Judas Priest: “Sad Wings Of Destiny”

03/02/2018

Κατηγορία: Old Time Rock

5004

Θυμάμαι ήταν τέλη δεκαετίας ’80 με αρχές ’90 όταν σχεδόν πιτσιρικάς τότε, έπεσε στα χέρια μου από έναν φίλο μια γραμμένη κασέτα με τραγούδια "κάποιων"... Judas Priest. Μια 90 λεπτη κασέτα που έγραφε πάνω Sad Wings Of Destiny – Rocka Rolla & Bonus ή κάπως έτσι.

 

Τα χρόνια πολλά, όμως παρ’ όλα αυτά, θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούει ώρες ατελείωτες στο walkman τη κασέτα αυτή, η οποία μου είχε πάρει τα μυαλά και τότε δεν ήξερα τι θησαυρό είχα στα χέρια μου.
 Άλλες εποχές, πιο νοσταλγικές και πιο "ροκ’’ γιατί δεν υπήρχε το δίκτυο να κατεβάζεις ότι θέλεις και να έχεις ανά πάσα στιγμή τη δισκογραφία μιας μπάντας στο σκληρό σου δίσκο.
Τότε για να ενημερωθείς για την μουσική έπρεπε είτε να παίρνεις περιοδικά είτε να μάθαινες από φίλους, γνωστούς κλπ ή να επισκεφτείς κάποιο εξιδανικευμένο δισκοπωλείο αν είχε χρήματα να αγοράσεις κάτι και στο τέλος, είχες να περάσεις και το "τεστ’’ δοκιμασίας από τις παλιές καραβάνες. Οι νεότεροι σίγουρα δε τα γνωρίσατε αυτά τα σκηνικά και οι παλαιότεροι θα τα θυμάστε καλά.
Τέλος πάντων για να μην πλατιάζω άλλο, στο παρόν αφιέρωμα το www.Rocktime.gr  θα ασχοληθεί  με το δεύτερο άλμπουμ των Judas Priest, “Sad Wings Of Destiny”.
 Πολύ επιγραμματικά πριν φτάσουμε στο δίσκο, οι Judas Priest, δημιουργήθηκαν το 1969 από τον Ian Hill (μπάσο), με την ιστορία να λέει πως συνδημιουργός ήταν και ο Allan Atkins. Ο αρχικός τραγουδιστής έφυγε από το συγκρότημα όμως πολύ νωρίς και τη θέση του πήρε ο μετέπειτα γαμπρός του μπασίστα, Rob ‘’Metal God’’ Halford (πρώην Hiroshima). Στη πορεία ο ντράμερ που είχαν (John Hinch) αποχώρησε και αυτός με τον Alan Moore να έρχεται στη θέση του και η μπάντα έβαλε πλώρη για την επόμενη κυκλοφορία του (η πρώτη ήταν το Rocka Rolla, 1974).
 Τη μπάντα συμπλήρωναν οι Glenn Tipton (πιάνο, κιθάρα) και KK Downing (κιθάρα).  Σιγά σιγά, άρχισαν να χτίζουν και το σημερινό τους image, αυτό με τα δερμάτινα ρούχα και τις μπότες. Τα Dreamer Deceiver και Deceiver, είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο BBC TWO στην εκπομπή ‘’The Old Grey Whistle Test’’ ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ. Μια χρονιά αργότερα  στις 23 Μαρτίου 1976, το βινύλιο κάνει την εμφάνισή του στην αγορά από την Gull Records (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από την Polygram). Πίσω από τη κονσόλα του παραγωγού βρίσκονται οι ίδιοι οι Judas Priest, ο Max West και ο Jeffrey Calvert.   Η πρώτη και παν σπάνια πλέον έκδοσή του, έχει ένα λάθος (tip για τους συλλέκτες βινυλίων) με την πλευρά Α΄να αναγράφεται σαν Β’ και το αντίστροφο, με το Prelude να ανοίγει κα το Deceiver να κλείνει το δίσκο (αυτό έγινε αργότερα και στις πρώτες εκδόσεις σε cd). Το άλμπουμ  είναι γεμάτο κομματάρες και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που δεν άγγιξε ποτέ την αναγνώριση που του άξιζε. Απλά το θεωρώ άδικο.
Έχοντας αυτό σαν δεδομένο οι Priest, το απέσυραν από τη κυκλοφορία για αρκετά χρόνια. Σε cd βγήκε από το Metal Hammer, λίγο καιρό πριν το επανέλθει επίσημα στην αγορά το 1995.  Το συγκρότημα για την υποστήριξή του έκανε κάποιες headline εμφανίσεις στην Αγγλία το διάστημα 6 Απριλίου με 20 Ιουνίου το 1976 και αυτές  οι συναυλίες, αποτέλεσαν τις προωθητικές τους ενέργειες για το δίσκο.. Αυτά για την ιστορία, πάμε πίσω στο βινύλιο πάλι. Το Sad Wings Of Destiny, ξετυλίγεται μέσα 40 λεπτά μουσικής πανδαισίας! Συνολικά περιέχει 9 τραγούδια με τα εκπληκτικά Victim Of Changes, Tyrant,  Genocide και The Ripper να γίνονται αργότερα ιστορικοί ύμνοι. Μπαρόκ instrumental, βαρυά κομμάτια με δισολίες, εναλλασσόμενα riff, πιανιστικοί ύμνοι αλά Queen και κλασσικές κιθάρες είναι η συνταγή που δοκίμασαν εδώ.  Εδώ είναι που για πρώτη φορά ο Metal God, κατέθεσε τα διαπιστευτήρια του για την Φωνάρα του, με τις ψεύτικες ψηλές και τις δυνατές κραυγές για να του προσάψουμε αργότερα το παραπάνω προσωνύμιο. Τα “The Ripper’’ και Island Of Domination’’ βγήκαν στα ράφια των δισκοπωλείων σαν single, τον ίδιο μήνα κυκλοφορίας με το άλμπουμ.  Όσοι δεν τον έχετε ακούσει, αν δεν πειστήκατε ακόμα, εσείς χάνετε. Θα ήταν πολύ καλό να κάνετε ένα πέρασμα από τον δίσκο αυτό και θα ανακαλύψετε αμέσως ένα διαμάντι του παρελθόντος.


Έξτρα ‘’Άχρηστες’’ Πληροφορίες
1. Επειδή οι πωλήσεις του Rocka Rolla, ήταν πολύ χαμηλές κ η μπάντα απογοητευμένη και από τη φτωχή του παραγωγή, ο Rob Halford σε ένδειξη της δυσαρέσκειάς τους, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους για το Sad Wings Of Destiny, αστειευόμενος με το κοινό, παρότρυνε τους οπαδούς να κάψουν τα βινύλια του πρώτου άλμπουμ.
2. Υπάρχει ένα άγραφο ελληνικό ρητό που λέει αν οι Priest είναι το Heavy, οι Sabbath είναι το Metal, λόγω του συνδυασμού και των δύο συγκροτημάτων που τους θέλει να είναι οι Πατέρες Του Heavy Metal.
3. Τον οκτάλεπτο Victim Of Changes, το συνυπογράφει και ο Allan Atkins. Η ιστορία πίσω από το κομμάτι αυτό έχει ως εξής: ο Atkins, είχε γράψει ένα πρώιμο τραγούδι για το Rocka Rolla, με τίτλο Whiskey Woman, που εν τέλει δεν συμπεριλήφθηκε στο πρώτο τους άλμπουμ και υπάρχει μόνο σε demo εκτελέσεις. Στην συνέχεια, όταν ήρθε ο Rob Halford στη μπάντα, έφερε ένα πιο αργό κομμάτι, το Red Light Lady, που το κουβαλούσε από το προηγούμενο συγκρότημά του, τους Hiroshima. Μετά το πάντρεμα των δύο τραγουδιών και με τις πινελιές του κιθαριστικού διδύμου Tipton/ Downing προέκυψε αυτός ο Ύμνος.

Track List (Original Gull Lp)
Side A
01 Prelude
02 Tyrant 
03 Genocide
04 Epitaph
05 Island Of Domination
Side B
01 Victim Of Changes
02 The Ripper
03 Dreamer Deceiver
04 Deceiver

Γιώργος Βαλιμίτης


// Old Time Rock

// Live Favorites