς μια ανάγκη προερχόμενη βαθιά μέσα από την ψυχή της την παρακίνησε στην απόφαση αυτή.
Tα μέχρι τώρα αποτελέσματα στα reviews είναι τα εξής . Θετικές γενικά κριτικές, αποτυχία ωστόσο εμπορικά.
Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, κατά γενική ομολογία όλων των μουσικών ιστοσελίδων, είναι πώς ο ήχος των τραγουδιών μας παραπέμπει κατευθείαν στην Sheryl Crow της δεκαετίας του 1990, όπως ακριβώς την γνωρίζαμε, ίδια και απαράλλαχτη σαν να μην πέρασαν 30 χρόνια! Οξύμωρο σχήμα για ένα άλμπουμ με τίτλο "Evolution’’! Και είναι αυτό αρνητικό? Κατά την ταπεινή μας άποψη, καθόλου!
Ο έμπειρος και διάσημος παραγωγός Mike Elizondo ανέλαβε το έργο να δώσει σάρκα και οστά, καθώς και να οργανώσει και να δώσει τελική μορφή στις καταιγιστικές εμπνεύσεις της Crow, η οποία προφανώς βιάστηκε να αναγγείλει την αποχώρησή της από το "παιχνίδι" της μουσικής βιομηχανίας.
Πραγματικά ακούγοντας τα τραγούδια του άλμπουμ, είναι πολύ έντονη η αίσθηση ότι η καλλιτέχνιδα επέστρεψε απόλυτα στις pop rock ρίζες της.
To opening γίνεται με το "Alarm Clock’’ ένα τραγούδι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα "σκληρό΄΄ pop, αρκετά ρυθμικό και εξ ολοκλήρου '90s.
Aμέσως μετά ακολουθεί ένα από τα highlight του άλμπουμ, και αυτό δεν είναι άλλο από το "Diggin In The Dirt’’, διασκευή της επιτυχίας του 1992 του Peter Gabriel, στο οποίο συμμετέχει μάλιστα εκ νέου και ο ίδιος στα φωνητικά. To original τραγούδι, μάλιστα, αφορούσε τον χωρισμό του Gabriel με την τότε σύντροφο του, διάσημη ηθοποιό Rosanna Arquet.
H ίδια η Crow αναφέρει: "Το τραγούδι του Peter υπήρξε η αφορμή για μένα να ξεκινήσω την διαδικασία δημιουργίας για καινούριο άλμπουμ. Όταν μάλιστα συμφώνησε να συμμετάσχει, κατενθουσιάστηκα. Είναι τεράστια τιμή για μένα, να ερμηνεύει μαζί μου, σημαίνει τόσα πολλά για μένα, καθώς κανείς στον κόσμο δεν τραγουδάει τόσο μοναδικά όπως ο Peter Gabriel’’.
Aπό την άλλη, το "Do It Again’’, ένα συμπαθητικό κλασικό Sheryl Crow τραγούδι αρκετά μελωδικό.
Το "Love Life’’ το ντύνει με μια πολύ δυνατή ερμηνεία και από ηχητικής απόψεως μπορεί να διακρίνει κανείς και funky πινελιές.
Ένα από τα ωραιότερα του καινούριου άλμπουμ είναι το "Only You Can Change The Weather’.Έχει έντονα στοιχεία μπαλάντας, ονειρική ερμηνεία, καθώς και παλαιομοδίτικο country rock ηχόχρωμα, από εκείνα που μας είχε συνηθίσει κάποτε η Crow.
Πάμε στο ομότιτλο "Evolution’’, ένα πάρα πολύ όμορφο pop track, άριστα ερμηνευμένο και συναρπαστικό, μάλιστα έχει το στυλ της Madonna της δεκαετίας του 1990, προσθέστε δε και την κιθάρα του Tom Morello των Rage Against the Machine, εμφανής αλλά και διακριτική.
Στοχαστικό και ατμοσφαιρικό το "Where’’, στο οποίο η γλυκιά φωνή της Crow κυριαρχεί και μας θυμίζει τον λόγο που την αγαπάμε!
Η μπαλάντα "Don’t Walk Away’’ μας ταξιδεύει σε υπέροχες μουσικές διαστάσεις.
Το "Broken Record’’ έχει τις προδιαγραφές για ένα καθώς πρέπει εμπορικότατο pop rock hit.
To album κλείνει μελαγχολικά , αλλά και μελωδικά συνάμα με το "Waiting In The Wings’’.
Συμπεράσματα:

  • Κανένα από τα τραγούδια του "Evolution’’, δεν σπαταλιέται, κανένα δεν είναι filler, αλλά και κανένα δεν είναι αυτό που θα λέγαμε αριστούργημα.
  • Άσχετα με την όχι καλή εμπορική πορεία του άλμπουμ στις πωλήσεις και τα charts, η επιλογή αλλά και η επιμονή της Crow να επιστρέψει σε έναν retro ήχο ήταν σοφή, καθώς το αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλού μουσικού επιπέδου, με σεβασμό στους θαυμαστές της.
  • Κυρία Sheryl Crow, ειλικρινά σας ευχαριστούμε!
Δημήτρης Πολίτης