Styx: Τα τραγούδια που έγραψαν ιστορία
Wednesday

18Aug

Styx: Τα τραγούδια που έγραψαν ιστορία

Δημοσιεύθηκε από:

18/08/2021

Κατηγορία: Rocktime Songs

3048
Λίγα αμερικανικά συγκροτήματα rock 'n’roll έχουν παντρέψει το γήινο και το θεατρικό με τόσο μεγάλη επιτυχία με το Styx. Τα καλύτερα τραγούδια τους είναι ένας συναρπαστικός συνδυασμός hard rock, progressive rock, pop ευφυίας, και λάμψης από το Broadway.
Κατά τη διάρκεια των αλκυονίδων χρόνων τους στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, ένα χρυσό φωτοστέφανο φάνηκε να τους περιβάλλει - άλλες μπάντες έκαναν τα πράγματα που έκαναν, αλλά μόνο οι Styx μπορούσαν να τα κάνουν όλα ταυτόχρονα.
Το ταξίδι τους ξεκίνησε στα προάστια του Σικάγου στις αρχές της δεκαετίας του '60, αν και τα πράγματα δεν ξεκίνησαν εντυπωσιακά μέχρι να αλλάξουν το όνομά τους από TW4 σε Styx στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Ακόμα και τότε, χρειάστηκαν τέσσερα άλμπουμ για να βρουν τον ήχο τους και ένα κοινό. Αλλά όταν κυκλοφόρησε ο ομώνυμος δίσκος τους Styx, άρχισαν να κατακτούν  τα μεγάλα - ξεκινώντας από το "Equinox" του 1975, το συγκρότημα κυκλοφόρησε μια σειρά από άλμπουμ και singles που το ανέβασαν στην πρώτη κατηγορία, παίζοντας πλέον σε αρένες και θέατρα.
Τρεις σπουδαίοι μουσικοί στήριξαν και δημιούργησαν το μουσικό οικοδόμημα των Styx, ο καθένας με τη δική του αναγνωρίσιμη ταυτότητα και φωνή. Ο σπουδαίος πληκτράς και ο τραγουδιστής Dennis DeYoung ήταν ο κύριος λόγος της εκρηκτικής άνθησης, ενός ντεμοντέ άνδρα τραγουδιού και χορού παγιδευμένου στο σώμα ενός rocker.
Ο κιθαρίστας / συν-τραγουδιστής "JY" Young παρείχε το μυαλό και το ειδικό βάρος, "αγκυροβολώντας" τους Styx στα υψηλότερα επίπεδα όπου κέρδισαν αναγνωρισιμότητα.
Ο συνάδελφος τους κιθαρίστας/τραγουδιστής Tommy Shaw - ο οποίος αντικατέστησε τον αρχικό John Curulewski το 1976 - έφερε σπουδαίες  στιγμές μελωδικής και μουσικής περιπέτειας.
Ωστόσο, η αλχημική μαγεία που τροφοδότησε την επιτυχία τους αποδείχθηκε επίσης η αναίρεσή τους. Το δράμα στη μουσική τους ξέσπασε στην πραγματική ζωή και μετά την κυκλοφορία του "Kilroy Was Here" του 1983, οι Styx "έσπασαν" και διαλύθηκαν λίγο μετά.
Στις επόμενες δεκαετίες έχουν σημειωθεί από μια σειρά επανασυνδέσεων και άλμπουμ. Σήμερα, οι Styx είναι ενεργοί για άλλη μια φορά, με τους James Young και Tommy Shaw να διατηρούν το πηδάλιο. Το σπουδαίο άλμπουμ του 2021, "Crash Of The Crown" επιστρέφει στις μέρες της δόξας, τις προοδευτικές κλίσεις και με όλα τα "καλούδια" που αγαπήσαμε. Το "χρυσό φωτοστέφανο" των Styx εξακολουθεί να λάμπει περίλαμπρο μετά από όλα αυτά τα χρόνια.
 

Οι "ύμνοι" του Rock 'N' Roll
("Lorelei", "Renegade", "Blue Collar Man" (Long Nights), "Too much Time in my Hands")
Μπορείτε να πάρετε το συγκρότημα από το Σικάγο, αλλά δεν μπορείτε να βγείτε από το Σικάγο χωρίς το συγκρότημα και οι Styx δεν έχασαν ποτέ τις "ρίζες"  του rock'n’roll εν μέσω της μεγαλόπρεπης δόξας της "αυτοκρατορικής" περιόδου τους. Το "Equinox", το πέμπτο άλμπουμ των Styx ήταν  πρωτοποριακό και το single τους "Lorelei" είναι από τα καλύτερα τραγούδια τους. Η "ψυχή" του hard rock που κοσμεί το τραγούδι προέρχεται κυρίως από την επιδεξιότητα  του James Young και του John Curulewski.
Η άφιξη του Tommy Shaw το 1976 ολοκλήρωσε την πρώτη γραμμή του Styx για την τριπλή κιθαριστική μεγαλοπρέπεια, αν και πραγματικά έκανε  μουσική σημαία  του με το "Renegade" από τα κομμάτια του "Pieces of Eight" του 1978. Αυξάνοντας τόσο την ένταση όσο και την ισχύ, αυτό το απίστευτο, μουσικό  παραμύθι διαθέτει ένα από τα καλύτερα σόλο κιθάρας των Styx και παραμένει αγαπημένο των συναυλιών μέχρι σήμερα.
Το single του Shaw του 1978 "Blue Collar Man (Long Nights)" ήταν μια ειλικρινής ωδή στις εργατικές τάξεις και ήταν τόσο ειλικρινές και γεμάτο ενσυναίσθηση όσο οποιοσδήποτε ανάλογη σύνθεση του  Springsteen. Επανεξέταση του ίδιου εδάφους τρία χρόνια αργότερα με το New Wave ύφους "Too much Time in my Hands" - ο ήχος μπορεί να είναι πιο κομψός, αλλά ο αντίκτυπος είναι ο ίδιος.
 

"Θεατρικές εκθέσεις"
("Castle Walls", "Come Sail Away", "Pieces of Eight", "Mr Roboto")

Οι Styx ήταν οι πιο κοντινοί οπαδοί του hard rock της δεκαετίας του '70 που θα μπορούσαν ποτέ να δουν ένα σκηνικό μιούζικαλ, και όσο πιο μεγαλοπρεπή πήρε το συγκρότημα, τόσο πιο επιτυχημένοι έγιναν.
Ήταν εξίσου έμπειροι στο να κουνήσουν τις μπροστινές σειρές και να το προσδώσουν στους θεούς, αλλά όταν συνδύασαν και τις δύο προσεγγίσεις στο ίδιο τραγούδι συνέβη η μαγεία.
Το έβδομο άλμπουμ του Styx, το μεγαλοπρεπές "The Grand Illusion" του 1977, ήταν απόδειξη του concept. Στο παλιό φαβορί για τους θαυμαστές "Castle Walls", δημιούργησαν ένα υπέροχο μύθο hard rock  που κατά κάποιον τρόπο πλέκονταν με φεγγαρόφωτο, πύργους, μεσαιωνικά πρόσωπα  και Έλληνες φιλόσοφους. Αλλά ακόμη και αυτό είναι χλωμό σε σύγκριση με το πιο διάσημο τραγούδι του ίδιου άλμπουμ. Το "Come Sail Away" είναι το Styx in excelsis - ένα λαμπρό, μπομπάτο και περίτεχνο που παραμένει το μεγαλύτερο τραγούδι hard rock που έχει γραφτεί ποτέ...
Αντίθετα, το επιχρυσωμένο κομμάτι τίτλου του επόμενου άλμπουμ "Pieces Of Eight" είναι  ένας φάρος λάμψης της θεατρικότητας της μπάντας. Αλλά αναμφισβήτητα το πιο μελοδραματικό τραγούδι του Styx - και σίγουρα το πιο αμφιλεγόμενο - είναι "Mr. Roboto".
Ο ακρογωνιαίος λίθος της ροκ όπερας, εμπνευσμένη από τη sci-fi, 1983, "Kilroy Was Here", ήταν ένα μοναδικό κομμάτι παλλόμενο, φιλικό προς το MTV. Είναι ένας κόσμος μακριά, μουσικά, από το "Come Sail Away", αλλά μοιράζεται το ίδιο πνεύμα προσοχής προς τον "μουσικό  άνεμο" που κάνει τους Styx τόσο μοναδικούς.
 

Οι καλύτερες μπαλάντες των Styx
("Lady", "Babe", "The Best of Times", "Show Me the Way")

Ακόμη και στις ημέρες πριν τη γιγάντωση της φήμης των Styx, το συγκρότημα ήταν πάντοτε έτοιμο με μια μπαλάντα και την  συνοδεία πιάνου για να εξισορροπήσει τις πιο "μπαρόκ περιηγήσεις" τους.
Πάρτε το "Lady" από το άλμπουμ Styx II του 1973. Το πρώτο από τα πολλά ερωτικά τραγούδια που έγραψε ο Dennis DeYoung για τη σύζυγό του, τη Suzanne, έδωσε μουσική και συναισθηματική βαρύτητα σε ίσο βαθμό και έδωσε στους Styx την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους δύο χρόνια αργότερα.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι Styx ήταν γνωστοί ως ένας από τους καλύτερους "προμηθευτές μπαλάντας" του hard rock, και το εξαιρετικό  τραγούδι του 1979 "Babe" έδωσε στους Styx το πρώτο τους Νο. 1.
Το "Babe" παραμένει ένα masterclass στα τέλη της δεκαετίας του '70 όπως  κάνει και  το "The Best Of Times", ένα άλλο τεράστιο μουσικό δημιούργημα δύο χρόνια αργότερα.
Το "Show Me The Way" από το "Edge Of The Century" του 1990, ήταν μια προσευχή για  έναν κόσμο που δεν συγχωρεί. Η επιτυχία κορυφώθηκε  όταν η Αμερική εισήλθε στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία  της, βοηθώντας την προώθηση των Styx στα Top 10.


Τα "Προοδευτικά Έπη"
("Suite Madame Blue", "The Grand Illusion", "Fooling Yourself " (The Angry Young Man)
Όπως πολλοί νεαροί Αμερικανοί μουσικοί στις αρχές της δεκαετίας του 70, οι Styx ήταν ερωτευμένοι με τους ήχους που σπρώχνουν τα όρια των βρετανικών προοδευτικών ροκ γιγάντων Yes και Emerson, Lake & Palmer. Αντί να αναδημιουργήσουν απλώς τους ήχους που διασχίζουν τον Ατλαντικό, έβαλαν μια ξεχωριστή μεσοδυτική πινελιά  στο είδος, αφαιρώντας την αυτοαπόκριση υπέρ των περίτεχνων  τραγουδιών και της αμερικανικής υπεροπτικότητας.
Αυτή η προσέγγιση ενσωματώνεται στο "Suite Madame Blue" του 1975, η εντυπωσιακή, περίχνη μουσική  σουίτα που γράφτηκε για να σηματοδοτήσει την αιώνια δεκαετία της Αμερικής, αν και λυρικά ήταν λιγότερο γιορτή για το τι ήταν η χώρα και περισσότερο μελαγχολική αντανάκλαση αυτού που γινόταν.
Το "Grand Illusion" αντιπροσωπεύει τον "προοδευτικό βράχο" των Styx. Το κομμάτι του τίτλου εναλλάσσεται αβίαστα μεταξύ των "φαντασμάτων" του πληκτρολογίου, των μελωδιών της ποπ χωρίς κόπο και των περίπλοκων δακτυλισμών  της κιθάρας σε μόλις τέσσερα λεπτά, με μια ζωντανή πραγματεία για το τεχνούργημα του αμερικανικού ονείρου.
Το "Fooling Yourself (The Angry Young Man)" από το ίδιο άλμπουμ ταιριάζει με το πεδίο εφαρμογής, συσσωρεύοντας τις μεταβαλλόμενες υπογραφές του μελωδικού χρόνου, ημι-ακουστικά περάσματα και αρμονικές τριπλής κιθαριστικής επίθεσης.
Φυσικά, το progressive rock είναι τελικά ένα από τα πολλά πρόσωπα του Styx. Είτε συσσωρεύονται στο συναίσθημα, σκαρφαλώνουν στους ύμνους του heavy rock ή παίζουν τα όνειρά τους στο Broadway, πραγματικά δεν υπάρχει άλλη μπάντα σαν κι αυτούς γιαυτό και εύκολα λατρεύονται!

Νότης "Too Much Time On My Hands" Γκιλλανίδης