Rainbow: "Finyl Vinyl"

01/07/2020

Κατηγορία: Live Favorites

1845

Ακόμη θυμάμαι, σαν χτες, φτάνοντας σε κοσμοπολίτικο νησί του Βόρειου Αιγαίου για να αρχίσω τις καλοκαιρινές διακοπές μου. Ένα απόγευμα λοιπόν επισκεπτόμενος τον φίλο μου Αλέκο που διατηρούσε το μοναδικό δισκοπωλείο του νησιού για πολλά χρόνια -τώρα δεν υπάρχει- με την επωνυμία "Just Out", μου ανήγγειλε στα καλωσορίσματα:

 

"Έφερα προχτές μία δισκάρα που θα σου αρέσει πολύ!!"…
και ανασκαλεύοντας στις κούτες με τις νέες παραλαβές είπε: "τούτος εδώ είναι", και μου παρουσίασε το "Finyl Vinyl" των Rainbow!
Τον  διπλό, ζωντανά ηχογραφημένο, δίσκο των Rainbow, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1986 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Polydor". Η κυκλοφορία του άλμπουμ έγινε δύο χρόνια μετά τη "διάλυση" του συγκροτήματος και σκοπός ήταν να καλύψει τις συναυλίες των Rainbow από το 1978 μέχρι το 1984, αφού τις ζωντανές εμφανίσεις της πρώτης τριετίας του συγκροτήματος παρουσίαζε το "Rainbow On Stage".
Οι ηχογραφήσεις προέρχονται από εμφανίσεις των Rainbow το 1978 στην Ατλάντα και το 1982 στο Σαν Αντόνιο των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1980 στο φεστιβάλ "Monsters of Rock" στο Ντόνινγκτον της Αγγλίας, το 1981 στο Νασσάου στις Μπαχάμες και το 1984 στο Τόκιο, ενώ περιέχει και δύο τραγούδια τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί σε δίσκους αλλά μόνο ως singles του συγκροτήματος.
Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του δίσκου δείχνει τον "θείο" κιθαρίστα της μπάντας Ritchie Blackmore  να κάθεται στην σκηνή μετά τη συναυλία του συγκροτήματος στις 9 Νοεμβρίου 1982, στο Βερολίνο.
Ακούγοντας τις επόμενες καλοκαιρινές εβδομάδες ξανά και ξανά τους ύμνους ηχογραφημένους ζωντανά και επιπλέον δύο στουντιακές ηχογραφήσεις "χαράχθηκαν" στα αυτιά και στην καρδιά μου: τα εκπληκτικά, "Bad Girl" (1979) – στον 1ο δίσκο και το "Jealous Lover" (1981). Οι τέσσερις πρώτες συνθέσεις "Spotlight Kid", "I Surrender", "Miss Mistreated" και το "Street of Dreams" ηχογραφήθηκαν κατά την εμφάνιση της μπάντας στο Budokan της Ιαπωνίας στα  1984 με τον σπουδαίο  Joe Lynn Turner στη φωνή, τον Roger Glover στο μπάσο, τον Chuck Burgi στα τύμπανα  και τον David Rosenthal στα πλήκτρα ενώ στα φωνητικά συνόδευε η Lin Robinson.
Ο δίσκος ξεκινά με το φρενήρες "Spotlight Kid" παίξιμο του Blackmore και την απίστευτα παθιασμένη ερμηνεία του Joe Lynn Turner
Στα "καπάκια" ο ύμνος "I Surrender" μία  heavy rock δημιουργία που "απογειώνεται" από τη μουσικότητα όλης της μπάντας. Το "Miss Mistreated" που ακολουθεί  είναι μία "σπαραξικάρδια" σύνθεση "μελιστάλαχτη" και "πονεμένη".
Στο  "Jealous Lover" υπάρχει το "πνεύμα" των  Foreigner που σίγουρα επηρέασαν τις επιδιώξεις του "μάστορα" Blackmore για εμπορικότητα στην Αμερικανική ήπειρο. Το "Can't Happen Here" θυμίζει τους Deep Purple στο έξοχο "Burn" χωρίς όμως να καταφέρει να παραμείνει το ίδιο κλασικά επιτυχημένο.
Το "Difficult To Cure" είναι ένα εξαιρετικής δεξιοτεχνίας και μουσικότητας δημιούργημα, που παρουσιάστηκε με την συνοδεία ορχήστρας που διευθύνθηκε από τον Takashi Hiroi και πάλι στο  Budokan του Τόκυο στα  1984.
Εξαιρετική κιθαριστική παρουσία από τον Ritchie στα καλύτερα του με τους Roger Glover στο μπάσο, τον Chuck Burgi στα τύμπανα  και τον David Rosenthal στα πλήκτρα.
Προσωπικά απολαμβάνω μετά από τόσες δεκαετίες αυτό το υπέροχο δεκάλεπτο ορχηστρικό "θαύμα" που είναι μία σπουδή/μελέτη/παραλλαγή στην 9η συμφωνία του Μπετόβεν "Ωδή στην χαρά".
Οι επόμενες δύο συνθέσεις, τα "Stone Cold" και  "Power" είναι από τις εμφανίσεις της μπάντας στο The Convention Center, του San Antonio του Texas στα  1982 με τον Joe Lynn Turner στη φωνή, τον Roger Glover στο μπάσο, τον Robby Rondinelli στα τύμπανα  και τον David Rosenthal στα πλήκτρα.


Οι επόμενες κλασικές υπερ-δημιουργίες "Man on The Silver Mountain" και το "Long Live Rock and Roll" ερμηνεύονται από τους αείμνηστους θρύλους  Ronnie James Dio στη φωνή και Cozy Powell στα τύμπανα  ενώ ο Bob Daisley συνοδεύει στο μπάσο. Είναι πραγματικό "δώρο" οι δύο αυτές ηχογραφήσεις διότι ο μεν Dio τραγουδά δυναμικότερα από ό,τι στην στούντιο εκδοχή ενώ το σολάρισμα του Ritchie είναι απίστευτο ειδικά στο μέρος του blues. Μοναδική μου ευχή θα ήταν ο σπουδαίος πιανίστας David Rosenthal να είχε εμπλακεί περισσότερο στις συνθέσεις που τραγουδά ο αείμνηστος, καθώς πραγματικά θα μπορούσε να "απογειώσει" κάθε σύνθεση με το παίξιμο και τις μουσικές ιδέες του.
Άλλο ένα δείγμα μοναδικής ορχηστρικής δεξιοτεχνίας είναι το "Weiss Heim" με τους Roger Glover στο μπάσο, τον Robby Rondinelli στα τύμπανα  και τον  Don Airey στα πλήκτρα. Λογοπαίγνιο ο τίτλος "Weiss heim" καθώς "White house" ήταν η επωνυμία της κατοικίας του Ritchie στην Αμερική, ένα σπουδαίο  B' side από το  1978. Ο συνδυασμός της "μελαγχολικής" κιθάρας με το ατμοσφαιρικό πιάνο δημιουργούν μία μεγαλοπρεπέστατη σύνθεση σαφώς αδικημένη στην αρχική στουντιακή κυκλοφορία της.
Ο Turner είναι ο φωνητικός "κυρίαρχος" στο πρώτο μέρος της κυκλοφορίας τραγουδώντας σε εννέα από τις δώδεκα συνθέσεις. Αυτές οι συνθέσεις καλύπτουν την εμπορική περίοδο των Rainbow συμπεριλαμβάνοντας τις  τεράστιες επιτυχίες του σπουδαίου συνθέτη Russ Ballard των Argent τα "I surrender" και "Since you've been gone" μαζί με την παρόμοια σύνθεση της μπάντας το "Can't happen here". Το "Tearing out my heart", μία  blues μπαλάντα από τον σπουδαίο δίσκο "Straight between the eyes" γίνεται ένα 8λεπτο αριστούργημα με το  solo του Ritchie. Πραγματική πανδαισία για όλους όσοι το είχαν εκτιμήσει από την κυκλοφορία του ως σύνθεση στο δίσκο.
Λάτρεψα από την πρώτη στιγμή τη μεγαλοπρέπεια της εισαγωγής  του Hammond  στο "Stone Cold" αλλά και όλη την σύνθεση που ξεδιπλώνεται μοναδικά!
Κυκλοφορώντας στα  1986 το "Finyl Vinyl" ήταν η σφραγίδα μίας εποχής: ο  Ritchie Blackmore είχε αποφασίσει (το πώς και το γιατί είναι μία άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία) να επανενταχθεί με τους Deep Purple και να κυκλοφορήσει λίγα χρόνια πριν τη δισκάρα  "Perfect strangers" με αποτέλεσμα τον "τραυματισμό" των  Rainbow. Η ιστορία θα γράψει πως στα '90ς ο Blackmore "ανέστησε" με νέα σύνθεση την μπάντα του αλλά η υπέρλαμπρη επιτυχία της "σφραγίστηκε"  με αυτήν εδώ την κυκλοφορία.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο "θείος" μουσικός με το μεγάλο "εγώ" κατά την περίοδο  1978 έως το 1984, προσέλαβε και απέλυσε την "Premier League" των μουσικών. Τρείς σπουδαίους ερμηνευτές όπως οι  Ronnie James Dio, Joe Lynn Turner και  Graham Bonnet, το ίδιο και στο μπάσο και τα τύμπανα αλλά και τα πλήκτρα.
Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνουμε τη δεξιοτεχνία του Ritchie Blackmore και τις μουσικές ικανότητες αλλά και την ιδιοφυία του στον αυτοσχεδιασμό σε ζωντανά περιβάλλοντα αλλά ίσως  ήθελε να απαντήσει στον "άσπονδο" μουσικό συνοδοιπόρο του Ian Gillan που σε συνέντευξη του ανέφερε πως ο Ritchie δεν μπορούσε να αυτοσχεδιάσει εκτός στούντιο…
 
Νότης "Spotlight Kid" Γκιλλανίδης
 
1. Spotlight Kid (Blackmore, Glover) - 6:03
Τόκιο, 1984
2. I Surrender (Bullard) - 5:43
Τόκιο, 1984
3. Miss Mistreated (Blackmore, Turner, Rosenthal) - 4:21
Τόκιο, 1984
4. Street of Dreams (Blackmore, Turner) - 4:54
Τόκιο, 1984
5. Jealous Lover (Blackmore, Turner) - 3:10
Στούντιο ηχογράφηση, 1981
6. Can't Happen Here (Blackmore, Glover) - 4:14
Νασσάου, 1981
7. Tearin' Out My Heart (Blackmore, Glover, Turner) - 8:05
Σαν Αντόνιο, 1982
8. Since You've Been Gone (Ballard) - 3:47
Ντόνινγκτον, 1980
9. Bad Girl (Blackmore, Glover) - 4:51
από το σινγκλ "Since You've Been Gone"
10. Difficult to Cure (Beethoven arr.Blackmore, Glover, Airey) - 11:15
Τόκιο, 1984
11. Stone Cold (Blackmore, Glover, Turner) - 4:28
Σαν Αντόνιο, 1982
12. Power (Blackmore, Glover, Turner) - 4:25
Σαν Αντόνιο, 1982
13. Man on the Silver Mountain (Blackmore, Dio) - 8:16
Ατλάντα, 1978
14. Long Live Rock 'n' Roll (Blackmore, Dio) - 7:08
Ατλάντα, 1978
15. Weiss Heim (Blackmore) - 5:15
από το σινγκλ "All Night Long"

Οι μουσικοί:
- Ritchie Blackmore / κιθάρα
- Joe Lynn Turner / φωνή(1-7, 11, 12)
- Ronnie James Dio / φωνή (13, 14)
- Graham Bonnet / φωνή (8, 9)
- Roger Glover / μπάσο (σε όλα εκτός από  13, 14)