Glenn Hughes: "From Now On..."

04/04/2020

Κατηγορία: Old Time Rock

2634

Είμαστε την περίοδο που ο σπουδαίος μουσικός Glenn Hughes είχε τους προσωπικούς του "δαίμονες" που τον βασάνιζαν και γι’ αυτό το λόγο εκδιώχθηκε από τους Black Sabbath το 1986 και πέρασε μία μακρά περίοδο απεξάρτησης.

 

Το πρώην μέλος των Deep Purple, άρχισε και πάλι να δραστηριοποιείται νηφάλιος και καθαρός από ουσίες  στα 1991 δανείζοντας τη φωνή του στην επιτυχία "America: What Time Is Love?" με τους  KLF και πρωταγωνιστώντας στο ομώνυμο clip. Επίσης, τραγούδησε στον προσωπικό δίσκο του εξαιρετικού κιθαρίστα των Europe, John Norum, το "Face the Truth" το1992, αλλά πέρασαν άλλα δύο χρόνια μέχρι που, και το1994, κυκλοφόρησε  τον προσωπικό δίσκο "From Now On
Όταν κυκλοφόρησε το "From Now On" δεν απέσπασε τη δέουσα προσοχή, αν και έπαιζαν σπουδαίοι Σουηδοί μουσικοί όπως τα μέλη των Europe, John Levén (στο μπάσο), Mic Michaeli (πλήκτρα), τον Ian Haugland στα τύμπανα αλλά και τους  Thomas Larsson  και Eric Bojfeldt  στις κιθάρες. Την μπάντα συμπλήρωσε ο ντράμερ Hempo Hildén.
Συγκρίνοντας τον δίσκο δε, με τη μουσική που δημιουργούν, ειδικά σήμερα, οι Levén και  Michaeli αντιλαμβάνεσθε τις επιρροές και την προέλευση της έμπνευσης τους.  Αφενός η soul μουσική και αφετέρου τα ευφάνταστα μελωδικά "άγκιστρα".  
Το πρώτο τραγούδι είναι μία μεγαλοπρεπέστατη σύνθεση μουσικά και καθαρά αυτοβιογραφική λυρική διήγηση. Ο λόγος για το "Picking up the Pieces" που είναι ένα fast-forward bluesy metal δημιούργημα και παραπέμπει στις θρυλικές μέρες του Glenn Hughes με τους Deep Purple.
Η φωνή του γεμάτη ζωή, δυναμικότητα και καθάρια!
Η μπασογραμμή του John Levén οδηγεί στο αργό, ελκυστικότατο και groovy "Lay My Body Down", με πλούσια φωνητική soul ερμηνεία και χορωδιακά φωνητικά.
Ένα επικομελωδικό ροκ "διαμάντι" ακολουθεί στην συνέχεια και είναι το "The Only One".  Αυτή η μεγαλοπρεπέστατη σύνθεση θυμίζει τις πανέμορφες δημιουργίες του Glenn Hughes με το supergroup των Phenomena. Θυμηθείτε τις εκπληκτικές συνθέσεις "Kiss of Fire" και "Still the Night" από τα 1985.  
Το "The Only One" είναι η συνέχεια αυτών των συνθέσεων με μεγαλοπρεπέστατη μελωδική επωδό και "θανατερή" ερμηνεία από τον Glenn.  
Ακολουθεί μία από τις εκπληκτικότερες μπαλάντες που έχουν ακουστεί στο χώρο της μουσικής: "Why Don’t You Stay" ονομάζεται αυτή η αισθαντική σύνθεση στο ύφος των υπερ-επιτυχημένων δημιουργιών των '80ς πλασμένες από τον "μαΐστορα" της μελωδικότητας στα χρόνια εκείνα Glenn Hughes.  Θα θυμίσει στους φανατικούς μία άλλη υπερ-μπάντα, αυτή των Europe και το λαμπρό δημιούργημα τους, το "Prisoners in Paradise".  
 Επιστρέφοντας στις μέρες των Deep Purple, που ο Glenn Hughes "μπόλιασε" την μπάντα με funky στοιχεία. Το "Walkin’ on the Water" κουβαλά αφενός αυτήν την funk αίσθηση και αφετέρου  επικεντρώνεται στην απίστευτη  φωνητική ερμηνεία του  Glenn.  
Θυμίζει το πέρασμα του, από τους Sabbath, η σύνθεση "The Liar".  Στην τελευταία δουλειά των Rainbow το1995 το "Stranger in Us All" υπάρχει παρόμοια σύνθεση, το εξαιρετικό "Cold Hearted Woman", αλλά πρόκειται προφανώς απλά για σύμπτωση. "Μαγεμένες" κιθάρες ολούθε και ο Glenn Hughes "διαμαρτυρόμενος" τραγουδά: "You’re the one they call the liar!". Υπάρχει μία  διακριτική progressive αίσθηση στο "Into the Void".  Ο Glenn Hughes τραγουδά ήπια μεν στις στροφές και δυναμικά στις επωδούς.  
Ακούμε και μία "στοιχειωμένη" αίσθηση από τα πλήκτρα του Mic Michaeli που συν-συνέθεσε το τραγούδι. Αγαπημένο προσωπικά!
Την ακυκλοφόρητη σύνθεση των Hughes/Thrall, με τίτλο "You Were Always There", το funkίζον  '80ς πανέμορφα ακούμε στην συνέχεια. Επαναηχογραφημένο το1994, δε θυμίζει βέβαια απόλυτα την εποχή που συντέθηκε. Επίσης, θυμίζει προσωπικά σε μένα, την σύνθεση "Out of My System" από το δίσκο "Run for Cover"  του θρυλικού Gary Moore στον οποίο τραγούδησε ο Glenn Hughes μόλις 4 συνθέσεις.


Ακολουθεί ακόμη μία μπαλάντα, το "If You Don’t Want Me To", μία απλά καλή σύνθεση ίσως λίγο παράταιρη με τις υπόλοιπες.
Το "Devil in You" είναι ακόμη μία ακυκλοφόρητη σύνθεση των Hughes/Thrall απλά ικανοποιητική. Με το "Homeland" να αποκαθίσταται την "τάξη" καθώς πρόκειται για μία εξαιρετική σύνθεση που συν-συντέθηκε από τον αείμνηστο κιθαρίστα Mel Galley. 
Με την σύνθεση αυτή ο αρχικός δίσκος κλείνει με το ομότιτλο τραγούδι  "From Now On…".  Το τραγούδι αυτό αποδεικνύει το λόγο για τον οποίο ο Glenn χαρακτηρίστηκε "voice of rock".
Στα 1996 η Explorer records επανακυκλοφόρησε τον δίσκο με δύο επιπλέον τραγούδια:  
τις συνθέσεις των Deep Purple,  "Burn" (από το "Burn" του 1974) και το  "You Keep on Moving" (από το Come Taste the Band του 1975).
Βέβαια οι διασκευές στις συνθέσεις των Deep Purple είναι πάμπολλες (να είναι καλά οι φίλτατοι  Joe Lynn Turner και  David Coverdale!), αλλά τούτες εδώ από τον Glenn Hughes είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν.  
Εν κατακλείδι, ο δίσκος αυτός του Glenn Hughes έχει ευδιάκριτο AOR ήχο γι’ αυτό και μας αρέσει ιδιαίτερα εδώ στο rocktime.gr.
To "From Now On" (με ή χωρίς τα επιπλέον κομμάτια) είναι η καλύτερη απόδειξη γιατί οι Γιαπωνέζοι τον αποκαλούν "The God of Voice" και δικαίως!!!

Νότης "Into the Void" Γκιλλανίδης

Οι συνθέσεις:

 1. "Pickin' Up the Pieces" (Glenn Hughes, Bruce Gowdy)
 2. "Lay My Body Down" (Hughes, Thomas Larsson)
 3. "The Only One" (Hughes, Eric Bojfeldt)
 4. "Why Don't You Stay" (Hughes, Richard Baker)
 5. "Walkin' On The Water" (Hughes, Gowdy)
 6. "The Liar" (Hughes, Jean Beauvoir)
 7. "Into the Void" (Hughes, Bojfeldt, Mic Michaeli)
 8. "You Were Always There"  (Hughes, Pat Thrall)
 9. "If You Don't Want Me To (Allyson's Song)" (Hughes, Jens Johansson, Per Stadin)
 10. "Devil in You" (Hughes, Thrall)
 11. "Homeland" (Hughes, Mel Galley)
 12. "From Now On..." (Hughes)

US and Japanese Bonus Track

 1. "Burn"  (Ritchie Blackmore, David Coverdale, Hughes, Jon Lord, Ian Paice)

Japanese Bonus Track

 1. "You Keep On Moving"  (Coverdale, Hughes)

Η μπάντα:

 • Glenn Hughes – φωνή
 • Thomas Larsson – κιθάρα
 • Eric Bojfeldt – κιθάρα
 • John Levén μπάσο
 • Hempo Hildén – τύμπανα στις συνθέσεις 1-12
 • Ian Haugland – τύμπανα στις συνθέσεις 13-14
 • Mic Michaeli – πλήκτρα, φωνητικά
 • Meja – φωνητικά στο  9

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs