Wall Of Silence: "Shock to the System"

16/12/2018

Κατηγορία: Old Time Rock

2496

Η απορία μου στον υπάλληλο που ήταν στο γκισέ του Happening το σαββατιάτικο πρωινό του Δεκέμβρη πριν 25 χρόνια περίπου, ήταν: "Eίναι καλό αυτό το άλμπουμ;" και η απάντηση ήταν άμεση: "Ναι! βέβαια". Με αυτήν την απόλυτη απάντηση έσπευσε να επικυρώσει και να επαινέσει την επιλογή μου καθώς γνώριζε την σχεδόν εμμονική μουσική διαστροφή μου, για μελωδικούς - AOR δίσκους.

 

Βέβαια ακούγοντας τον, κατά μόνας τις επόμενες ώρες και μέρες διαπίστωσα πως ήταν απλά (για τις δικές μου προτιμήσεις) εκπληκτικός αν και φαντάζομαι βέβαια πως δεν ισχύει κάτι ανάλογο για το ευρύ κοινό.
Επίσης, η χώρα προέλευσης της συγκεκριμένης μπάντας, ο Καναδάς, είναι μία από τις μεγαλύτερες "μελωδικο-aor-ομάνες" στον κόσμο του συγκεκριμένου γένους.
Η συγκεκριμένη χώρα έχει σημαντική παραγωγή στα μελωδικά ροκ σχήματα, όπως οι Loverboy, Honeymoon Suite, Coney Hatch, Von Groove, τόσο στα '80ς όσο και τα πρώιμα  '90ς οπότε έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πρωτοκαθεδρία με σπουδαίες κυκλοφορίες.
Μία από αυτές ήταν το 1992 το "Shock To The System" με το το πρωτόλειο και δυστυχώς το μοναδικό που κυκλοφόρησε το γκρουπ των Wall of Silence.
Η μπάντα αποτελούμενη από πρώην μέλη των Works και Mannequin έπαιζαν μελωδικό ροκ για να γεμίζει στάδια και όχι club όπως οι Nelson, Bad English, Alias και οι Giant και ήταν σχετικά δημοφιλής με το ξεκίνημα της δεκαετίας.
Συνεπικουρούμενοι από μέλη των Coney Hatch, Von Groove και έχοντας
ως παραγωγό τον εξαιρετικό κιθαρίστα των Streets/Steelhouse Lane/City Boy κύριο Mike Slamer, δημιούργησαν έναν από τους καλύτερους δίσκους του ιδιώματος (hard FM) με απίστευτα πανώριες "επιστρώσεις" από πλήκτρα, με πλούσια χορωδιακά φωνητικά και τη φωνή του  Brian Malone να "επιδαψιλεύει" όλες τις συνθέσεις.
Ξεκινώντας από το εναρκτήριο "Shock to the System" που είναι ότι προσμένει κάποιος από μία καλή μπάντα του hard FM. Μουσικότητα δεξιοτεχνική, υψηλού επιπέδου τραγουδιστής και εντυπωσιακά φωνητικά προδιαγράφουν την εξαιρετική συνέχεια. Ακολουθεί το "Edge of a Heartbreak", με τις κιθάρες σε πρωταγωνιστικό ρόλο δίνουν "όγκο" και μελωδία στην σύνθεση.
Το "Last Nite" είναι απλό στην σύλληψη του αλλά επιδραστικότατο ως άκουσμα με  αξιομνημόνευτο ρεφραίν.
Στο "Blood Is Thicker Than Water" έχουμε μία  is mid-tempo ροκ μπαλάντα από εκείνες που μόνο ροκάδες μπορούν να συνθέσουν με τη μελωδία στο έπακρο. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω για το ροκάδικο "Addicted", πιασάρικο όσο δεν πάει άλλο.
Το  "Prove Your Love" ακούγεταο ατμοσφαιρικό με τη μουσική μαγεία να ζώνει το "είναι" μας ολούθε για να ακολουθήσει το πολλών οκτανίων γκαζιάρικο, "Skin and Bones" στο οποίο τα πλήκτρα ηχούν πολύ μελαγχολικά ενώ το "Nobody’s Hero" είναι "καθαρόαιμη" hard rock σύνθεση, από εκείνα που δέχονται τη μαγευτική, "ζεστή" φωνή του Brian Malone να τα τραγουδήσει!
Κάθε  AOR δίσκος έχει απαραίτητα μία ή δύο μπαλάντες.
Οι Wall Of Silence  δε μας απογοητεύουν και εδώ: αφενός με την "σπαραξικάρδια" σύνθεση "It’s Only Love", συν-συντεθειμένη από τον Phil Naro ("μάστορας" σε παρόμοιες συνθέσεις) και το "Stop the Rain", μία δυναμική μπαλάντα με αισθαντική μελωδία.
Θα σύστηνα το "Shock To The System", σε όλους όσοι αρέσκονται στον ήχο των τελών των '80ς/πρώιμων  '90ς σε  AOR και μελωδικού ροκ κυκλοφορίες.
Όπως και στους οπαδούς των Alias, Blue Tears, Drive She Said και Valentine, που σίγουρα θα το λατρέψουν όπως και η αφεντιά μου!

Νότης "Nobody’s Hero" Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites