Mαιάμι 1969: Η επεισοδιακή και μοιραία συναυλία των Doors και του Jim Morisson
Ήταν 1 Μαρτίου του 1969. Στο Dinner Key Auditorium (το οποίο λειτουργούσε παλιότερα ως υπόστεγο αεροσκαφών της Pan Am), στο Coconut Drove του Μαιάμι, ο Jim Morisson καταφτάνει προκειμένου να δώσει προγραμματισμένη συναυλία με τους Doors.
Mεθυσμένος και έχοντας ήδη καθυστερήσει μια ώρα.
Το κοινό των 12.000 οπαδών του συγκροτήματος, ήδη υπερέβαινε τη χωρητικότητα, ήταν εξουθενωμένο από τη ζέστη και την εξάντληση της υπομονής του, και ήταν σαφώς ενοχλημένο.
Ο τέλειος συνδυασμός για να μην κυλήσουν ομαλά τα πράγματα.
Ο θρυλικός frontman των Doors,που  μετρούσε ήδη 4 χρόνια επιτυχημένης καριέρας, με εκατομμύρια πωλήσεις αντιτύπων, είχε αναπτύξει μια γενικότερα εριστική συμπεριφορά όντας μόνιμα μεθυσμένος κάτι που είχε αρνητικό  αντίκτυπο και στις σχέσεις του με τα άλλα μέλη της μπάντας, τους Ray Manzarek και Robby Krieger.
Οι live εμφανίσεις του είχαν αρχίσει να φθίνουν και καθυστερούσε στις ηχογραφήσεις.
Δεινός μελετητής της Ψυχολογίας και της Φιλοσοφίας από τα πολύ νεαρά του χρόνια ήδη είχε αναπτύξει μια υπερβολική ελευθεριότητα στη συμπεριφορά του.
Το οποίο μεταφραζόταν σε ακραία αναρχική συμπεριφορά, καθώς και εξάρτηση από όλων των ειδών τις ουσίες.
Αυτό, μπορεί να ήταν διασκεδαστικό για τον ίδιο, ασφαλώς όμως εξαιρετικά προβληματικό για όλους τους υπόλοιπους.
Δεν ήθελε και πολύ,λοιπόν, ούτως ώστε το show να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη παρωδία. Με το που ανέβηκε στη σκηνή, ο Morisson, άρχισε να προκαλεί, να φωνάζει και περίπου να βρίζει το κοινό.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις αφηγήσεις του Ken Collier, ενός από τους βασικούς promoter της συναυλίας,η μπάντα έπαιξε ήδη μια ώρα με τον Morisson να έχει μετριότατη απόδοση, και από εκείνη τη στιγμή και μετά το κοινό άρχισε να ζητάει έντονα να παίξουν το ''Light My Fire".
O Morisson αγνόησε επιδεικτικά αυτήν την προτροπή και συνέχιζε να ερμηνεύει άλλα τραγούδια.
Από εκείνη τη στιγμή οι εξελίξεις άρχισαν να ξεπερνούν τα όρια. Πενήντα ίσως και παραπάνω άτομα από το κοινό ανέβηκαν αυθαίρετα στη σκηνή. Ο Morisson, σε πλήρη κατάσταση παράνοιας, άρχισε να ''δείχνει'' τα γεννητικά του όργανα και να επιδίδεται εικονικά σε σεξουαλικές πρακτικές.
Ο Collier, βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει, μπήκε κι εκείνος με τη σειρά του στη σκηνή και παίρνοντας το μικρόφωνο, από τον Morisson, καλούσε έντονα το κοινό να ηρεμήσει και να παρακολουθήσουν τη συναυλία ειρηνικά.
Ακολούθησε έντονη διαμάχη του Morisson με έναν συνάδελφό του Collier ο οποίος τον πέταξε κυριολεκτικά στο κοινό.
Αυτό, και το γεγονός ότι κατόρθωσαν οι διοργανωτές να ''βγάλουν την πρίζα'' από τα καλώδια των μουσικών οργάνων, έδωσε τέλος στο παράλογο αυτό σκηνικό.
Οι χιλιάδες οπαδοί των Doors ,αποχώρησαν τελικώς χωρίς να συμβούν άλλα ευτράπελα.
Τέσσερις ημέρες μετά, στις 5 Μαρτίου 1969,εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Jim Morisson.
Oι κατηγορίες ήταν οι εξής: προσβολή δημοσίας αιδούς, χρήση υβριστικών φράσεων, δημόσια μέθη και γενικότερη προσβολή των ηθών.
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της Miami Herald, Larry Mahoney, η μαρτυρία του οποίου ουσιαστικά έριξε πιθανότατα ''λάδι στη φωτιά'',  μεγάλο μέρος του κοινού βρήκε απεχθή τα πεπραγμένα του Morisson, ένα κοινό στο οποίο βρίσκονταν και ασυνόδευτοι ανήλικοι καθώς και κορίτσια που δεν είχαν τελειώσει ακόμα το Λύκειο.
Οι αντιδράσεις από τις αρχές του Mαιάμι πάντως ήταν σφοδρότατες.
Η Εισαγγελία της Πολιτείας σκόπευε να εξαντλήσει την αυστηρότητα της, ζητώντας τις μεγαλύτερες δυνατές ποινές για τον καλλιτέχνη.
Ο Collier εξέδωσε απολογητική ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι σε καμία περίπτωση οι διοργανωτές δεν ανέμεναν ότι η κατάσταση θα εξελισσόταν κατά αυτόν τον τρόπο.Ο ίδιος βέβαια παραδέχτηκε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την κατηγορία για τη δημόσια αιδώ.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Morisson είχε προβλήματα με τον Νόμο.
Άλλες τρεις φορές του είχε  παρόμοιες προστριβές με τις Αρχές, πάντα με αφορμές τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια συναυλιών, στο New Haven του Connecticut (στο οποίο μάλιστα συνελήφθη στη μέση της συναυλίας), στο Phoinix της Arizona και στο Long Island της Νέας Υόρκης.
Η αλήθεια είναι ότι η υπερσυντηρητική τότε Αμερική έδειχνε μηδενική ανοχή για τέτοια φαινόμενα και περίμεναν τον Morisson γωνία. Και εκείνος τους έδωσε την ευκαιρία ''στο πιάτο''.
Eπίσης η Πολιτεία της Florida  εκείνη την εποχή ήταν από τις πλέον πουριτανικές Πολιτείες των ΗΠΑ, ελάχιστη σχέση με την εικόνα που έχουμε σήμερα.
Κοινωνικοπολιτικά παιχνίδια έπαιξαν ρόλο στη σφοδρότητα με την οποία το Δικαστήριο του Μαιάμι κυνήγησε τον Morisson με προφανή σκοπό να του επιβάλει οπωσδήποτε κάποια ποινή.
Στις 10 Αυγούστου του 1970 πήγε στη δίκη , έχοντας ήδη δηλώσει αθώος, και στις 20 Σεπτεμβρίου βρέθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε έξι μήνες καταναγκαστικά έργα και 500 δολάρια πρόστιμο.
Toυ δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο μέχρι την εκτέλεση των ποινών , το οποίο εκείνος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, πραγματοποιώντας one way ταξίδι στο Παρίσι , από το οποίο ως γνωστόν δεν θα επέστρεφε ποτέ...
To 2010 ο απερχόμενος Κυβερνήτης της Florida, Charlie Crist, δηλωμένος οπαδός των Doors, έδωσε χάρη στον Jim Morisson, 39 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Eπιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης