Easy Action: "That Makes One"

28/12/2019

Κατηγορία: Old Time Rock

2937

Όλα άρχισαν κάπου στην αρχή της δεκαετίας του '90 όταν βρέθηκα στην Ρωσία, που τότε ζούσε τις πρώτες μέρες της Περεστρόικα, για συναυλιακούς λόγους…

 

Με τους ξεναγούς λοιπόν, πέρα από τις αμέτρητες επισκέψεις σε μεγάλου ενδιαφέροντος θρησκευτικού, επιστημονικού, αρχαιολογικού τόπους, επισκεφθήκαμε, ως μουσικοί, και ένα μεγάλο δισκοπωλείο στην καρδιά της Μόσχας.
Ανάμεσα στους δίσκους που αγόρασα, κυρίως φολκλορικού ενδιαφέροντος, την προσοχή μου τράβηξαν και τρεις δίσκοι τους οποίους και αγόρασα: των The Deep Purple, το "Singles A's and B's"
των Europe με το "Prisoners in Paradise" και έναν που δεν είχα δει να κυκλοφορεί στην Ελλάδα: μίας μπάντας που λεγόταν Easy Action και που κιθαρίστας τους ήταν ο Kee Marcello τον οποίο πολλάκις είχα θαυμάσει στο ποζεράδικο σολάρισμα του στο βίντεο των Europe - "Let the Good Times Rock" που προβάλλονταν κατά κόρον στο MTV. Εταιρία κυκλοφορίας και των τριών δίσκων ήταν η μονοπωλιακή δισκογραφική εταιρεία της πρώην ΕΣΣΔ, η Melodiya!
Πιο συγκεκριμένα, η μπάντα των σουηδών hard rock-ερς, Easy Action στο ομώνυμο ντεμπούτο τους  στα 1983, έπαιζε σε ύφος κλασικού  glam για να μεταμορφωθεί στην συγκεκριμένη κυκλοφορία σε μελωδικότατη  AOR μπάντα.
Ο ιθύνων νους (τελικά) της μπάντας Kee Marcello, που εντάχθηκε αργότερα στην υπερμπάντα των Europe, δέχθηκε πρόταση από τον μπασίστα Peo Thyrén της pop punk μπάντας Noice που ήταν επιτυχημένη στην Σουηδία για να τραγουδήσει αλλά κατέληξε να είναι ο παραγωγός της.
Τελικά, ο Kee και ο Peo δημιούργησαν τη δική τους μπάντα:τους Easy Action.
Η μπάντα οφείλει το όνομα της στο είδωλο του Marcello, τον Marc Bolan. Στην πρώτη μορφή της μπάντας εκτός από τους  Peo και Kee ανήκαν και οι Zinny J. Zan (φωνή), Fredrik Von Gerber (τύμπανα, πρώην  Noice) και Danny Wilde (κιθάρα).
Η μπάντα  θυμίζει σε πολλούς Mötley Crüe, Poison αρχικά ενώ οι αλλαγές στην σύνθεση αλλάζουν και τον ήχο της μπάντας με σημαντικότερη αυτή του τραγουδιστή όπου οι Björn "Nalle" Påhlsson και  Tommy Nilsson αναλαμβάνουν έπειτα από την αποχώρηση του Zinny.
Η πανέμορφη μπαλάντα "In the Middle of Nowhere" ξεχωρίζει ως δείγμα έξοχο δυναμικής σύνθεσης, μελωδικότατης, με έξοχη φωνητική ερμηνεία.
Μία ακόμη αξιομνημόνευτη μπαλαντοειδής σύνθεση, το "There Is A River" από το single "Talk Of The Town" υπάρχει στην επανέκδοση τούτη ως bonus.
Για το προαναφερθέν "Talk Of The Town" είναι ένα  Toto-προσόμοιον των Europe και ανοίγει τον δίσκο με φοβερή επωδό, πανέμορφη ερμηνεία φωνητική, πλουσιοπάροχα πλήκτρα, η τυπική 80ς σκανδιναβική, μελωδική σύνθεση.

Η προσωπικά αγαπημένη σύνθεση, το "Teachers Do It With Class", όπου "όλα τα λεφτά" είναι η ερμηνεία του Tommy Nilsson, την "σουηδική απάντηση" στον μέγιστο και λατρεμένο Michael Bolton.
Μα τι τραγουδάρα και το "Code to your heart" με πλήκτρα ονειρικά, ερμηνεία μελωδικότατη, η αποθέωση του μελωδικού  AOR.
Το σπάνιο b-side "Eye For An Eye" από "In The Middle Of Nowhere" single υπάρχει εδώ και θα σας "πάρει τα μυαλά"…
Αλλά και τα "One in a million", "Partners in crime" ( πανέμορφη χορωδιακή επωδός !), "Love reaction", "Talk, Talk, Talk" και το "Rosie" μοναδικές συνθέσεις εξαιρετικού aor-ίζοντος  σκανδιναβικού  μελωδικού rock.
Εάν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου μουσικού παρακλαδιού, αυτό είναι το "μουσικό εισιτήριο" σας.
Η επανέκδοση είναι περιορισμένη στις 1000 κόπιες γι’ αυτό όλοι εσείς οι ρέκτες του μελωδικού χώρου σπεύσατε να κάνετε δώρο πρωτοχρονιάτικο στον εαυτό σας. Για μένα ο "γέροντας των δώρων" ήρθε πριν 30 χρόνια
Καλή και ευλογημένη, μελωδική χρονιά σε όλους!!!!

Νότης "Teacher Do It With Class" Γκιλλανίδης

Η μπάντα:
Kee Marcello κιθάρα, πλήκτρα
Tommy Nilsson φωνή
Nalle Påhlsson μπάσο
Chris Lind κιθάρα
Freddie Von Gerber τύμπανα

-Sanne Salomonsen φωνή στο "Teachers Do It With Class"