Blackmore’s Night: "A Knight In York"

29/07/2015

Κατηγορία: Live Favorites

3801

Θυμάμαι το βράδυ εκείνο του Σεπτέμβρη στις 26 του 1998, όπου κατηφορίζοντας από το Θέατρο του Λυκαβητού τα αισθήματα μου ήταν ανάμικτα:

 

Από τον απόλυτο rock star που έσπασε την κιθάρα του στην πρώτη εμφάνιση των Purple στην Ελλάδα (26 Σεπτεμβρίου 1991 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) μέχρι τον κεφάτο μεσήλικα που έπαιξε μεσαιωνική μουσική και μας έκανε τη χάρη να παίξει και συνθέσεις από το ένδοξο παρελθόν του, με έκαμε και προβληματίστηκα πολλές φορές.
Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν έχει ήδη δύο παιδιά, την Autumn και τον Rory, έφτασε αισίως τα 7 studio  άλμπουμ, 3 ηχογραφημένα ζωντανά και αντίστοιχα dvd’s, μία συλλογή με 11 μουσικά  video, άλλα καλά, άλλα μέτρια, άλλα αδιάφορα και 2-3 εξαιρετικά.
Θέμα προσωπικού γούστου του "θείου" αυτού 70χρονου αισίως πλέον μουσικού, αλλά και των πολυπληθών οπαδών του.
Λίγο πριν λοιπόν την σεπτεμβριανή 8η στουντιακή κυκλοφορία του, θυμόμαστε μία από τις καλύτερες στιγμές του ιδιαίτερου αλλά πολυαγαπημένου μουσικού, τόσο του rocktime.gr όσο και πολλών άλλων ανά την υφήλιο!
Ο καλός μου φίλος Κώστας και λάτρης αυτού του εξαιρετικού λοιπόν καλλιτέχνη, έχει ένα "τάμα": κάθε χρόνο ταξιδεύει σε μία ευρωπαϊκή πόλη για να θαυμάσει από κοντά το ίνδαλμα του.Έχει φύγει βέβαια ο αρχικός ενθουσιασμός, όμως την τελευταία φορά γυρίζοντας από την Αγγλία και τη πανέμορφη, ιστορική πόλη του York, μου ανέφερε γεμάτος προσμονή: -"υπήρχε απαγόρευση αυστηρή για video  και συσκευές ηχογράφησης μάλλον θα υπάρξει επίσημη κυκλοφορία!!".
Και όντως, έπειτα από ένα χρόνο (το καλοκαίρι του 2012), κυκλοφόρησε αυτή η συναυλία.
Αρχίζω με την παρουσία της Candice Night:
η φωνή της πλέον μας εντυπωσιάζει με την ωριμότητα της και μας ταξιδεύει  είτε ως "σειρήνα",  είτε μας νανουρίζει  αιθέρια.
Όσο για τον Ritchie, δε νομίζω πλέον ότι υπάρχει χώρος, για τη μουσική που πλέον παίζει, για rock κιθάρα, απλά είναι εμφανέστατο, πως διασκεδάζει παρουσιάζοντας αυτό το είδος μουσικής περιτυλιγμένο με όλο αυτό το μεσαιωνικό σκηνικό.
Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας διανθίζεται με φλάουτα, μαντολίνα και ποικιλία από πνευστά. Επίσης σπουδαία η παρουσία από τα πλήκτρα: από πιανόλα, τσέμπαλο και άλλα κέλτικης προέλευσης μουσικά όργανα!
Εξαιρετικός επίσης ο ήχος του DVD….
Για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις μουσικών και της πλειοψηφίας του κοινού; μεσαιωνικές, απόλυτα ταιριαστές με τη θεματολογία των στίχων που μας μεταφέρουν μερικούς αιώνες πίσω.
Μουσικά, η folk και η rock  μπλέκονται αρμονικά και με τα φωνητικά της Candice και την ποικιλία των οργάνων με αποκορύφωμα τη δεξιοτεχνία του Ritchie  να δαμάζει την κιθάρα και να διαβαίνει από τα διαφορετικά είδη μουσικής, γίνεται εύπεπτη αλλά όχι κουραστική.
Σίγουρα με ευχαρίστησε  η μεγάλη διάρκεια της συναυλίας που φτάνει της δύο και μισή ώρες.
Το set list  επίσης δεν αναμασά παλιότερες και σίγουρες επιτυχίες αλλά επικεντρώνεται στο νεότερο υλικό, όπως οι δύο τελευταίες κυκλοφορίες "Secret Voyage" και  "Autumn Sky" ενώ εξαίρετη επιλογή το "Locked Within The Crystal Ball" για εναρκτήριο τραγούδι, όπως και η πολύ καλή διασκευή στο "First Of May" των Bee Gee's.Πάντοτε καλοδεχούμενο και το "Fires At Midnight" από το παρελθόν της μπάντας…Επιπλέον υλικό;
Από την περιήγηση της μπάντας στη γραφική πόλη του York με τη μουσική τους  στο παρασκήνιο.
Εάν λοιπόν έχετε διάθεση φυγής από την πραγματικότητα και θέλετε να μεταφερθείτε σε ένα μέρος που τίποτε δε θα σας σκοτίζει, σε ένα μέρος με μύθους και θρύλους, ιππότες και παρθένες , οι Blackmore’s Night είναι οι άνθρωποι σας!
Ειδικά με τόσα  "βασανιστήρια" στην Ελλάδα μας…

Υ.Σ: η προακρόαση του επερχόμενου δίσκου μας άφησε αρκετά (;) - πολύ(;) προβληματισμένους. Ίδωμεν…

Νότης Γκιλλανίδης