OZZY OSBOURNE: "Blizzard Of Ozz"

12/07/2014

Κατηγορία: Old Time Rock

4860

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλές σελίδες εδώ στο www.Rocktime.gr και να ξοδευτεί άπειρος χρόνος και η κατάσταση

 

 να παίρνει παράταση ακόμα και στα πέναλτι. Συζητήσεις, συζητήσεων χωρίς τελειωμό για ένα δίσκο που άφησε ιστορία, έβαλε το στίγμα του στη μουσική που ακούμε, δεν σταμάτησε ποτέ να πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα και χαίρει άκρως σεβασμού από κάθε μουσικόφιλο του είδους. Η κουβέντα γίνεται για τον Blizzard Of Ozz του ‘’Αυθεντικού Πρίγκηπα Του Σκότους’’ ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
  …Το 1979 , μετά το Never Say Die! με τους Black Sabbath, βρίσκει τον Ozzy χωρίς συγκρότημα. Δύσκολη περίοδος για τον Madman, η οποία τον βρίσκει να είναι καταβεβλημένος από ναρκωτικές ουσίες, ποτά και οτιδήποτε μπορούσε να του προσφέρει μαστούρα. Τη περίοδο αυτή ήταν και στα χωρίσματα με την Thelma ( η πρώτη του γυναίκα) ενώ σιγά σιγά η μέλλουσα γυναίκα του και μετέπειτα manager του Sharon Arden, κόρη του ιδιοκτήτη της δισκογραφικής τω Black Sabbath, τον διεκδικούσε. Παράλληλα είχε πολύ άσχημη σχέση με τον πατέρα της και στη κόντρα που είχαν μεταξύ τους,  ήθελε να κάνει κάτι δικό της ενώ πίστευε πολύ στο τι μπορεί να κάνει μουσικά με τον Ozzy.
Προσπάθησε λοιπόν, με κάθε δυνατό τρόπο να τον πείσει και να τον βγάλει από την απογοήτευση που είχε ώστε να κάνει solo καριέρα και δεν άργησε να το πετύχει. Την βρίζουμε, αλλά τελικά ίσως πρέπει να την ευγνωμονούμε γιατί εξ’ αιτίας της έγιναν όλα και απογειώθηκε η καριέρα του άντρα της. Ο Ozzy, έχοντας μάθει δίπλα στον Δάσκαλο, δεν άργησε να βρει, σε συνδυασμό πάντα με τη manager του, τον κιθαρίστα που θα πλαισίωνε τη  μπάντα του.
Το όνομα αυτού Randall William, από τους σχεδόν νεοσύστατους τότε Quite Riot, γνωστός πιά με το ψευδώνυμο Randy Rhoads.
Τα συγκρότημα πλαισιώθηκε από τον Bob Daisley (πρώην  μέλος  των Kahvas Jute, Chicken Shack, Widowmaker και Rainbow) στο μπάσο ενώ παρά τις επιμονές του Ozzy να δουλέψουν με άλλον ντράμερ, κατέληξαν να συνεργαστούν με τον Lee Kerslake (Uriah Heep, πρώην Gods, Head Machine, Toe Fat και National Head Band, με περάσματα από Ken Hensley και David Byron) και τον Don Airey (Rainbow, Cozy Powell, Gary Moore, MSG, πρώην Colosseum II, ενώ σήμερα  βρίσκεται στους Deep Purple και σαν solo) στα πλήκτρα.
Το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για τον δίσκο ήταν το ‘’Goodbye To Romance’’  με τον Ozzy να θέλει με αυτό τον τρόπο να πεί το δικό του αντίο στο πρώην συγκρότημά του, το οποίο έγινε και το πρώτο single αργότερα. Το αμέσως επόμενο κομμάτι, είναι το ‘’You Said It All’’ το οποίο δεν ηχογραφήθηκε ποτέ στο στούντιο και θα το εντοπίσει κανείς μοναχά στο single ‘’Mr. Crowley’’ σε ζωντανή ηοχγράφηση και σε διάφορα bootlegs. Το άλμπουμ τον πλαισιώνουν τραγούδια το ένα καλύτερο από το άλλο, ενώ εδώ θα δούμε και μια προσπάθεια του Randy σε ένα δικό του ακουστικό κομμάτι μόνο με τη κιθάρα του, το ‘’Dee’’  που στο βινύλιο, μάλλον λόγο χώρου μπήκε η edit μορφή του (η πλήρης εκδοχή του βρίσκεται στο ‘’Tribute’’ ). Το τραγούδι γράφτηκε για την μητέρα του Delores. Εδώ θα συναντήσει κανείς  το ‘’Suicide Solution’’, το οποίο λίγα χρόνια αργότερα στις 26 Οκτωβρίου 1984, θα αποτελέσει ‘’αίτιο’’ αυτοκτονίας του 19χρονου αμερικανού John Mc Collum. Τα γεγονότα θέλουν τον πιτσιρικά να πυροβολεί τον εαυτό του ενώ άκουγε τον δίσκο ‘’Speak Of The Devil’’.
Οι γονείς του νεαρού, μήνυσαν τον Ozzy Osbourne αλλά και την εταιρεία για κακή διαχείριση, προβληματικό προϊόν και αμέλεια καθώς πίστευαν ότι οι στίχοι του τραγουδιού ωθούσαν τους νέους στο να αυτοκτονήσουν. Το μπέρδεμα γίνεται πιο περίπλοκο με το λογοπαίγνιο του τίτλου να ισορροπεί στη λεπτή γραμμή μεταξύ ‘’Διάλειμμα Αυτοκτονίας’’ και ‘’ Λύση Αυτοκτονίας’’. O Ozzy δήλωσε ότι ο στίχοι του γράφτηκαν από τον ίδιο και μιλούν για τον θανατο του τραγουδιστή Bon Scott (Ac/Dc) από το αλκοόλ ενώ ο Bob Daisley αναφέρει ότι αυτός τους έφτιαξε τους στίχους για το ‘’Suicide Solution’’.
Στο www.Rocktime.gr μέχρι σήμερα, δεν ξέρουμε ποια εκδοχή είναι αληθινή, αλλά τείνουμε ελαφρός προς τη πλευρά του Daisley, λόγω του ότι ο Madman, στο μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του, περισσότερο σκαρφιζόταν μελωδίες, παρά έγραφε στίχους. Αν κάποιος γνωρίζει, ας ενημερώσει να μας λυθεί και εμάς το ερώτημα αυτό. Τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε κάπου στο 1988, με τη πλευρά του Ozzy Osbourne να αθωώνεται πλήρως. Η ηχογράφηση του δίσκου διήρκησε από τις 22 Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου 1980 με το άλμπουμ να κυκλοφορεί στις 20 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.  Η συμφωνία ήταν το συγκρότημα να λέγεται ‘’Blizzard Of Ozz’’ και ο δίσκος να γράφει με μικρά γράμματα το brand name ‘’Ozzy Osbourne’’ και με αυτό το σκεπτικό ηχογραφήθηκε. Εν τέλει, το βινύλιο βγήκε με το λογότυπο του Ozzy να είναι μεγαλύτερο, να φαίνεται σαν solο άλμπουμ και το ‘’Blizzard Of Ozz’’ με μικρότερη γραμματοσειρά από κάτω, προξενώντας σύγχυση στη μπάντα για το ποιος τελικά ευθύνεται.
  Αρχικά η παραγωγή του δίσκου είχε ανατεθεί  στον ελληνικής καταγωγής  Chris Changarides αλλά δεν έμειναν ευχαριστημένοι και έτσι τον απέλυσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Στη συνέχεια τη σκυτάλη τη πήρε ο Max Norman, ο οποίος και ολοκλήρωσε το βινύλιο, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πραγματικά αν το τελικό αποτέλεσμα που ακούμε στο άλμπουμ ανήκει σε αυτόν γιατί τα credits χρεώθηκαν στη μπάντα αναφέροντάς τον σαν μηχανικό ήχου. Ο δίσκος πήγε πολύ καλά στην αγορά, παραπάνω των προσδοκιών: έγινε χρυσός το 1981 σε Αμερική και Καναδά (λίγο μετά πλατινένιος) και ασημένιος στην Αγγλία , πλατινένιος το 1982 στην Αμερική ενώ μέχριτο 1997 είχε φτάσει να είναι 4 φορές πλατινένιος, ξεπερνώντας τα 11.000.000 πωλήσεις ανά τον κόσμο.  Εξίσου καλά, πήγαν και τα singles του με το ‘’Crazy Train’’ να χτυπάει το νόυμερο 9.
Τα κομμάτια του, θεωρούνται κλασσικά ακόμα και σήμερα και άλμπουμ σαν αυτό, δύσκολα ξαναβγαίνουν. Για την ιστορία, εξαιτίας της διαμάχης που υπήρξε μεταξύ Bob Daisley – Lee Kerslake vs Ozzy Osbourne, για τα credits και για χρήματα που υποτίθεται ότι χρωστάει η μια πλευρά στη άλλη, οδήγησε την πλευρά του Ozzy να σβήσει τα μέρη τους και να τα αντικταστήσει με αυτά των Robert Trujillo (Metallica, πρώην Jerry Cantrell, Black Label Society, Suicidal Tendencies, Glenn Tipton, Mass Mental, Ozzy Osbourne) και Mike Bordin (πρώην Faith No More, Jerry Cantrell, Mass Mental, Ozzy Osbourne). Το ‘’νέο’’ Blizzard Of Ozz, κυκλοφόρησε σε cd με τις ηχογραφήσεις αυτές, το 2002.
Η ίδια διαδικασία για τους ίδιους λόγους, ακολουθήθηκε και για το δεύτερο άλμπουμ του. Λίγα χρόνια αργότερα, φαίνεται πως έληξε το θέμα μια και επανακυκλοφόρησε στην αγορά το 2011 μαζί με το Diary of A Madman (και σε βινύλιο 180gr), στην αρχική τους μορφή με bonus κομμάτια (μόνο στις εκδόσεις των cd’s).
 
* Trivia: Σε παλαιότερες δηλώσεις  ο Don Airey έχει αναφέρει ότι η εισαγωγή του Mr. Crowley δημιουργήθηκε από τον ίδιο ενώ μέρη από το Revelation (Mother Earth) είναι επίσης δικά του και δεν έλαβε ποτέ τα credits για αυτά, ενώ ο Lee Kerslake, συμμετείχε στο τελευταίο τραγούδι που έγραψαν για το Blizzard Of Ozz, ‘’No Bone Movies’’ (με το θεματικό του να δείχνει αντιπάθεια για τις ταινίες πορνογραφικού υλικού) με σκοπό να πάρει credits για τον δίσκο.
 
Track list
1.            "I Don't Know"                                 
2.            "Crazy Train"                     
3.            "Goodbye to Romance"                               
4.            "Dee"   Rhoads                
5.            "Suicide Solution"                           
6.            "Mr. Crowley"                     
7.            "No Bone Movies"         
8.            "Revelation (Mother Earth)"                      
9.            "Steal Away (The Night)" 
 
The Band
Ozzy Osbourne: Lead & Harmony Vocals
Randy Rhoads: Guitars
 Bob Daisley: Bass, Back Vocals, Gongs
 Lee Kerslake: Drums, Percussion, Timpani, Tubular Bells
  Don Airey: Keyboards
 
Γιώργος Βαλιμίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites