John Sloman: Disappearances Can Be Deceptive (remastered + demos w/John Sykes & Gary Moore)

11/11/2021

Κατηγορία: Old Time Rock

1722

Σε καθαρά μουσική εγκυκλοπαιδική συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του rocktime.gr Φώτη Μελέτη, τέθηκε η ερώτηση: "ποια είναι για σένα η σημαντικότερη αλλά υποτιμημένη hard rock/aor φωνή;;

 

Ακόμη και εγώ τώρα που το σκέφτομαι δεν πιστεύω την απάντηση που ξεστόμισα. Θέλετε, πως ήμουν επηρεασμένος από την προηγούμενη βδομάδα ακούγοντας διαρκώς το δώρο που έκανε κάποιος παλαιός μαθητής/απόφοιτος γνωρίζοντας την "πετριά" μου με τη μουσική, θέλετε την εκτίμηση που μουσικά τρέφω για τον JOHN SLOMAN.
Το "Disappearances Can Be Deceptive", το πρώτο σόλο άλμπουμ από τον εντυπωσιακό τραγουδιστή/τραγουδοποιό JOHN SLOMAN επανεκδόθηκε / διασκευάστηκε, συμπεριλαμβανομένου ενός bonus κομματιού. Αυτό ήταν το ντεμπούτο άλμπουμ του Sloman, περισσότερο  γνωστός ως frontman σε συγκροτήματα όπως Lone Star, Uriah Heep και UFO, μαζί με εμφανίσεις με τους Praying Mantis, Gary Moore Band και πολλούς άλλους.
Στο "Disappearances Can Be Deceptive" μπορούμε να ακούσουμε όλα τα καλύτερα στοιχεία από την ποικίλη καριέρα του να τα φέρνει κοντά μας με έναν φανταστικό τρόπο, δίνοντας στο φωνητικό του ταλέντο όλο το εύρος της περιπλάνησης. Και αρχικά ηχογραφήθηκε / κυκλοφόρησε το 1989, μπορείτε να όμως να περιμένετε τον στιλβωμένο, μελωδικό ροκ ήχο και παραγωγή από την εποχή αυτή.
Έχουμε επίσης τα demos από τους Badlands, το συγκρότημα Sloman που δημιουργήθηκε το 1982 με τους John Sykes, Neil Murray και John Munro. Οι Badlands ηχογράφησαν ένα demo 4 κομματιών για την EMI Records και πραγματοποίησαν δύο συναυλίες, αλλά ο Sykes είχε την προσφορά να συμμετάσχει στους Thin Lizzy και οι Badlands διαλύθηκαν.
Στη συνέχεια, οι Murray & Sloman συνέχισαν στο δρόμο με τους Gary Moore Band.
Το demo των Badlands είχε τεράστιες δυνατότητες και τα τραγούδια αυτών των demos αργότερα κατέληξαν στη λίστα κομματιών "Disappearances Can Be Deceptive". Επιπλέον, έχουμε τρία τραγούδια/demos που γράφτηκαν από τον Sloman, με τον Gary Moore στην κιθάρα.
 


Μερικά εγκυκλοπαιδικά στοιχεία όμως για τον καλλιτέχνη που φωτίζουν την πραγματικότητα της μελωδικής αλλά σίγουρα υποτιμημένης παρουσίας του: ο Sloman είναι ένας Ουαλός τραγουδιστής, γεννημένος στο Κάρντιφ στα 1957 και δεν χάνει χρόνο για να ασχοληθεί με τη μουσική, κερδίζοντας την προσοχή ενώ ήταν ακόμη στην εφηβεία του με το τοπικό συγκρότημα του Κάρντιφ, τους Trapper, πριν ενταχθεί στους Lone Star για να ηχογραφήσει το δεύτερο άλμπουμ τους το 1977, Firing On All Six, που θα έβλεπε τον Sloman να παίζει στο Reading Festival και σε δύο περιοδείες την ίδια χρονιά.
Στην ηλικία των είκοσι ετών, ο Sloman είχε ήδη επιτύχει περισσότερα από όσα θα τολμούσε να ονειρευτεί ότι θα πετύχει και δεν επρόκειτο να επιβραδύνει. Έχοντας υπάρξει θαυμαστής της δουλειάς του John Sloman με τους Lone Star, το αγόρασα μόλις κυκλοφόρησε. Μια αρκετά καλή κυκλοφορία. Έχει καλά μελωδικά τραγούδια με ωραίες συνεργασίες από σπουδαίους μουσικούς. Εάν είστε άτομο με ανοιχτό μυαλό, αυτό αξίζει να το αγοράσετε.
 
Κυρίως για τους λάτρεις του funky, jazzy, pop/rock. Ο Sloman είναι ένας ταλαντούχος τραγουδιστής, αλλά για έναν straight rocker αυτά τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά κουραστικά, γιατί ο Sloman δεν προσφέρει ποτέ τον ευθύ δρόμο, υπάρχει πάντα μια ενδιαφέρουσα  ανατροπή στις φωνητικές γραμμές του…
Πρώτα απ 'όλα ο John Sloman είναι ένας σπουδαίος τραγουδιστής, αλλά πιθανότατα μπορεί να ακούγεται οδυνηρό (με την καλή έννοια της λέξης) σε άλλους ότι το άλμπουμ αποτελείται από υπέροχα κομμάτια Pop/AOR, καθώς και οι καλεσμένοι μουσικοί είναι κορυφαίας κατηγορίας (Alan Murphy από τους Go West & Robert Fisher των Climie/Fisher & του ταλαντούχου  Pino Palladino). Τα αγαπημένα μου κομμάτια είναι "Foolin 'Myself", "Now You Say Goodbye" (λατρεμένο προσωπικά), "Parting Line" ("θανατερή"  μπαλάντα), "Save Us" (ακόμη μία υπέροχη μπαλάντα) ενώ το υπόλοιπο άλμπουμ είναι αρκετά ευχάριστο και αναλόγως τα γούστα θα το συνιστούσα στα  σίγουρα !!!
 
Νότης "Foolin’ Myself" Γκιλλανίδης
 

Οι μουσικοί:
John Sloman φωνή, κιθάρες
Alan Murphy κιθάρα
Rob Fisher πλήκτρα
Pino Palladino μπάσο
Jon Munro τύμπανα
 
Οι συνθέσεις:
1. Foolin’ Myself
2. Now You Say Goodbye
3. Parting Line
4. Breathless
5. Save Us
6. In Too Deep
7. She Talks About You
8. Perfect Strangers
9. Jealous Eyes
10. Hooked On A Dream