Όταν ο Elvis συνεργάστηκε με τον ''εχθρό'' της Rock n Roll, Frank Sinatra
Monday

14Dec

''Το rock n roll είναι μια μουσική που γράφεται και ερμηνεύεται κυρίως από κρετίνους'' είχε αναφέρει ο Frank Sinatra το 1957 σε ένα άρθρο που είχε γράψει ο ίδιος για λογαριασμό του Γαλλικού περιοδικού Western World.
Aπέναντι σε αυτό ο Elvis Presley είχε απαντήσει πολύ ευγενικά και ψύχραιμα:''Έχει το κάθε δικαίωμα να λέει τη γνώμη του, αλλά δεν υπάρχει καλό επιχείρημα για αυτό που είπε. Τον σέβομαι ως τραγουδιστή και ηθοποιό, κάνει όμως πολύ μεγάλο λάθος πάνω σε αυτό''.
Και όμως η ζωή τα έφερε έτσι, ούτως ώστε οι δύο κορυφαίοι, ο κάθε ένας στο είδος του, ερμηνευτές της εποχής τους να συναντηθούν τηλεοπτικά και να τραγουδήσουν από κοινού  την άνοιξη του 1960, αμέσως μετά την απόλυση του Elvis από τον Αμερικανικό στρατό, όπου είχε υπηρετήσει για 2 χρόνια.
2 χρόνια τα οποία τον είχαν κρατήσει μακριά από τις μουσικές εξελίξεις και σε συνάρτηση με τον θάνατο της μητέρας του Gladys, η αλήθεια είναι ότι βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση και σαφέστατα χρειαζόταν ένα καινούριο έναυσμα στις show business.
Ο Sinatra τότε, συνεργαζόταν με το τηλεοπτικό κανάλι ABC , όπου παρουσίαζε σε ζωντανή πάντα μετάδοση το Frank Sinatra Timex Show.
Είχαν ήδη προβληθεί 3 επεισόδια , τα οποία δεν είχαν σημειώσει μεγάλη θεαματικότητα είναι αλήθεια. Από πολύ νωρίτερα, στις 15 Ιουλίου 1959, είχε ανακοινωθεί ότι ο ''βασιλιάς'' του rock n roll, θα εμφανιστεί στο τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο του show , στο οποίο μάλιστα είχαν δώσει τον ιδιαίτερο τίτλο: ''Frank Sinatra s Welcome Home Party For Elvis Presley''.
O manager του Presley, συνταγματάρχης Tom Parker, είχε ζητήσει ο πελάτης του να πληρωθεί με 125.000 δολάρια, υπέρογκο ποσό για τα τηλεοπτικά δεδομένα της εποχής και έθεσε και ως όρο να ερμηνεύσει δυο τραγούδια, τα οποία να μην υπερβαίνουν σε διάρκεια τα 8 λεπτά.
Ο Sinatra, αν και δεν είδε με καλό μάτι αυτούς τους όρους (και κυρίως την οικονομική απαίτηση), με την προτροπή και της κόρης του Nancy, δέχτηκε να συνυπάρξει με τον μόλις 25 ετών Presley, ελπίζοντας πώς η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική εμφάνιση, το comeback του "Βασιλιά'' θα έφερνε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Δεν αποκλείεται μάλιστα γενικά ο 45άχρονος Sinatra να αισθανόταν και μια απειλή από την απήχηση του νεαρού Elvis.


 
Από την άλλη, ο συνταγματάρχης Parker, έβλεπε ως πολύ καλή ιδέα ,το γεγονός πως ο πελάτης του δίπλα στον αποκαλούμενο ''Voice''Sinatra, θα γινόταν πιο αποδεκτός σε ένα μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό, το οποίο αποτελούταν, ειρήσθω εν παρόδω,ουσιαστικά από ανθρώπους, που ήταν οι γονείς και κηδεμόνες των νέων παιδιών , τα οποία αποτελούσαν το φανατικό κοινό του Presley.
Τελικώς στις 26 Μαρτίου του 1960 έγινε η μαγνητοσκόπηση του show στο ξενοδοχείο Fontainebleau στο Μαιάμι και το επεισόδιο βγήκε στον αέρα στις 8 Μαίου.
Καλεσμένοι ήταν επίσης οι ''κολλητοί'' από την διαβόητη ''rat pack'' παρέα  του Frankie, Sammy Davis Jr, Peter Lawford, καθώς και η κόρη του Nancy Sinatra.
Ο Elvis εμφανίστηκε ντυμένος με σμόκιν και παπιγιόν και ερμήνευσε σόλο δύο δικά του τραγούδια, τα ''Stuck On You'' και ''Fame And Fortune''. Η μεγάλη αποθέωση όμως ήρθε όταν τραγούδησαν ντουέτο με τον Frankie ένα ''πάντρεμα'' των κλασικών επιτυχιών τους ''Witchcraft''(1957 Sinatra) και ''Love Me Tender''( 1956 Presley ).
O Parker είχε προνοήσει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο κοινό του σόου, ενός αρκετά μεγάλου αριθμού νεαρών κοριτσιών fun του Elvis,oι οποίες έκαναν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους με τα επιφωνήματα ενθουσιασμού .
Όπως ήταν αναμενόμενο τα νούμερα θεαματικότητας εκείνη τη μέρα πήγαν πολύ ψηλά συγκεντρώνοντας το 67,7% της θεαματικότητας.
Οι κριτικές ήταν αρκετά καλές, αλλά επικεντρώθηκαν με κάποια αρνητικότητα στην επανεμφάνιση του Presley, εστιάζοντας στο γεγονός ότι περίμεναν πολλά περισσότερα.
Όπως και να χει, το γεγονός αυτό έμεινε δικαίως στην ιστορία της Αμερικανικής και όχι μόνο τηλεόρασης.
Τα επόμενα χρόνια αναπτύχθηκε μια καλή φιλία και εκτίμηση  μεταξύ των δύο σταρ και όταν ο Elvis πέθανε το 1977 ο Frank Sinatra προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
''Θα μου λείψει ως φίλος ...ήταν ένας ζεστός και γενναιόδωρος άνθρωπος''.

Επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης