Δεν υπάρχει πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας, επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη, δίκαιο, οικονομία, πολιτική, γράμματα, μουσική, εικαστικές τέχνες, αρχιτεκτονική, οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτιστική που να μην έχει δεχθεί από τη διδασκαλία του Χριστού ιδιαίτερη ώθηση, έμπνευση και νέο ύφος.
Πλησιάζοντας τις άγιες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και τα πάθη, την Σταύρωση αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου, το rocktime.gr, παρουσιάζει επιλεκτικά μία σειρά ροκ τραγουδιών που έχουν αναφορά στην πιο διαχρονική και επιδραστική προσωπικότητα που εμφανίστηκε στην υφήλιο.
Η πραγματική ροκ μουσική και η διδασκαλία του Χριστού συναντιούνται σε αρκετά σημεία και πολλές φορές έχουν ως βάση την αγάπη, την αλληλεγγύη, την αδελφοσύνη, την συγχώρεση, την φιλία, την ειρήνη και πλήθος άλλων αγαθών συναισθημάτων ενώ παράλληλα υπάρχουν σκληρές στιχουργικές και αποκαλυπτικές διδαχές που κλονίζουν και αμφισβητούν συστήματα και θεσμούς. Με τη ροκ όπερα-μιούζικαλ, “Jesus Christ Superstar” των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice που πρωτοπαίχθηκε πριν από μισό αιώνα περίπου, ξεκίνησε ή καλύτερα φάνηκε εν μέρει αυτό το ταίριασμα που γράψαμε προηγουμένως.
Αρκετοί διάσημοι μουσικοί με δηλώσεις τους όπως ο Dave Mustaine (Megadeth), Alice Cooper, Nicko Mc Brain (Iron Maiden), Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave), Dave Gahan (Depeche Mode), Rob Rock (Impellitteri), Kerry Livgren (Kansas), Neal Morse (Spock's Beard, Transatlantic), είτε μπάντες όπως οι U2, Stryper, Narnia, Joshua, King's X, Petra, P.O.D., Idle Cure έχουν εκδηλώσει ο καθένας με τον δικό του προσωπικό ή καλλιτεχνικό τρόπο την αγάπη τους προς τον Χριστό.
Φυσικά για όσους προσπαθούν να κατηγορήσουν τον αμαρτωλό τρόπο ζωής πολλών ροκ μουσικών, η απάντηση βρίσκετε στα λόγια του ευαγγελίου: “ο Αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω”.
Ξεκινάμε λοιπόν την παρουσίαση των κομματιών…
Queen: “Jesus”
Στο ντεμπούτο της θρυλικής μπάντας το 1973 υπάρχει ένα έξοχο και αδικημένο τραγούδι που οι στίχοι μιλάνε για την ιστορία του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Συνθέτης είναι ο μακαρίτης Freddie Mercury , o οποίος παρά το γεγονός ότι ανατράφηκε μέσα από τις παραδόσεις του ζωροαστρισμού και της ινδικής κουλτούρας, πετυχαίνει εύστοχα να γράψει ένα μικρό ύμνο για το σωτήρα του κόσμου.
The Doobie Brothers : “Jesus is Just Alright”
Ουσιαστικά η πρωτότυπη έκδοση του συγκεκριμένου κομματιού ανήκει στο gospel φωνητικό σχήμα του Arthur Reid Reynolds. Στη συνέχεια το έκαναν γνωστό οι The Byrds, όμως η εκτέλεση των The Doobie Brothers είναι εκπληκτική και έμεινε στην ιστορία και βρίσκεται στο δεύτερο δίσκο τους με τίτλο “Toulouse Street” (1972). Φυσικά και η πρόσφατη διασκευή από τους αμερικανούς Stryper είναι εξίσου δυναμική.
Aerosmith : “Street Jesus”
Από το δίσκο του 2012 με τίτλο “Music from Another Dimension!”, oι αμερικανοί περιγράφουν την ιστορία ενός αστέγου και η “οδός του Ιησού” είναι ένα θαυμάσιο κομμάτι που παρότι κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα θυμίζει τις δοξασμένες εποχές του ιστορικού παρελθόντος της μπάντας με τον εκρηκτικό και επιβλητικό ρυθμό του.
Depeche Mode: “Personal Jesus”
Το έβδομο άλμπουμ των βρετανών κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1990 και ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισε και έμεινε κλασσικό ήταν και το “Personal Jesus”, το οποίο είχε κυκλοφορήσει σε μορφή single λίγους μήνες νωρίτερα ως προπομπός του δίσκου. Το τραγούδι ήταν επηρεασμένο από το βιβλίο “Elvis and Me” της Priscilla Presley και το έχουν διασκευάσει καλλιτέχνες όπως οι: Marilyn Manson, Sammy Hagar, Jerry Williams, Kill, Nina Hagen και Johnny Cash.
Neal Morse: “Jesus' Blood”
Ο κορυφαίος μουσικός αυτή τη στιγμή στο χώρο του progressive rock, και μεγάλος οπαδός της χριστιανικής διδασκαλίας, συνθέτει ένα πραγματικό ύμνο για τον θεάνθρωπο. Σπαρακτική ερμηνεία, εκρηκτικές μελωδικές γραμμές, συναρπαστικό κιθαριστικό σόλο που υπάρχουν στο δίσκο “Testimony 2” ενώ σπουδαία είναι και η συνδρομή του ντάμερ Mike Portnoy (πρώην Dream Theater, Flying Colors, Transatlantic).
Soundgarden: “Jesus Christ Pose”
Τον Οκτώβριο του 1991 οι αμερικανοί ρόκερ κυκλοφορούν το εξαιρετικό “Badmotorfinger” και το συγκεκριμένο τραγούδι είναι μια κριτική, για το πώς τα λεγόμενα δημόσια πρόσωπα που χρησιμοποιούν τη θρησκεία, καπηλεύονται κυρίως την εικόνα του Ιησού Χριστού για να παρουσιαστούν ως «καλύτεροι» από τους άλλους.
The Velvet Underground: “Jesus”
Από ένα τόσο ιδιαίτερο συγκρότημα δύσκολα θα περίμενες ένα τραγούδι για τον Χριστό. Όμως εδώ η παρέα του Lou Reed, στο τρίτο ομότιτλο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν το 1969 κατορθώνουν να συνθέσουν μία πανέμορφη μπαλαντοειδή μελωδία μόνο “ντυμένη” μέσα σ’ ένα τετράστιχο ζητώντας ικετευτικά την βοήθεια του Κυρίου.
ZZ Top: “Jesus Just Left Chicago”
Οι τεξανοί ρόκερ κυκλοφόρησαν το 1973, το αρκετά καλό “Tres Hombres” και με το “Jesus Just Left Chicago” καλούν τον Χριστό να τους βοηθήσει να κηρύξουν το ευαγγέλιο του μπλουζ στη Νέα Ορλεάνη… και μάλλον το πέτυχαν. Στο εν λόγω άλμπουμ περιέχεται και το all time classic του θρυλικού τρίο, "La Grange".
John Mellencamp: “When Jesus Left Birmingham”
To Σεπτέμβριο του 1993 ο αμερικανός ρόκερ κυκλοφορεί το δωδέκατο στούντιο άλμπουμ του, με τίτλο “Human Wheels”. Eκτός από το πανέμορφο ρυθμό του και τα ξεσηκωτικά δεύτερα φωνητικά της Toby Myers, εκείνο που ξεχωρίζει είναι το υπέροχο και διδακτικό ύφος που παρουσιάζεται στο video cip του κομματιού.
Jerusalem: “Jesus Is The Most Fantastic”
Οι σχετικά άγνωστοι σουηδοί, ξεκίνησαν από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και θεωρούνται δικαίως ως ένα από τα πρώτα γκρουπ που έπαιξαν Christian rock. Το κομμάτι πρωτοκυκλοφόρησε το 1978 στα σουδικά ("Jesus är det underbaraste") και το 1980 κυκλοφόρησε και η αγγλική version ενώ ηχητικά το κομμάτι κινείται πιο πολύ σε ποπ φόρμες.
Jackson Browne: “Rebel Jesus”
Στο δίσκο “The Bells of Dublin” που κυκλοφόρησε το 1991 από τους Ιρλανδούς The Chieftains, περιλαμβάνονται μόνο χριστουγεννιάτικα τραγούδια με συμμετοχές από τους Elvis Costello, Kate and Anna McGarrigle, Marianne Faithfull, Nanci Griffith, Rickie Lee Jones και αρκετών άλλων. Το κομμάτι που ξεχωρίζει για την ευαίσθητη απόδοσή του είναι το νηφάλιο “Rebel Jesus” που ερμηνεύει ο αμερικανός δημιουργός και τραγουδιστής Jackson Browne
Tom Waits : “Jesus Gonna be Here”
Ο σπουδαίος Αμερικανός μουσικός, τραγουδοποιός, συνθέτης και ηθοποιός έχει διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια της δισκογραφικής του πορεία του ένα ξεχωριστό προσωπικό ιδίωμα. Το 1992 κυκλοφορεί το βραβευμένο άλμπουμ με Grammy, που τιτλοφορείται “Bone Machine”, στο οποίο τις περίεργες κιθαριστικές νότες, παίζει ο αμερικανός μουσικός Larry Taylor (Canned Heat, The Monkees, Jerry Lee Lewis).Αντί επιλόγου ή αναφοράς στο πνεύμα του τραγουδιού κλείνουμε με ένα απόσπασμα από τους στίχους του “Jesus Gonna be Here”… I can hear him rolling on down the lane I said Hollywood be thy name Jesus gonna be Gonna be here soon Well I've been faithful And I've been so good Except for drinking But he new that I would I'm gonna leave this place better Than the way I found it was And Jesus gonna be here Be here soon