I-Ten: "Taking a Cold Look"

12/10/2021

Κατηγορία: Old Time Rock

2550

Υπάρχουν κλασικά και μετά υπάρχουν τα ΚΛΑΣΙΚΑ! Η αρχική κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ ήταν μια από τις πιο περιζήτητες, σπανιότερες κυκλοφορίες του μελωδικού γένους. Η κασέτα που είχα στα 15 μου από το συνεχές παίξιμο όπως καταλαβαίνετε διαλύθηκε και έτσι όταν επανεκδόθηκε το 2000 μπόρεσα να το ακούσω πιο συνειδητά και να καταλάβω το γιατί.

 

Η σύνθεση του μουσικού πληρώματος καταρχάς  διαβάζεται "σαν ποιος είναι ποιος" του αμερικανικού  AOR.
Οι διασκευές είναι πλούσιες και όλα τα τραγούδια είναι νικητές, με υπερμελωδικούς γάντζους σε αφθονία!
Μπορείτε να ακούσετε τους Toto, Chicago και μια μυριάδα άλλων συγκροτημάτων AOR westcoast.
Όταν η λατρεμένη μπάντα των Heart κυκλοφόρησε το "Alone" ως επιτυχημένο single τη δεκαετία του 1980 (στο δίσκο της Bad Animals), δεν ήξερα ποτέ ότι ήταν διασκευή τραγουδιού των I-Ten. Τώρα που άκουσα το πρωτότυπο, αναρωτιέμαι γιατί δεν ήταν μέγιστη επιτυχία και  για αυτούς.
Εάν είστε λάτρεις του vintage westcoast AOR, ΠΡΕΠΕΙ να πάρετε αυτόν τον δίσκο!
Υπάρχουν πάρα πολλά highlights για να απαριθμήσετε και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένα αδύναμο κομμάτι στο άλμπουμ.
Η παραγωγή είναι πολύ γυαλισμένη, οι διασκευές πλούσιες και οι φωνητικές αρμονίες αφθονούν.Βάλτε αυτό το "μωρό" στη συσκευή αναπαραγωγής και κάντε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, το 1983, όταν τα ραδιο-κύματα έπαιζαν πραγματική μουσική! Αν είστε λάτρεις της ποιοτικής μουσικής AOR (TOTO, JOURNEY, FOREIGNER, FRANKE & THE KNOCKOUTS κ.λπ.) ΠΡΕΠΕΙ να έχετε αυτό το άλμπουμ.
Ίσως ένα από τα 3 κορυφαία AOR  άλμπουμ όλων των εποχών!
Το άλμπουμ έχει χαρακτηριστεί έκτοτε ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα του AOR των αρχών της δεκαετίας του '80, δεν χρειάζεται κανείς να κοιτάξει άλλο. Διαθέτει το στιλβωτικό "σήμα κατατεθέν" της εν λόγω δεκαετίας  και "γυαλάδα" με ελκυστικά μουσικά "αγκίστρια" που δεν θα ακούγονταν παράταιρα σε ένα άλμπουμ των Survivor, REO ή ακόμα και των Styx.
Οι  I-Ten και το "Taking a Το Cold Look" δεν είναι απλώς μια χρονική κάψουλα εκείνης της εποχής. Είναι μια κλινική μουσική μελωδική μελέτη  γιατί η μουσική εκείνης της εποχής ήταν τόσο δημοφιλής. Η πιο γνωστή διασκευή  είναι η έκδοση του 1987 του "Alone" των Heart για το άλμπουμ τους "Bad Animals", το οποίο ήταν στην κορυφή Billboard charts.
Μία διασκευή έγινε και από  την Celine Dion το 2008 στο άλμπουμ της "Taking Chances" που σημείωσε επίσης επιτυχία στο chart. Το κομμάτι του τίτλου διασκευάστηκε από τους Honeymoon Suite, με τίτλο "Cold Look", για το άλμπουμ τους 1988 "Racing After Midnight".
Το "The Easy Way Το Out " διασκευάσαν οι Juice Newton το 1984 και ο Jack Wagner το 1987.
Το "I Don't Wanna Lose You" καλύφθηκε από τους REO Speedwagon το 1988 για το άλμπουμ συλλογής τους The Hits.
Oι υπόλοιπες συνθέσεις είναι γεμάτες μελωδίες και νοσταλγία όπως το 
υπέροχο "Quicksand" με το υπέροχο κιθαριστικό σόλο καθώς επίσης και το "Workin' for a Lovin'" (θυμίζει Cars) ενώ το  αργόσυρτο "Lonely In Each Other's Arms" σε υπνωτίζει με τα σαγηνευτικά πλήκτρα.
Επιπρόσθετα στο ίδιο ύφος κινούνται τα "I've Been Crying" και το "Pressing My Luck" πάνω στο οποίο οι Scorpions "δανείστηκαν" μετέπειτα το ρεφρέν του ενώ το "Time to Say Goodbye" ακολουθεί ένα πιο δυναμικό ύφος και σίγουρα είναι από τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου.
Το άλμπουμ είναι τυπικό melodic rock/AOR  και το δίδυμο των Tom Kelly και Billy Steinberg συνεργάστηκε με έναν αριθμό διάσημων μουσικών ροκ: Steve Lukather, David Paich και Steve Porcaro από τους Toto, Richard Page (που αργότερα δημιούργησε τους Mr. Mister) και Mike Baird από το Journey. 
Το άλμπουμ επανεκδόθηκε σε CD τον Ιούνιο του 2000 από την Rewind Records και στη συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2009 από τη Rock Candy.Στο άλμπουμ συμμετέχουν οι:
Tom Kelly vocals, guitar, keyboards
Billy Steinberg vocals, guitar
Steve Lukather guitars, keyboards, synthesizers
Alan Pasqua keyboards, synthesizers
Mike Baird drums
Dennis Belfield bass
David Paich keyboards, synthesizers
Steve Porcaro synthesizers
Chas Sandford rhythm guitar
Richard Page backing vocals
Lenny Castro guest percussion


Νότης "Taking a Cold Look"  Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites