Rainbow: "Rising" & "Down to Earth"

07/08/2015

Κατηγορία: Old Time Rock

4338

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας από τους RITCHIE BLACKMORE's RAINBOW ζωντανών, παλιότερων ηχογραφήσεων από τα 1979 θυμόμαστε ξανά κάποιες εξαιρετικές επανακυκλοφορίες της ίδιας μπάντας σε (remaster deluxe edition).

 

Rainbow: "Rising" (remaster deluxe edition)

Ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Rainbow ποτέ.
Με την καταπληκτική σύνθεση των Ritchie Blackmore στην κιθάρα (θείος μουσικός), Ronnie James Dio (θεϊκή φωνή, ας αναπαυθεί η ψυχούλα του), Cozy Powell στα τύμπανα (όμοια, να βασανίζει τα τύμπανα


του Παραδείσου), Tony Carey στα πλήκτρα και ο Jimmy Bain στο μπάσο.
"Tarot Woman", "Starstruck", "Stargazer" και το  "A Light in the Black" είναι όλα Rainbow- classics.
Δεν σταματάμε εκεί:
τα  "Run with the Wolf" και "Do You Close Your Eyes" είναι επίσης καταπληκτικά.
Οι έξι πρώτες εκτελέσεις είναι από το  μιξάρισμα  στη Νέα Υόρκη, ενώ οι ίδιες παρουσιάζονται και από την επεξεργασία του Λος Άντζελες.
 Στο επιπλέον δισκάκι περιέχονται και τα 6 τραγούδια σε αρχική επεξεργασία καθώς και τα "Stargazer",  "A Light In The Black" από πρόβες της περιοδείας στα στούντιο Pirate Sound .
Τί να λέμε τώρα;
Για την πολύ καλή επεξεργασία στην επανακυκλοφορία; ή ότι η πεθερά Carol Stevens αναφέρεται στα credits;
Ένας θησαυρός στα χέρια των θαυμαστών αν και οι οπαδοί τα έχουν στα χέρια τους εδώ και μία 15ετία τουλάχιστον από καλής ποιότητας bootlegs.
Εγώ πάντως τα ξαναγόρασα και αισθάνθηκα τα ίδια ρίγη ξανά και ξανά….
Ritchie Blackmore η ΚΙΘΑΡΑ…
Ronnie James Dio, Cozy Powell….αιωνία η μνήμη τους ….μας κακόμαθαν…

Nότης Γκιλλανίδης
 

Rainbow: "Down to Earth" (remaster deluxe edition)

 
Αν και είμαι μέγας θαυμαστής του Joey Lynn Turner φυσικά και υποκλίνομαι στη φωνάρα του  Ronnie James Dio  και εκτιμώ βαθύτατα την συνεισφορά του με το χαλύβδινο λαρύγγι, του  Graham Bonnett  σε αυτό το άλμπουμ.
Λάτρης των αλλαγών ή απλά ιδιότροπος ο Ritchie Blackmore άλλαζε τους συνεργάτες του ως τα πουκάμισα.
Κράτησε μόνο τον τυμπανοβασανιστή  Cozy Powell και έφερε στην μπάντα τον παλιό του γνώριμο (που με ευκολία είχε σουτάρει από τους Purple), Roger Glover στο μπάσο και τον μελλοντικό πληκτρά των  Deep Purple, τον Don Airey.
Ο Graham Bonnett, ένας άγνωστος  R&B ροκ τραγουδιστής  που έμαθε πολλά για την  hard rock φοιτώντας στους  Rainbow …
Στο "Down to Earth" ο Blackmore ήθελε μερικά  hit. Προφανώς κουρασμένος από 20λεπτα τζαμαρίσματα και στίχους για μαγεία και μεσαίωνα, μάγους και νεράιδες ζήτησε στο πρόσωπο του  Bonnett την  επιτυχία στα μουσικά charts της Αμερικής για τους Rainbow.
Τα "All Night Long" και το καλογραμμένο από τον  Russ Ballard, "Since You’ve Been Gone" ήταν δημοφιλή αλλά δεν έβαλαν και φωτιά στα τσάρτς (αυτό θα το έκαμε το "ομορφόπαιδο" Joey Lynn Turner).
Τα υπόλοιπα είναι φιλικά προς το ραδιόφωνο τραγούδια (ο φίλος Αλέξανδρος το γνωρίζει καλά αυτό) και απλά όμορφες και έξυπνες hard rock επιτυχίες.
To "Eyes of the World"  ξεχωρίζει από αυτά, αν και προσωπικά (όπως και πολλοί άλλοι)λατρεύω το "Loves No Friend", που ήταν το τραγούδι όπου στις ζωντανές εμφανίσεις ήταν το "παιχνίδι εναλλαγής" μεταξύ φωνής και κιθάρας.
Η επανακυκλοφορία περιέχει δύο από τα καλύτερα τραγούδια ever: το "Bad Girl" και το  instrumental "Weiss Heim" με την «αυτού θειότητα» τον Blackmore να παρουσιάζει για πολλοστή φορά την επιδεξιότητά του.
Το 2ο δισκάκι περιέχει ινστρουμενταλικές λήψεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος καθώς περιέχουν διαφορετικούς τρόπους ανάπτυξης μουσικής από τις τελικές συνθέσει.
Ίσως τα  "No Time To Lose" και "Love’s No Friend", να σας εκπλήξουν ευχάριστα καθώς είναι όχι μόνο με διαφορετικού τίτλους ("Spark Don’t Mean A Fire" και "Ain`t A Lot Of Love In The Heart Of Me" που  όταν τα είχα πρωτακούσει σε πρωτόλεια μορφή bootleg, θεώρησα ότι επρόκειτο για τραγούδια που δε χώρεσαν στο δίσκο και απορούσα γιατί),  αλλά και κιθάρα και φωνή σε άλλες ερμηνείες.
Ανυπομονώ, να δω τι θα βγει από τα μπαούλα του Ritchie Blackmore με τον Joey Lynn Turner...

Νότης Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites