Deep Purple: "Live at the Olympia ’96"

26/10/2015

Κατηγορία: Live Favorites

3309

Δε μπορώ να πιστέψω, ότι πέρασαν σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια από τούτη την ηχογράφηση. Σίγουρα άπειρες οι ηχογραφήσεις των μεγιστομέγιστων του κλασικοροκάδικου μουσικού στερεώματος, παράνομα ηχογραφημένες, κοινώς στη γλώσσα της πιάτσας bootlegs.Για τις επίσημες απλά μετριούνται στα δάχτυλα χεριών και ποδιών δύο ανθρώπων(εεε…εντάξει, περίπου…) και διαβάζετε συχνά για αυτές.

 

Αυτή εδώ η κυκλοφορία όμως ξεχωρίζει για πολλούς λόγους.
Καταρχάς, το ιδιότυπο της είναι ότι στις αρχικές κόπιες(κάπου υπάρχει ένα καταχωνιασμένο στα πολλά cd’s της συλλογής μου) του άλμπουμ, ήταν κολλημένο ένα αυτοκόλλητο το οποίο είχε την επιγραφή "Official Bootleg"!
Επίσης, η εμφάνιση της μπάντας είναι εκπληκτική και ειδικά με τον  Ian Gillan, απλά, να θυμίζει εποχές 70ς σε απόδοση! Ο εν λόγω δίσκος, ηχογραφήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1996, στο "Olympia" του Παρισιού και κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, στις 9 Ιουνίου του 1997 από την εταιρεία "ΕΜΙ" στην Ευρώπη και από την "Τeichiku" στην Ιαπωνία, ενώ δεν εκδόθηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ηχογράφηση έγινε στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του δίσκου "Purpendicular", πρώτου δίσκου των Deep Purple με τον κιθαρίστα Steve Morse στη σύνθεση τους…
Η λίστα των τραγουδιών καλύπτει αυτά που θα λέγαμε "most wanted good old classics": "Fireball", "Black Night", "Pictures of Home" (σε μία μπομπάτη εκτέλεση!), "Highway Star", το "Smoke on the Water", βεβαίως, βεβαίως,  καθώς και συνθέσεις της  mark 2-reunion, καθώς και από την τελευταία (τότε) πρώτη ηχογράφηση δίχως τον θειότατο μουσικό Ritchie Blackmore, τα "Perfect Strangers", "Ted the mechanic" και πολλά άλλα…
Θα πρέπει δε να τονίσουμε, ότι οι συνθέσεις του  "Purpendicular" (που πολλοί το θεωρούν το καλύτερο με τον Ian Gillan μετά το  "Machine Head" στα '72), είναι πραγματικά εξαιρετικές σε αυτήν τη ζωντανή  ηχογράφηση!
Και παρά την αυτοκόλλητη προειδοποίηση "bootleggy",  για την ποιότητα του ήχου, ακούγεται κρυστάλλινος και ζωντανός με ποιότητα στουντιακή!Επίσης, μία πανέμορφη σύνθεση των  Deep Purple υπάρχει στην συγκεκριμένη ζωντανή ηχογράφηση, το "Maybe I'm a Leo" για τρίτη φορά, καθώς υπάρχει και στα Deep Purple in Concert και στο Live at Montreux 2011.
Οι Deep Purple άλλωστε έθεσαν τους κανόνες, τι σημαίνει "live" rock δίσκοι, όταν κυκλοφόρησαν το  "Made In Japan" στα  '72.
Με τον συγκεκριμένο δίσκο ," Live at the Olympia", οι πρωτομάστορες του κλασικότροπου ήχου  ανεβάζουν τον πήχη για τις ζωντανές συναυλίες για μία ακόμη φορά.
Με την προσθήκη του  Steve Morse στην κιθάρα αναγεννούνται, καθώς ο φίλτατος Ritchie από βαρεμάρα, τις κάκιστες προσωπικές του σχέσεις με τον τραγουδιστή έσπρωχνε την μπάντα σε τέλμα και απειλούνταν να μεταβληθούν σε καρικατούρες του παρελθόντος.
Με την αποχώρηση του  Ritchie Blackmore η μπάντα ήταν πλέον ελεύθερη να επιλέξει διαφορετικό set list τραγουδιών από τον μακρύ και εντυπωσιακό της κατάλογο!
Εκτός από  τις τετριμμένες και χιλιοπαιγμένες εκτελέσεις των ύμνων "Smoke on the Water" και  "Highway Star", θησαυροί όπως τα  "When A Blind Man Cries" από τα sessions του  "Machine Head" , το "Fireball" και το "No One Came" από τον δίσκο "Fireball", καθιστούν αυτόν το δίσκο επιβεβλημένη αγορά για κάθε οπαδό της μπάντας.
Τα δε "Maybe I'm a Leo" και το  "Pictures of Home" δύο εξαιρετικές συνθέσεις του "Machine Head", καταλαμβάνουν ιδιαίτερο χώρο σε αυτό τον ζωντανό δίσκο.

Η φωνητική απόδοση του  Ian Gillan εκπληκτική και το επικοινωνιακό του χάρισμα σε έξαρση! Η παρουσία του  Morse τη μέρα εκείνη  απίστευτη και με γεμίζει θλίψη, όταν πιστέψαμε με τους φίλους Κώστα και Αλέξανδρο, ότι θα έφερνε η παρουσία του αναγέννηση στην μπάντα.
Πραγματικός δεξιοτέχνης, χάρισε στο συγκρότημα δύο σπουδαίους δίσκους στα  `90ς (τα Purpendicular και Abandon), αλλά έπειτα μεταβλήθηκε σε απλό ρουτινιάρη δεξιοτέχνη session μουσικό σε μπάντα διασκευών.
Οι ζωντανές παρουσιάσεις των συνθέσεων του  "Purpendicular" εκθαμβωτικές τα  "Cascades: I'm Not Your Lover" , "Sometimes I Feel Like Screaming" μεγαλοπρεπέστατα.
Το "Ted the Mechanic" μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του  "Purpendicular", ξεχωρίζει για τη μουσικότητα της παρουσιασμένη ζωντανά και είναι κρίμα που πλέον δεν ακούγεται…
Συμπερασματικά και προσωπικά: είναι ένας δίσκος που θα σύστηνα ανεπιφύλακτα σε καθένα που θέλει να γίνει οπαδός/ωτακουστής του μουσικού μεγαλείου της κλασικής μουσικής του 20ου αιώνα! Ακόμη κι αν παίζει κιθάρα ο Morse και συγχύζονται οι φανατικοί του κυρίου "Μαυροπερισσότερου".
Δεν είναι απλά ένα best Live-album, είναι επίσης το  καλύτερο "best of", ταπεινά αναλογιζόμενος τι έχω ακούσει και δει από τη μπάντα αυτή.
Ακούγονται ανανεωμένοι, ενθουσιώδεις και αυτό αντανακλάται στην εμφάνιση του καθενός και όλων μαζί!
Η επιλογή των τραγουδιών προσεκτική χωρίς να κουράζει με ανώφελα σολαρίσματα, έξυπνη και ανανεωτική επίσης. Επιπρόσθετα, η ποιότητα της ηχογράφησης παρά το "ερασιτεχνικό/ανεπίσημο",  είναι καθάρια, ζωντανή μέχρι το μεδούλι, και όταν δυναμώσετε την ένταση και κλείσετε τα μάτια σας θα αισθανθείτε, σας το υπόσχομαι, τους παριζιάνους θεατές/ακροατές της μέρας εκείνης του Ιούνη να σας μεταδίδουν τον ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό τους!!!
 

ΜΕΛΗ
 Ian Gillan  - φωνή και φυσαρμόνικα
  Roger Glover  - μπάσο
  Jon Lord hammond όργανο και πλήκτρα
  Steve Morse -  κιθάρα
  Ian Paice -  ντραμς
 
    Με τους Vincent Chavagnac, Chistian Fourquet, Eric Mula στα πνευστά.
 
Οι συνθέσεις:
Η χρονική διάρκεια είναι διαφορετική στο βιβλιαράκι από ό,τι στη μέτρηση των ηχητικών μέσων αναπαραγωγής ενώ τις φωτογραφίες στο βιβλιαράκι τις επιμελήθηκαν οπαδοί της μπάντας…
   
Disc 1
"Fireball" - 5:01
"Maybe I'm a Leo" - 5:53 "
Ted the Mechanic" (Gillan, Steve Morse, Glover, Lord, Paice) - 5:06
"Pictures of Home" - 5:58
"Black Night" - 7:33
"Cascades: I'm Not Your Lover" (Gillan, Morse, Glover, Lord, Paice) - 11:04
"Sometimes I Feel Like Screaming" (Gillan, Morse, Glover, Lord, Paice) - 7:24
"Woman from Tokyo" - 6:29
"No One Came" - 5:53 "The Purpendicular Waltz" (Gillan, Morse, Glover, Lord, Paice) - 5:11
Disc 2
"Rosa's Cantina" (Gillan, Morse, Glover, Lord, Paice) - 6:18
"Smoke on the Water" - 9:24
"When a Blind Man Cries" - 7:17 "
Speed King" - 11:45
"Perfect Strangers" (Blackmore, Gillan, Glover) - 6:43
"Hey Cisco" (Gillan, Morse, Glover, Lord, Paice) - 7:27
"Highway Star" - 8:08


Νότης "Maybe I'm a Leo" Γκιλλανίδης