Halo: "Halo"

03/08/2020

Κατηγορία: Old Time Rock

1236

Οι HALO είναι κατά την προσωπική μου γνώμη μία από τις κορυφαίες χριστιανικές AOR-Hard Rock μπάντες του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος. Ιδρύθηκαν στην Alabama το1980 και μέσω των συνεχόμενων ζωντανών εμφανίσεων προσπαθούσαν να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό.

 

Περιόδευαν στη Βόρεια Αμερική περίπου μία δεκαετία όταν σε μία τυχαία συνάντηση τους με τον Bob Hartman των σπουδαίων Petra (θρυλικό όνομα στον χώρο του χριστιανικού Rock) και με τη δική μεσολάβηση, οι  Halo υπέγραψαν με την ιστορική Pakaderm Records και ηχογράφησαν τον πρώτο δίσκο τους το 1989 που κυκλοφόρησε το 1990.
Ακολούθησε ακόμα ένας δίσκος στα 1992  πριν η μπάντα δυστυχώς διαλυθεί το 1993.
Η ονομασία προέκυψε από το ακρωνύμιο "Heavenly Angelic Light Orchestra" και οι Halo ξεκίνησαν στην Alabama το 1980 όταν ο ντράμμερ  Mike Graham, στην ηλικία των  14, συνέπραξε με τον τραγουδιστή/μπασίστα Scott Springer και τον κιθαρίστα  Keith Mims, που ήταν 7 χρόνια μεγαλύτεροι του. Οι Mims and Springer ξεκαθάρισαν στον Graham ότι επιδίωξη τους ήτν η προώθηση της χριστιανικής μελωδικής rock. Ο Graham, που ήδη έπαιζε τύμπανα για μία gospel μπάντα στα βόρεια της Αμερικής  χωρίς να ενστερνίζεται την χριστιανική πίστη, είχε μεν τις επιφυλάξεις του αλλά τον εντυπωσίασε η μουσικότητα των Springer και Mims που συμφώνησε να μετέχει στην μπάντα χωρίς άλλες δεσμεύσεις.
Και η ιστορία συνεχίζει με τον Graham να εμφανίζεται με τους Halo μόνο για δύο χρόνια ώσπου στα 1982, δήλωσε πως θέλει να αφοσιωθεί πλήρως στο χριστιανικό έργο και αποχώρησε από την μπάντα…
Οι Halo περιόδευσαν στις βόρεις πολιτείες αμερικής και κυρίως σε Alabama, Tennessee, Florida και Georgia όπου και παρακολουθώντας μία εμφάνιση των ομοϊδεατών τους, Petra συνάντησαν την Kim Whisonant Hartman, γυναίκα τώρα του μάνατζερ τους Bob Harmon, στην οποία έδωσαν μία demo tape η οποία την έδωσε στον αδελφό της Bob Hartman, ιδρυτή και κιθαρίστα τωνν πιονέρων της χριστιανικής μελωδικής rock, Petra που τους τηλεφώνησε και αποτέλεσε τον μέντορα τους τόσο στην σύνθεση των τραγουδιών όσο και σε θέματα μουσικού εξοπλισμού…
Παρόλα αυτά οι Halo παρέμειναν χωρίς δισκογραφικό συμβόλαιο έπειτα από εννέα χρόνια περιοδείας και εμφανίσεων ώσπου ξαφνικά το 1989, ο Springer ανακοίνωσε πως "η κλήση του από τον Θεό ήταν τόσο έντονη" για να αναλάβει πλήρη καθήκοντα στη σύναξη των πιστών. Στην πραγματικότητα αποφάσισε να παρακολουθήσει σεμινάριο ώστε να γίνει πάστορας νέων…
Την ίδια εποχή ο Bob Hartman αφηγείται πως ο Graham που του έδωσε μία  demo tape της μπάντας που είχε ηχογραφηθεί στο δικό του studio, την άκουσαν τα αδέλφια John Elefante & Dino Elefante, ιδιοκτήτες της Pakaderm Records και παραγωγοί αρκετών δίσκων των Petra, ενθουσιάστηκαν και μετά από λίγο η εταιρεία Pakaderm πρόσφερε στους Halo το πολυπόθητο συμβόλαιο. Και επιτέλους  στα  1990 οι Halo κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους με δέκα εξαιρετικά μελωδικότατες συνθέσεις με τους Springer, Mims, Graham και τους αδελφούς  Elefante , τις ενορχηστρώσεις του Bob Hartman session μουσικούς, όπως ο κιθαρίστας Tony Palacios (Guardian) και ο πληκτράς  John Andrew Schreiner (Carman, Steve Camp, Petra). Σε συνολική θεώρηση ο δίσκος ξεχειλίζει από τον μελωδικό ήχο μίας  power pop μπάντας, περιγράφοντας την μουσική εξαιρετικών σύγχρονων την εποχή εκείνη συγκροτημάτων κοσμικών και χριστιανικών όπως οι  Foreigner, Journey, Kansas, Petra και οι Mastedon.
Καλύτεροι από τους Petra και Guardian, διότι τα πλήκτρα επικρατούν ολούθε αλλά και οι κιθάρες παραμένουν εθιστικές στη μελωδικότητα τους. Οι στίχοι είναι θριαμβευτικοί και ευφυείς χωρίς να είναι κηρυγματικοί. Παράλληλα οι αμύητοι και άγευστοι της μπάντας θα εκπλαγούν ευχάριστα με το ενεργητικό και ροκάδικο AOR που διέπει τις συνθέσεις των HALO.
Με συνθέσεις όπως τα "Jesus Music", "Lord Of All" και "Sing (Of His Glory)", η μπάντα έκανε σίγουρα σπουδαία εντύπωση στη χριστιανική αγορά και όχι μόνο.
Aπίστευτα πιασάρικο το "Language Barrier", μία από τι μεγαλειωδέστερες μπαλάντες που έχω ακούσει ποτέ ενώ η κιθαριστική δουλειά του Tony Palacius, των Guardian, λάμπει  στο "Skyrocket" χωρίς καν να σολάρει!


 
Μουσικοί:
Scott Springer μπάσο, φωνή
Barry Graul κιθάρα, φωνητικά
Mike Graham τύμπανα, πλήκτρα, φωνητικά
John & Dino Elefante συμπαραγωγοί
Label: Pakaderm Records
 
Τραγούδια:
1. Jesus Music 4:20
2. Lord of All 4:39
3. Good Feeling 4:13
4. Language Barrier 5:09
5. Skyrocket 3:45
6. Lose to Live 4:33
7. Sing (of His Glory) 4:21
8. Soul Searcher 3:49
9. Time to Run 4:01
10. Timeless 1:07


Νότης Γκιλλανίδης