Return: "V"

02/04/2020

Κατηγορία: Old Time Rock

2427

Με τους λαμπρούς και συνάμα φινετσάτους, RETURN "γνωριζόμαστε" τρεις δεκαετίες περίπου. Οι τέσσερις μουσικοί ξεκίνησαν την παρουσία τους στο μελωδικό στερέωμα το 1987.

 

Tην ίδια εποχή που οι πλησιόχωροι σκανδιναβοί Europe και το αριστούργημα τους "The Final Countdown" είχε ήδη ένα χρόνο κυκλοφορίας(1986) και κατακτούσε "μαζί" με την εθνική Ελλάδος το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ και το ομότιτλο τραγούδι θα γίνονταν συνώνυμο του εθνικού μας ύμνου.
Έχοντας λοιπόν μία ιδιαίτερη έφεση για οτιδήποτε μελωδικό και δη, σκανδιναβικό, αγόρασα και το πρώτο τους LP, τo "The Top" και συνέχισα τις αγορές και μέχρι το 1992 που κυκλοφόρησαν το πέμπτο τους δίσκο.
Τη χρονιά όμως αυτήν στον κόσμο του rock’n'roll μετακινήθηκε στον άξονα του grunge και σπουδαίες μελωδικές μπάντες "υπέφεραν" ή και εξαφανίστηκαν  κυριολεκτικά και μία από αυτές ήταν και οι RETURN.

Το άσχημο ήταν ότι ενώ οι 4 πρώτες κυκλοφορίες τους ήταν επιτυχημένες εμπορικά, στην πατρίδα τους δίστασαν για ευρύτερες εγχώριες κυκλοφορίες. Το "V" λοιπόν ήταν  η πρώτη μαζική εξαγώγιμη προσπάθεια τους και η καλύτερη.
Αυτή επανακυκλοφορία του "V", είναι δικαιολογημένη απόλυτα, καθώς συνδυάζει τον τυπικό αμερικάνικο stadium rock ήχο  με ολίγο από βρετανικό blues στο ύφος των πρώιμων WHITESNAKE και "δόσεις" από  σκανδιναβικό αρχετυπικό AOR.
Εξαιρετικές συνθέσεις όπως τα  "Take This Heart" ή το "Ridin’ On A Rainbow"  θα μπορούσαν να είναι μεγάλες επιτυχίες, χωρίς όμως την παρουσία του grunge στα 1992 ενώ ο τραγουδιστής Erik Østgård έχει σπουδαία χροιά. Αναγνωρίσιμη και η παραγωγή από τον σπουδαίο καλλιτέχνη του μουσικού μελωδικού ιδιώματος Ole Evenrude και με τα φωνητικά του Jorn Lande, καθιστούν το δίσκο απαραίτητο απόκτημα για τους οπαδούς του μελωδικού  Rock / AOR αν και ποτέ δεν είχαν παρόμοια αναγνωρισιμότητα όπως οι συμπατριώτες τους, TNT και Stage Dolls.
Παράλληλα κόστισε επίσης στην μπάντα η απόφαση στα 1994 να έχουν εξάχρονο διάλλειμα αποχής!
Μάλιστα, όταν οι Return αποφάσισαν το 2000 να επανέλθουν με best of κυκλοφορία, πούλησαν 120.000 δίσκους!
Σπουδαίο γεγονός αποτελεί επίσης ότι οι Return παίζουν στις συναυλίες πολλές συνθέσεις από το "V".


Πολύ καλές συνθέσεις αποτελούν το "Take This Heart" και το "Friends Will Be Friends", με πανέμορφα φωνητικά ενορχηστρωμένα στην θελκτικότητα της boyband, που ήταν το συγκρότημα ειδικά τα πρώτα χρόνια.
Επίσης, η εμπορικότητα της heavy pop/rock διατρέχει τον δίσκο με συνθέσεις όπως το ρομαντικό "Life Must Go On" και το "Riding On A Rainbow". Και τα δυο τους έχουν διάχυτη την αίσθηση των Stage Dolls, με αξιομνημόνευτο, μελωδικό, κιθαριστικό "άγκιστρο".
Το "Tonight" που αναμιγνύει  rock, pop και country αξιοπρόσεκτο, όπως και οι ακουστικές κιθάρες που το συνοδεύουν.
Το "All Or Nothing" είναι μία σύνθεση που συνδυάζει τη δυναμικότητα της κιθάρας με την blues  αρμόνικα και το μπάσο του κρουστού που συνοδεύει την σύνθεση.
Κλείνοντας την παρουσίαση, θα πρέπει να σημειώσω πως ο τραγουδιστής Knut Erik Østgård με την φινετσάτη σκανδιναβική μελωδική ερμηνεία, οι πιασάρικες  και συνάμα μελωδικές συνθέσεις με την σπουδαία παραγωγή κάνουν το δίσκο αυτό θαυμάσιο.
Εξαιρετικό δείγμα σκανδιναβικού  AOR, από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν.

Νότης "Ridin’ On A Rainbow" Γκιλλανίδης

Οι συνθέσεις: 
01 – Life Must Go On
02 – Take This Heart
03 – Tonight
04 – Goin’ Back
05 – Friends Will Be Friends
06 – Room In Your Life
07 – Ridin’ On A Rainbow
08 – Straight Across My Heart
09 – Lion’s Eye
10 – All Or Nothing
Knut Erik Oestgaard – φωνή
Steinar Hagen – κιθάρες
Tore Larsen – μπάσο, πλήκτρα
Oyvind Haakonsen – τύμπανα
και οι :
Baard Torstensen – slide guitar στο 4ο και  10ο τραγούδι
Daffy Larsen – αρμόνικα
Jorn Lande, Ole Evenrude, Hans Olav Solli, Haakon Iversen – φωνητικά
 

 
 

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs