Ian Gillan: "Gillan's Inn"

20/07/2019

Κατηγορία: Old Time Rock

2820

Ο 74χρονος πλέον Ian Gillan γεννημένος στις 19/8/1945, αποτελεί μία από τις θρυλικές μορφές του κλασικότροπου ροκ αναμφισβήτητα. Δε θα κάνουμε αναφορά στις αναρίθμητες μουσικές πολύτροπες εμφανίσεις και συμμετοχές του σε άλλων τους δίσκους.

 

Απλά θα παρουσιάσουμε ένα δίσκο του από τα 2006 και επέλεξα τον συγκεκριμένο δίσκο για λόγους που θα παραθέσω στο κείμενο που ακολουθεί!
Αισθάνομαι περήφανος-μουσικά- για τις πάμπολλες φορές που άκουσα τον "θρύλο" στην πατρίδα μας και στην αλλοδαπή.  Ήμουν μικρός ηλικιακά  οπότε  δεν παραβρέθηκα  τον Σεπτέμβριο του 1980 σε Θεσσαλονίκη και  Αθήνα στα γήπεδα του Palais Des Sports, όπου παρουσίασε και το μέγιστο "Child in Time" ως δεύτερο  encore, ούτε και στο γήπεδο της Ριζούπολης, όπου εγκατέλειψε την σκηνή διότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν να ηρεμήσουν το υπερενθουσιώδες κοινό.
Για πρώτη φορά όμως ως φοιτητής πρωτοετής τον θαύμασα σε εκείνο το φεστιβάλ Νεότητας (εκδήλωση της κομματικής νεολαίας του ΚΚΕ) στο Ζάππειο στις 29/09/1990 και μετά, η συνέχεια φάνταζε μαγική στο θρυλικό Ρόδον στις 7 και 8/2/1992.
Δύο  κρύες βραδιές, όπου εμφανίστηκε με κατάμαυρο μαλλί και φρύδια- ο φίλτατος Αλέξανδρος Ριχάρδος μου διηγήθηκε 20 χρόνια μετά απίστευτες σχετικές ιστορίες κομμωτικής και όχι μόνον τρέλας- και έπειτα  στις 10/02/92 ταξίδεψα στη Θεσσαλονίκη στο κλειστό του Ηρακλή (Ιβανώφειο) για να τον ξανακούσω.
Κατά τύχη στις 13/6 του ίδιου χρόνου, όπου "ανεβαίνοντας" στο θέατρο του Λυκαβηττού για τους θρυλικούς Nazareth, απόλαυσα και τον  Ian Gillan στα encores των "Smoke On The Water" και "Tush"!
Όπως και στις άτυχες, κατ’ εμέ, εμφανίσεις του, μαζί με τον  επίσης αγαπημένο Μιχάλη Ρακιτζή σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αθήνα  στις 28 και 30/8/1993 αλλά και την 1η/9/1993 (όπου εμφανιζόταν υπερβολικά πιωμένος με αποτέλεσμα να μην έχει την απόδοση που μπορούσε και άφησε σύξυλο το κοινό μετά από μερικά τραγούδια πηγαίνοντας, όπως μας είπε επί σκηνής, για τουαλέτα και δεν ξαναγύρισε).
Γι’ αυτούς τους λόγους επέλεξα  να παρουσιάσω το δίσκο "Gillan's Inn", όπου είναι ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε στα 2006 για να γιορτάσει τα 40 χρόνια παρουσίας του στο τραγούδι!
Στην πρώτη κυκλοφορία υπήρχε (τότε ήταν πρωτοποριακό…μετά εγκαταλείφθηκε από τις εταιρείες ως μη λειτουργικό…) ως  DualDisc με την μία πλευρά ως CD και την άλλη ως  DVD.
Σε αυτό περιέχονται επανηχογραφημένες εκτελέσεις τραγουδιών από όλες τις μουσικές περιόδους του καλλιτέχνη και όπως σημείωνε τότε σε μία συνέντευξη του ήταν το ευκολότερο εγχείρημα του παρά τις πολλές συμμετοχές όλων των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών (βλέπε στο τέλος της παρουσίασης) στο δίσκο .
Στην "Deluxe Tour Edition" που κυκλοφόρησε στα  2007 περιέχονταν επιπλέον συνθέσεις που υπήρχαν μόνο στο αρχικό  DVD της DualDisc κυκλοφορίας.
Πρόσθεσε μάλιστα δύο επιπλέον τραγούδια, τις ζωντανές εκτελέσεις των "Have Love Will Travel" και του υπέροχου "Wasted Sunsets", που ηχογραφήθηκαν στο House of Blues στο Anaheim στις 14 Σεπτέμβρη 2006 (που και αυτή η συναυλία κυκλοφόρησε επίσημα  ως "Live in Anaheim CD/ DVD").
Ένα λάθος κατά την κατασκευή των ψηφιακών δίσκων και έτσι η πρώτη σειρά εστάλη στους προπαραγγείλαντες,  με την ακυκλοφόρητη διασκευή στην σύνθεση του Marvin Gaye, το "Can I Get a Witness?" στη θέση της 16ης σύνθεσης που δεν υπήρχε στις ζωντανές πρόσθετες!! Έτσι λοιπόν η εταιρία  Immergent, προσέφερε στους κατόχους του λανθασμένου  CD μία κόπια δωρεάν με το ορθό, επιτρέποντας τους παράλληλα να κρατήσουν το αρχικό που πλέον είναι συλλεκτικό (πολλές φορές οι προπαραγγελίες μας βγαίνουν σε καλό χεχεχε..).
Το βιβλιαράκι του CD απαριθμεί τις ζωντανές επιπρόσθετες συνθέσεις σε όλες τις εκδόσεις. Το εξώφυλλο απεικονίζει το θρυλικό μπαρ στο Buffalo, της Νέας Υόρκης που αποκαλείται "The Pink Flamingo" που είναι ευρύτερα γνωστό απλά ως "The Old Pink". Το φιλοτέχνησε ο σπουδαίος Don Keller.
Η έκδοση αυτή περιέχει και την επανεκτέλεση της σπουδαίας σύνθεσης  και ιδιαίτερα αγαπημένης του Ian από την εποχή των Deep Purple, το "Demon's Eye" που προηγούμενα υπήρχε μόνον στη  DVD πλευρά της  DualDisc κυκλοφορίας.
Πραγματικά σπουδαιότατη κυκλοφορία και για όσους μπορούν και τη βρουν έστω και μεταχειρισμένη ας την ΑΡΠΑΞΟΥΝ!

Νότης "No Worries" Γκιλλανίδης
 


Αναλυτικά οι κυκλοφορίες:

Original CD-side of DualDisc release

 1. "Unchain Your Brain" (Ian Gillan, Bernie Tormé, John McCoy) -
 2. "Bluesy Blue Sea" (Gillan, Janick Gers)
  • featuring Janick Gers (original version from the Gillan album Magic)
 3. "Day Late and a Dollar Short" (Brett Bloomfield, Gillan, Leonard Haze, Dean Howard)
 4. "Hang Me Out to Dry" (Gillan, Leslie West) -
  • featuring Joe Satriani & Don Airey (original version from the Ian Gillan solo album Toolbox)
 5. "Men of War" (Gillan, McCoy) -
 6. "When a Blind Man Cries" (Ritchie Blackmore, Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice)
 7. "Sugar Plum" (Bloomfield, Gillan, Haze, Howard)
  • featuring Dean Howard, Roger Glover, Don Airey & Ian Paice (original version from the Ian Gillan solo album Dreamcatcher)
 8. "Trashed" (Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward, Gillan)
 9. "No Worries" (Gillan, Michael Lee Jackson)
  • featuring Jerry Augustyniak (previously unreleased)
 10. "Smoke on the Water" (Blackmore, Gillan, Glover, Lord, Paice)
  • featuring Steve Morse, Johnny Rzeznik, Sim Jones, Ian Paice, Roger Glover, Robby Takac (original version from the Deep Purple album Machine Head)
 11. "No Laughing in Heaven" (Gillan, McCoy, Tormé, Colin Towns, Mick Underwood)
  • featuring Don Airey, Roger Glover & Ian Paice (original version from the Gillan album Future Shock)
 12. "Speed King" (Blackmore, Gillan, Glover, Lord, Paice)
  • featuring Joe Satriani, Don Airey, Rick McGirr & Michael Lee Jackson (original version from the Deep Purple album In Rock)
 13. "Loving on Borrowed Time" (Gillan, Steve Morris)
  • featuring Steve Morris, Steve Morse, Uli Jon Roth, Howard Wilson, Jaro Jarosil, Nick Blagona & Mary Jane Russell (original version from the Ian Gillan solo album Naked Thunder)
 14. "I'll Be Your Baby Tonight" (Bob Dylan)

Deluxe Tour Edition bonus tracks

 1. "Demon's Eye" (Blackmore, Gillan, Glover, Lord, Paice)
  • featuring Jeff Healey, Jon Lord, Michael Lee Jackson, Rodney Appleby & Michael Lee (original version from the Deep Purple album Fireball – inserted at track 10)
 2. "Can I Get a Witness?" – previously unreleased cover version of the Marvin Gaye song (only included in error on rare early pressings)
 3. "Have Love Will Travel" (Richard Berry) -
  • featuring Randy Cooke, Michael Lee, Dean Howard & Joe Mennonna (live at House of Blues, Anaheim, CA 14 Sep 2006)
 4. "Wasted Sunsets" (Blackmore, Gillan, Glover)
  • featuring Randy Cooke, Michael Lee, Dean Howard & Joe Mennonna (live at House of Blues, Anaheim, CA 14 Sep 2006)
Michael Lee Jackson played guitar on all tracks except 14. Rodney Appleby played bass on all tracks except 7, 8 and 11.
 

// Old Time Rock

// Live Favorites