13/05/2024
Χαίρομαι ιδιαιτέρως κάθε φορά που έχω μια προσωπική αίσθηση, γνώση, ιδέα για κάποιες καταστάσεις και έχω την εντύπωση ότι είναι μόνο δική μου, όταν τελικώς αποκαλύπτεται ότι δεν είναι και αποτελεί μια γενικευμένη πραγματικότητα. Και για να εξηγηθώ πιο συγκεκριμένα.
Πριν πολλά χρόνια λόγω της ενασχόλησής μου ερασιτεχνικά και δημοσιογραφικά με αυτό που λέγεται rock μουσική υποψιαζόμουν ότι ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, οι Toto, οι οποίοι όντως είναι από τα πλέον κορυφαία στην μελωδική pop rock, είχαν μια έφεση να δίνουν στα τραγούδια τους τίτλους γυναικείων ονομάτων.
Δεν άργησα να διαπιστώσω, ότι όχι μόνο αυτό αποτελεί πραγματικότητα, αλλά και ότι τα συγκεκριμένα τραγούδια είναι και πολύ περισσότερα νομίζουμε, και αυτό είναι εκπληκτικό. Και πραγματικά όσο και αν ερευνήσαμε, δεν βρέθηκε καμία άλλη περίπτωση μπάντας που να έχει τέτοια εμμονή σε τίτλους αυτού του είδους. Οι λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο ποικίλλουν. Μπορεί να κρύβουν πραγματικές ιστορίες που σχετίζονται με την προσωπική ζωή των μελών, μπορεί να εκφράζουν ανεκπλήρωτους πόθους, ενδέχεται όμως και κάποια τραγούδια να δημιουργήθηκαν καθαρά και αυστηρά για καλλιτεχνικούς λόγους.
Βάσει πολλών έγκυρων μουσικών περιοδικών και ιστοσελίδων παγκοσμίως, άλλα εννοείται με επιπλέον κριτήριο και τις δικές μας γνώσεις επιλέξαμε τα σημαντικότερα από αυτά, διάσημα, γνωστά ή και λιγότερο γνωστά!
"Manuela Run’’ - Album: "Toto’’ (1978)
Βρισκόμαστε στο 1978 και παρθενικό ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας και ενώ το συγκεκριμένο τραγούδι δεν συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα τους, ωστόσο διαθέτει όλες τις αρετές που χαρακτήρισαν το μετέπειτα έργο τους. Επικά φωνητικά, επιβλητικά πλήκτρα ένα εξαιρετικό σόλο στην κιθάρα, από τον Steve Lukather (που δεν συγκρίνεται βεβαίως με άλλες δουλειές του), ενώ στην ερμηνεία έχουμε τον στιχουργό David Paich (για να μην ξεχνάμε ότι οι Toto πάντοτε είχαν εναλλαγές στη θέση του τραγουδιστή), ο οποίος τονίζει ιδιαιτέρως τις λέξεις και τις συλλαβές. Οι στίχοι είναι απλοί και περιγράφουν μια κατά κάποιον τρόπο προειδoποίηση στην ηρωίδα του τραγουδιού, Manuela, να προφυλάξει τον εαυτό της από την εκμετάλλευση ενός συστήματος που την αντιμετωπίζει ως αναλώσιμη.
"Angela’’ - Album: "Toto’’ (1978)
Aπό το ίδιο άλμπουμ άλλο ένα γυναικείο όνομα γίνεται ο κεντρικός τίτλος μιας πολύ όμορφης μπαλάντας και πιο καλύτερα power ballad. Σαφώς ανώτερο ποιοτικά από το προηγούμενο, ενώ είναι αργό και ήρεμο ως ένα σημείο ανεβάζει tempo και ύφος στο 2:02, όπου μπαίνουν τα riff και ακριβώς τότε τραβάει το ενδιαφέρον του ακροατή.
To μοτίβο συνεχίζεται με άλλες δυο εναλλαγές. Οι στίχοι είναι συγκλονιστικοί και αποτυπώνουν την ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα και το όλο feeling του τραγουδιού προκαλεί ξεκάθαρα έναν μελαγχολικό τόνο. Είναι το δέκατο και τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ και ερμηνεύουν παρέα ο Paich με τον Steve Lukather.
"Lorraine’’ - Album: "Hydra’’ (1979)
Eνδεχομένως το πιο ‘’πειραγμένο’’, περίεργο, το πιο progressive τραγούδι των Toto, παρμένο από το δεύτερο άλμπουμ της θρυλικής μπάντας "Hydra’’, ένα άλμπουμ το οποίο είχε δεχθεί σφοδρή κριτική εκείνον τον καιρό, ως το πιο απρόσωπο μουσικά και το λιγότερο "Toto’’ ως προς το μουσικό ύφος. Πράγματι ως ένα σημείο, ακούγοντας το τραγούδι δεν αναγνωρίζει τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Είναι όμως από εκείνες τις φορές, που δεν πρέπει να αρκούμαστε στην επιφάνεια και είναι σε εκείνο το σημείο που μια δεύτερη και όχι μόνο ακρόαση είναι εκείνη που μας αποκαλύπτει ακριβώς εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ταυτότητα των Toto.Eπιπλέον υπάρχει το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του συνδυασμού διαφορετικών μουσικών ειδών. Pop rock, classic rock, pop και μια ελαφριά "πινελιά" progressive.
To "Lorraine’’ είναι ένα ακόμα παράδειγμα ίσως, μιας μπάντας η οποία βρίσκεται στα πρώτα της πατήματα και που πασχίζει να βρει τον ήχο που την εκφράζει, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θέλει να μπει σε καλούπι και να εγκλωβιστεί αποκλειστικά σε ένα είδος.
"Goodbye Elenore" - Album: "Turn It Back’’ (1981)
To album "Τurn It Back’’ το οποίο κυκλοφόρησε το 1981, δεν είχε και τις πλέον ενθουσιώδεις κριτικές, και από εμπορικής απόψεως σημείωσε επιτυχία μόνο στην Ιαπωνία. Αυτό μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η συνεργασία τους με την Columbia Records, με την οποία είχαν συμβόλαιο έως τότε και η οποία "έσφιξε τα λουριά’’ και τους έθεσε ως απαραίτητο όρο για την συνέχιση να πραγματοποιήσουν οπωσδήποτε επιτυχία με το επόμενο project. Παρόλα αυτά μέσα από όλη αυτή την καθίζηση, κατορθώνει να ξεχωρίσει το "Goodbye Elenore’’. Aπό την εκπληκτική εισαγωγή με τα τύμπανα του Jeff Porcaro,στον ορεξάτο Lukather και το κιθαριστικό σόλο του, μέχρι και το πιάνο του Paich και τα δυνατά synthezisers του Jeff Porcaro, προσθέστε και τον Bobby Kimbal που τα δίνει όλα στην ερμηνεία και έχουμε ως αποτέλεσμα ένα τραγούδι με τέτοιο βαθμό έντασης, που όμοια της δεν βρίσκουμε σε κανένα άλλο τραγούδι του συγκεκριμένου άλμπουμ!
"Rosanna’’ - Αlbum: "Toto IV’’ (1982)
Το διασημότερο από όλα τα τραγούδια του αφιερώματος που κάνουμε, δημιούργησε περίπου έναν "αστικό θρύλο’’. Και ποιος είναι αυτός ο θρύλος;;; Ότι γράφτηκε ως αφιέρωμα, ως ωδή στην πασίγνωστη τότε και πανέμορφη ηθοποιό Rοsanna Arquet με την οποία έβγαινε εκείνον τον καιρό ο keyboard player Steve Porcaro. Σε πρώτο χρόνο αυτό είχε διαψευσθεί επισήμως και αντιπαρατέθηκε η άποψη ότι το "Rosanna’’ ήταν αφιερωμένο σε όλα τα κορίτσια-κατακτήσεις που είχε ο David Paich.
Ωστόσο ο Lukather σε ένα βιβλίο του επιμένει στον αρχικό ισχυρισμό ότι το τραγούδι δεν φωτογραφίζει κανέναν άλλον παρά την Arquett. Όποια και αν είναι η αλήθεια, το τραγούδι σάρωσε κυριολεκτικά από εμπορικής απόψεως παραμένοντας στο νούμερο 2 του Billboard Hot 100 για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες συναγωνιζόμενο άλλες κορυφαίες επιτυχίες της εποχής, όπως το "Don’t You Want Me Baby’’ των Human League ή το "Eye Of The Tiger’’των Survivor.
To ‘’Rosanna’’ γράφτηκε από τον David Paich και ανάμεσα στις άλλες διακρίσεις του τιμήθηκε και με Grammy Record of The Year στην τελετή των βραβείων του 1983. Από θέμα μουσικού ύφους είναι ένα πολύ εντυπωσιακό mainstream pop rock τραγούδι, ακριβώς φτιαγμένο για να γίνει εμπορική επιτυχία. Το λεγόμενο ‘’half time shuffle’’,ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τραγουδιού που εφαρμόζει ο drummer Jeff Porcaro, aποτελεί σαφέστατα μια jazz επιρροή που προσδίδει έναν ιδιαίτερο τόνο στο "Rosanna’’. Tόσο ο Lukather, όσο και ο Steve Porcaro, το θεωρούν το "απόλυτο Τοtο τραγούδι’’ και σίγουρα πολλοί θαυμαστές της μπάντας συμφωνούν μαζί τους.
Οι Λunatics στην πρώτη τους εμφάνιση για αυτήν τη συναυλια...
Oι Αθηναίοι Stellar Veil κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους δίσκο...