Black Sabbath: "Heaven & Hell"

02/08/2014

Κατηγορία: Old Time Rock

4257

Στα πλαίσια τη στήλης "Old Time Rock", το Rocktime.gr θα εξετάσει άλλον έναν κλασσικό δίσκο. Αυτή τη φορά, τα φώτα θα πέσουν στους Black Sabbath και στον δίσκο τους "Heaven & Hell’’.

 

Τα γεγονότα θέλουν τις σχέσεις των Black Sabbath, να μην είναι τόσο καλές στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Εξ’ αιτίας των διαφορών που είχανε, το αποτέλεσμα ήταν ο Ozzy να αποχωρήσει και να αφήσει τη θέση του τραγουδιστή κενή. Όχι όμως για πολύ. Οι υπόλοιποι, είχαν εντοπίσει κάποιον Ronnie James Dio, από μια μπάντα που λεγόταν Rainbow. Ο frontman, ότι είχε απολυθεί από τη μπάντα του και έτσι οι υπόλοιποι τον καλέσαν να αναλάβει τη θέση που είχε χηρέψει προηγουμένως.
Στη πραγματικότητα, ο Dio, δεν κλήθηκε μόνο σαν τραγουδιστής στην αρχή, αλλά και σαν μπασίστας μιας και ο Geezer, αντιμετώπιζε ένα διαζύγιο και το μέλλον του με τους Sabbath, ήταν αμφίρροπο επειδή μία έφευγε μία ερχόταν. Γνώριμη θέση για εκείνον μιας και στη προ-προηγούμενη μπάντς του, τους Elf, έπαιζε μπάσο και τραγουδούσε. Ενώ ο Tony (Iommi), επικοινώνησε με κάποιον στενό φίλο του Frank Zappa προκειμένου να αναλάβει (Ο Zappa) χρέη μπασίστα.
Ο Frank, προσφέρθηκε σαν session, αλλά ο Tony, ήθελε μόνιμο μέλος. Τελικά ο Geezer, έμεινε και ο Geoff Nicholls που έπαιζε μπάσο στα αρχικά demo, παρέμεινε στη μπάντα σαν πληκτράς. Από τους Black Sabbath πέρασε και ο Craig Gruber (x-Elf, Rainbow) κάτι φεγγάρια, αλλά δεν ήταν τυχερό να μείνει. Ο Geezer Butler, αφου ξεκαθάρισε προσωρινά τι θέλει, επιστρέφοντας στη μπάντα, βρήκε σχεδόν έτοιμο το ‘’Die Young’’ και έμεινε έκπληκτος.
  Το ίδιο διάστημα ο αρχικός ντράμερ του σχήματος, Bill Ward, πάλευε με προσωπικά θέματα και εγκατέλειψε τη μπάντα για λίγο. Ο ίδιος, δεν θυμάται τίποτα από τη περίοδο αυτή λόγο του αλκοολισμού του και η συμπεριφορά του έγινε ασταθής στις πρόβες για την περιοδεία. Ξεκινούσε τη μέρα του, πίνοντας γύρω  στις 10 μπύρες το πρωί, ενώ όσο η μέρα πλησίαζε προς το τέλος της, γινόταν επιθετικός και έτσι μετα τις 9 αποφεύγαν τις πρόβες. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερνε και έπαιζε μια χαρά. Υπήρξε θύμα πολλών φάρσεων του Iommi. Ο Bill, αναφέρει αργότερα, όταν κατάφερε να μείνει νηφάλιος, πως συνειδητοποίησε ότι έλεγε ψέμματα τόσο στους συναδέλφους του, όσο και στον εαυτό του.
Δεν μπορούσε να δεχτεί το γεγονός της αποχώρησης του Ozzy και δεν ήθελε να είναι σε μια μπάντα χωρίς εκείνον.
  Με αυτά επομένως  σαν δεδομένα, αμέσως έπιασαν δουλειά και άρχισαν να γράφουν το νέο τους δίσκο. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν.
  Το "Heaven And Hell" ηχογραφήθηκε στο Criteria Studio στούντιο κριτήρια στο Μαϊάμι, στο ίδιο μέρος όπου η μπάντα είχε γράψει και το Technical Ecstasy.Ο παραγωγός ήταν ο Martin Birch (Iron Maiden) έπειτα από πρόταση του Dio.  Είναι ο πρώτος δίσκος των Black Sabbath, χωρίς τον Ozzy στο μικρόφωνο, ένατος κατά σειρά για το συγκρότημαι και κυκλοφόρησε στις 25 Απριλίου 1980.
Είναι δικαίως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας τους (για εμένα ένα μεγάλο αριστρούργημα) και είχε εμπορική επιτυχία. Στην Αμερική έφτασε στο Νο28 στα Billboard 200 charts και στην πατρίδα τους, πούλησε αρκετά καλά ώστε να γίνει ασημένιο τον Απρίλιο του 1982.
  Το τραγούδι ‘’Neon Knights’’  που είναι το εναρκτήριο του δίσκου, ήταν και  το τελευταίο κομμάτι που δημιουργήθηκε από το συγκρότημα για το άλμπουμ Heaven And Hell. Γράφτηκε πολύ γρήγορα και ηχογραφήθηκε στο Studio Ferber στο Παρίσι, απλά για να γεμίσει το χρόνο στην πρώτη πλευρά του δίσκου. Οι στίχοι του γράφτηκαν από τον Dio και είναι το μόνο τραγούδι στον άλμπουμ, που η μουσική γράφτηκε κυρίως από τον Geezer Butler. Για το Children Of The Sea, ο Tony είχε ένα μεγάλο riff που το έπαιξε στον Dio, αλλά δεν είχε στίχους. Έτσι ο Ronnie, του ζήτησε δύο λεπτά χρόνο πήγε στη γωνία και έγραχε τους στίχους. Το ‘’Lady Evil’’ δεν μιλάει για κανέναν συγκεκριμένα, εκτός ίσως για κάποια γριά μάγισσα που ζει κάπου, σε ένα βάλτο.
  Η πρώτη πλευρά κλείνει με το ομώνυμο κομμάτι, το οποίο είναι ένα τραγούδι που μιλά για την ικανότητα του κάθε ανθρώπου να επιλέξει μεταξύ του να κάνει το καλό και να κάνει το κακό, κατ 'ουσίαν, ότι κάθε άτομο έχει  τον «παράδεισο και τη κόλαση» μέσα του. Στις συναυλίες, το τραγούδι παιζόταν με εκτεταμένο solo στη κιθάρα και του προσθέτα τους γνωστούς στίχους με τα μέρη των Big Black Shape και Little White Shape, συμβολίζοντας τις αγγελικές και διαμονικές εμφανίσεις που επηρεάζανε τη προσωπική κρίση.
Φήμες θέλουν, βάση παλαιότερων δηλώσεων του Ozzy (σενεντεύξεις περιόδων 1981-82), να έχει γράψει και εκείνος μέρη του Heaven And Hell δίσκου και ειδικά στο ομότιτλο τραγούδι. Αυτό μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από το συγκρότηε,μα, ούτε από τη πλευρά του Dio, ο οποίος το διέυψευσε κατηγορηματικά. Ποιος λέει αλήθεια όμως, ίσως να μην το μάθουμε και ποτέ τελικά μιας και ο τελευταίος, έχει φύγει πλεόν από την ζωή.
  Η δεύτερη πλευρά ανοίγει με το ‘’Wishing Well’’ που κατά μία έννοια και αποτελεί μήνυμα ευχών για τον πρώην bandmate τους, Ozzy και ακολουθεί το ‘’Die Young’’ ενώ το ‘’Lonely Is The World’’ που ολοκληρώνει το άλμπουμ αφήνει υπόνοιες και εκείνο πως έχει στοιχεία για την μεταβατική περίοδο του συγκροτήματος. Ο Dio αποκάλυψε ότι το τραγούδι ‘’Walk Away’’, το εμπνεύστηκε από τη σύζυγό και μακρόχρονια manager του, Wendy.
  Το εξώφυλλο του Heaven And Hell, προήλθε  από έναν πίνακα ζωγραφικής του Lynn Curlee, με τίτλο ‘’Smoking Angels’’. Η φωτογραφία εμπνεύσθηκε  από μια εικόνα του 1928 όπου γυναίκες ντυμένες ως άγγελοι, κάπνιζαν στα παρασκήνια κατά τη διάρκεια  του διαλείμματος στα καλλιστεία του κολλεγίου.
Το οπισθόφυλλο, ανήκει στον καλλιτέχνη Harry Carmean.
  Το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε το 2010 με ένα δεύτερο bonus cd στη deluxe έκδοσή του, που περιέχει διάφορα καλούδια. Ακόμα και μετά από πολλές ακροάσεις, ακουγεται το ίδιο φρέσκο και δυνατό.
Είναι ένας δίσκος που δεν πρόκειται να τον βαρεθείς ποτέ, καθώς τα τραγούδια του είναι όλα βγαλμένα μέσα από κομμάτια διαμιαντιών. Αν σου αρέσει ο ήχος τέτοιων συγκροτημάτων και δεν τον έχεις ακούσει ακόμα, μη περιμένεις άλλο γιατί στερείσαι χωρίς λόγο 72 λεπτά μουσικής τελειότητας.

Heaven And Hell
Πλευρά Α
01 Neon Knights
02 Children Of The Sea
03 Lady Evil
04 Heaven And Hell
Πλευρά Β
01 Wishing Well
02 Die Young
03 Walk Away
04 Lonely Is The World
 
2010 deluxe edition
 
Disc 1
01 Neon Knights
02 Children Of The Sea
03 Lady Evil
04 Heaven And Hell
05 Wishing Well
06 Die Young
07 Walk Away
08 Lonely Is The World
 
Disc 2
01 Children Of The Sea (B- Side, Neon Knight’)
02 Heaven And Hell (Live B- Side, Die Young)
03 Lady Evil (7’’ single, Mono Edit)
04 Neon Knights (Live 1980,  Hartford CT)
05 Children Of The Sea (Live 1980,  Hartford CT)
06 Heaven And Hell (12’’ Single, Live 1980,  Hartford CT)
07 Die Young  (Live 1980,  Hartford CT)

The Band
Ronnie James Dio: Lead Vocals
Tony Iommi: Guitar
Geezer Butler: Bass
Bill Ward: Drums
Geoff Nichols: Keyboards
 
 
Γιώργος Βαλιμίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs