Karo: "Heavy Birthday II and III"

03/06/2019

Κατηγορία: Old Time Rock

3924

Μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες που κοσμούν τη δισκοθήκη μου αποτελεί ο ένας και μοναδικός (μέχρι σήμερα) δίσκος των KARO με τον ευρηματικό τίτλο "Heavy Birthday" (1988), μία πραγματικά κλασικότροπη, μελωδική γερμανική hard rock μπάντα.

 

Με ιδιαίτερες (και ευχάριστες) αναμνήσεις έκανα χώρο πριν λίγο καιρό για να βάλω δίπλα, το διπλό cd που αγόρασα με ακυκλοφόρητα κομμάτια που ηχογραφήθηκαν, αλλά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ μέχρι φέτος, μεταξύ των ετών 1987-1989. Είναι η ύστατη μουσική κληρονομιά μίας ολιγόχρονης αλλά σπουδαίας μουσικά μπάντας.
Καταρχάς σπουδαία, διότι στη φωνή υπάρχει ένας πολυτάλαντος αλλά και αγαπημένος τραγουδιστής, ο Dan Lucas που πρόσφατα αναδείχθηκε νικητής στο γερμανικό  The Voice Of Germany Senior και  που σε αυτές τις κυκλοφορίες υπάρχει με το βαπτιστικό του όνομα ως Lutz Salzwedel. Ιδιαίτερα για όσους ασχολούνται με τον μελωδικό χώρο οι τρείς του κυκλοφορίες σίγουρα λένε πολλά διότι αποτελούν σημεία αναφοράς για το μελωδικό rock/AOR γένος.
Οι ιλιγγιώδεις μερικές φορές τιμές που πωλούνταν το ντεμπούτο τους (το είχα αγοράσει από το Happening –για όσους θυμούνται- ως δίσκο για 5000 δραχμές εισαγόμενο) οδήγησαν  στην  επανακυκλοφορία  του από την "αδικοχαμένη" εταιρεία MTM Classix label, 17 χρόνια αργότερα.
Το ιδρυτικό μέλος, ονοματοδότης  και πληκτράς της μπάντας Karo Straub κυκλοφόρησε το "Heavy Birthday II" στα  2017 για να ακολουθήσει η κυκλοφορία του διπλού cd.
Η μπάντα κατάφερε να κυκλοφορούν τελικά τρεις δίσκοι με παρόμοιο τίτλο και με υλικό/συνθέσεις συντεθειμένες το ίδιο χρονικό διάστημα!
Η ιστορία βέβαια κατέγραψε ότι δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν σπουδαίο όνομα  στο χώρο παραμένοντας στην αφάνεια χρονικά αν και ήταν στην ίδια σπουδαία μουσική κατανομή με μπάντες όπως οι συμπατριώτες τους Craaft  και  Roko.
Με ταλαντούχους  μουσικούς  όπως οι  Robert "Karo" Straub στα πλήκτρα τον Lutz Salzwedel στο τραγούδι με φωνή  αισθαντική, μελωδικότατη και υψίφωνη χωρίς να γίνεται κουραστική, τον Erich Holstein στην κιθάρα  οι συνθέσεις είναι  "πλούσιες" σε πλήκτρα, κιθάρες σε αρμονικές γραμμές και σόλο ευφάνταστα, ενώ η rhythm section με τους Dieter "Spyder" Seeburg  στο μπάσο και τον Ronnie Bosien στα ντραμς μετρονομική και παθιασμένη παρουσία,  πραγματικά. 
Η συνεργασία της μπάντας με  τον σπουδαίο παραγωγό των AC/DC, Tony Platt και η παρουσία τους ως support σε συναυλίες του Meat Loaf ήταν οι καλύτερες προδιαγραφές για μελλοντική εξέλιξη αλλά δυστυχώς εγκαταλείφτηκαν από την εταιρεία τους στα  1989.


Οι Holstein και Bosien δεν είναι πλέον στη ζωή και ο Karo αποφάσισε τη διπλή αυτήν κυκλοφορία και ως "φόρο τιμής" στα δύο αυτά μέλη.
Όλες οι συνθέσεις ηχογραφημένες/συντεθειμένες στα μελωδικότατα '80ς (στα τέλη τους) ηχούν ανάλογα είμαστε τυχεροί που ακούμε όλα τα κλασικά μουσικά στοιχεία  των '80ς του AOR μελωδικού rock.
Αρμονικότητα, μελωδίες, φωνητικές συναρμογές, καθαρές κιθαριστικές γραμμές και στιβαρή ρυθμική γραμμή. Και καθώς έχει συντεθεί από έναν άνθρωπο των πλήκτρων, πιάνο και συνθεσάιζερ  δίνουν ατμοσφαιρικό χρώμα σε "πολύχρωμες" μουσικές εισαγωγές και σολαρίσματα.
Είτε πιστεύετε στη μοίρα ή στην πρόνοια και πρόβλεψη, οι "μουσικές" Μοίρες επέτρεψαν οι τελευταίες ηχογραφήσεις των KARO που είχαν "χαθεί" για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά δεν ξεχάστηκαν, να βρεθούν.
Το "Heavy Birthday II and III"  έχει υλικό εξαιρετικό και αξίζει της ακοής σας… Συλλογή από κλασικό 80ς γερμανικό AOR μελωδικό hard rock. Βάλτε το λοιπόν στη λίστα σας και την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε κάποιο  κατάστημα δίσκων, δυστυχώς πλέον δεν απέμειναν και πολλά, αναζητήστε το!
Αξίζει!!!

Νότης "Still Hate To Loose" Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites