Joshua: "Intense Defense"

03/07/2015

Κατηγορία: Old Time Rock

3516

Ο Ελληνοαμερικανός (από τη Θεσσαλονίκη) κιθαρίστας Joshua Perahia εγκατέλειψε τις σπουδές του σε προπαρασκευαστικά μαθήματα ιατρικής στο φημισμένο πανεπιστήμιο UCLA στο τέλος της δεκαετίας του '70 για να κυνηγήσει το μουσικό το όνειρο!

 

Ένωσε λοιπόν τις δυνάμεις του με τον αδελφό του Leon και δημιούργησε την πρώτη εκδοχή των Joshua και στα  1982 κυκλοφόρησε το πρωτόλειο της μπάντας, το Handis QuickThan TheEye στην εταιρεία Enigma Records.
Όταν όμως οι Joshua ήταν έτοιμοι να υπογράψουν συμβόλαιο με την εταιρεία Gold Mountain/A&M Recordsστα  1983, ο Perahia ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό (προτεστάντης) και όταν ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη για την προσωπική του επιλογή, όλα τα μέλη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εγκατέλειψαν τη μπάντα.
Ο Perahia αμέσως δημιούργησε μία νέα εκδοχή των Joshua που περιλάμβανε τα μετέπειτα μέλη των χριστιανοροκάδων Shout όπως ο KenTamplin, ο Loren Robinsonκαι ο Jo Galletta.  Με τον ικανότατο τραγουδιστή Jeff Fenholtη μπάντα ηχογράφησε και κυκλοφόρησε στα 1986 το Surrender από την εταιρεία PolydorRecords.
Έπειτα από την επιστροφή της μπάντας από την ευρωπαϊκή περιοδεία για την προώθηση του "Surrender", ο Rob Rock (Project Driver) κλήθηκε να αναλάβει τη θέση πίσω από το μικρόφωνο, ήταν γνωστός ως ο τραγουδιστής στους Impellitteri και Warrior και επιπλέον είχε κυκλοφορήσει τρία καλά προσωπικά άλμπουμ, προσδίδοντας στη μπάντα ώθηση με τα δυναμικά και ευέλικτα φωνητικά του!
Η δε, ρυθμικά φρουρά  στηρίχθηκε στον ντράμερ Tim Gehrt και στον Emil Lech με το μπάσο του.  Οι απαραίτητες μελωδικές γραμμές προσφέρθηκαν από τον πληκτρά Greg Schultz.
 Η μπάντα περίπου ένα χρόνο ηχογραφούσε στη Γερμανία το "Intense Defense" έχοντας ένα οικονομικό μπάτζετ περίπου 700.000δολαρίων.  Άξιζε όμως το τελικό αποτέλεσμα και τον κόπο και το χρόνο αλλά και τα χρήματα που δαπανήθηκαν από την μπάντα.
 
Και εξηγούμε το γιατί: το καθοδηγούμενο από τα πλήκτρα  "Reach Up" σε συνδυασμό με τα βαρβάτα τύμπανα και την εξαιρετική κιθαρωδία  της ρυθμικής κιθάρας αναμιγμένη με την ευφάνταστη μελωδία της ηλεκτρικής κιθάρας δημιούργησαν μία καταπληκτική σύνθεση!
Το "I've Been Waiting" ωθεί το "Intense Defense" σε ένα περισσότερο εμπορικό ήχο προσανατολισμένο σε μία μελωδική hardrockκατεύθυνση.  Να συμπληρώσουμε, ότι στην σύνθεση υπάρχει το καλύτερο νεοκλασικό σολάρισμα κιθάρας του δίσκου.
 
Το "Only Yesterday" ξεκινά με μία μείξη ακουστικής κιθάρας και πλήκτρων που εναλλάσσονται μέχρι να αναλάβει η ηλεκτρική κιθάρα για να αποτελειώσει την πολύ καλή σύνθεση!
Να σημειώσουμε κι εδώ την παρουσία της συμφωνικής αίσθησης που αποπνέει η κιθάρα σε ένα ορχηστρικό ντελίριο που καταλήγει σε ένα  heavy κιθαριστικό ριφ.
 
Το μελωδικό rock του  "Crying Out For Love" είναι μία από τις καλές εμπορικές στιγμές του δίσκου! Πιασάρικη σύνθεση που σίγουρα αρέσει στους μελωδικούς ακροατές του δίσκου!
 
Το hard -ροκάδικο  "Living On The Edge" είναι το δυναμικότερο τραγούδι του δίσκου. 
Η κιθαριστική δουλειά του Perahia ξεκινά με ένα επιθετικό και γρήγορο στυλ παιξίματος για να περάσει σε μελωδικότερη γραμμή προς το τέλος.
 
Τα πλήκτρα μας συστήνουν και το  "Tearing At My Heart" με ένα πανέμορφο συνδυασμό ρυθμικής κιθάρας και αφήγησης:
When all the dreams pass away, and fall in despair
When all the hope seems to fade, you'll still be there

 
Όσο αναπτύσσεται η σύνθεση αναδεικνύεται σε ένα υμνικό αριστούργημα με αιθέριο αίσθημα που δημιουργεί το ρεφραίν. 
Τα πλήκτρα μεταφέρουν την ημιμπαλάντα  "Remembering You" στην πρώτη στροφή , ένα τέλειο αμάλγαμα μουσικό ρυθμικής κιθάρας και πλήκτρων που οδηγεί την σύνθεση σε ένα συναισθηματική επωδό και απογειώνει την συνθεση!Αγαπημένο ως μπαλάντα από τις καλύτερες που έχω ακούσει (και έχω ακούσει ποοοοολλές).
Ο δε Perahia με το μελωδικό παίξιμο στην κιθάρα δίνει ρέστα.
 
Το  "Look To The Sky" με εξαιρετική κοφτερή κιθάρα να κελαηδά στην σύνθεση που διανθίζεται με τα αρμονικά οπερετικά φωνητικά του Rob Rock και οδηγούν την σύνθεση σε αποθεωτικά ύψη!
 
Με φωνητικές αρμονίες ξεκινά το  "Don't You Know" , που είναι από τις καλύτερες συνθέσεις όπου όλοι οι μουσικοί βγάζουν μουσικότητα στον υπέρτατο βαθμό!
 
Το πανέμορφο εισαγωγικό σόλο των πλήκτρων καθορίζει άλλη μία εξαιρετική σύνθεση όπως είναι το  "Stand Alone" με ιδιαίτερα φωνητικά και νεοκλασική επένδυση  στο κιθαριστικό σόλο του Perahia.
 

 
Η εταιρεία RCAUS Aτελικά εγκατέλειψε τους Joshua ως αποτέλεσμα της επικόλλησης από τη μπάντα μίας ετικέτας στο δίσκο που έγραφε :  "This album is dedicated to the Glory of God" .  Αρκετά ανόητο την στιγμή που οι χριστιανοαναγεννημένοι Stryperείχαν πουλήσει εκατομμύρια δίσκων και η εταιρεία είχε επενδύσει στο δίσκο ήδη 700.000δολάρια…
 
Έπειτα από την κυκλοφορία του "Intense Defense", η μπάντα δε μπόρεσε να μείνει ενωμένη και τα μέλη της πήραν ξεχωριστούς μουσικούς δρόμους.
Οι Rob Rock, Greg Shultz και ο Emil Lech σχημάτισαν τους μελωδικούς μεταλάδες Driver με τον κιθαρίστα και μετέπειτα παραγωγό  RoyZ. Και καθώς οι Driver ποτέ δεν υπέγραψαν συμβόλαιο με εταιρεία αρκέστηκαν να ηχογραφήσουν ένα επαγγελματικότατο (από πλευράς ήχου) demo με πέντε τραγούδια. 
Ο Perahia άλλαξε το όνομα της μπάντας σε Jaguar ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον εκπληκτικό τραγουδιστή Robin Kyle, ηχογραφώντας ένα demo και επανεκτελώντας το "Show Me The Way" που υπάρχει στην επανακυκλοφορία του  1992 για το δίσκο Surrender από την OceanRecords.
 
Το "Intense Defense"  παρέμενε για χρόνια δυσεύρετο και πανάκριβο μέχρι την επανακυκλοφορία του σε CDτο 2003 και όχι άδικα.
 
Οι συνθέσεις:
"Reach Up" (4:43), "I’ve Been Waiting" (4:23), "Only Yesterday" (3:41), "Crying Out For Love" (4:20), "Living On The Edge" (4:08), "Tearing At My Heart" (3:49), "Remembering You" (5:06), "Look To The Sky" (4:14), "Don’t You Know" (4:08), "Stand Alone" (5:02)
 
 
Μέλη
Rob Rock – φωνή
Joshua Perahia – κιθάρες
Greg Shultz – πλήκτρα
Emil Lech μπάσο
Tim Gehrt –τύμπανα
 
Νότης Γκιλλανίδης