ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: "Μυστικοί ήχοι και...Πόθοι"
Sunday

29Oct

ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: "Μυστικοί ήχοι και...Πόθοι"

Δημοσιεύθηκε από:

29/10/2017

Κατηγορία: Greek Bands

7845
H ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και συγκεκριμένα το 1984 με βασικούς καθοδηγητές τους: Θοδωρή Δημητρίου στα φωνητικά, Τάκη Μπαρμπαγάλα στη κιθάρα και Διογένη Χατζηστεφανίδη στο μπάσο.
Το γκρουπ όλο αυτό το διάστημα είχε ήδη ξεκινήσει μία οργανωμένη πορεία που κατέληξε στον πρώτο τους δίσκο το 1986 με τίτλο “Μυστικοί Κήποι” από την πολυεθνική ΕΜΙ. Αυτό σήμαινε για το συγκρότημα αρκετή σε μία εποχή πολύ δύσκολη για τις ελληνικές μπάντες σε όλα τα επίπεδα.
Τo πανέμορφο εξώφυλλο έδωσε αρκετή γοητεία στη ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ αφού ταίριαζε απόλυτα με αυτό που υπηρετούσε το συγκρότημα μιας και ο ήχος τους συνδύαζε τον νεορομαντισμό των Βρετανικών γκρουπ εκείνης της δεκαετίας και την σκοτεινή ροκ αισθητική μίας μετά πάνκ ατμόσφαιρας. Μάλιστα άρχισαν να κάνουν αρκετή αίσθηση στο χώρο σε σημείο να παίξουν στην Βαρκελώνη και στην περίφημη Biennale.
Mε σημαντικά live στο ενεργητικό της η μπάντα μπαίνει στο studio και ηχογραφεί το 1988 το δεύτερο της άλμπουμ “Ηχώ του Πόθου”. Aν και οι κριτικές ήταν διχασμένες το κοινό αγκάλιασε τη ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ και σε αυτό βοήθησε το video clip που έβγαλαν για το τραγούδι “Κοιτάζοντας Πίσω” το οποίο παίχτηκε και στο ΜTV κάτι που σήμαινε τότε τεράστια αναγνώριση (στο clip παίζει μπάσο ο Δημήτρης Παπαθεοφίλου από τα  "Αρνάκια").Βλέποντας λοιπόν το γκρουπ ότι μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράματα παίρνει την απόφαση να μετακομίσει στη Γερμανία για να δοκιμάσει την τύχη της και στο εξωτερικό με καλύτερες προοπτικές και προϋποθέσεις.
Τα live ιδιαίτερα στο Βερολίνο ήταν πάρα πολλά τα οποία έδωσαν την απαραίτητη εμπειρία. Η ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με άλλο όνομα στη Γερμανία (Τimedrops) περιπλανήθηκαν σχεδόν τρία χρόνια ώσπου οι αντοχές κάποιων όπως του κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπαγάλα (μετέπειτα Red Mist ) σταμάτησαν με συνέπεια να αποχωρήσει από το γκρουπ και να αντικατασταθεί από τον Γερμανό George Becker.
Στις αρχές του 1993 η μπάντα επιστρέφει στην Ελλάδα και κυκλοφορούν αυτή την φορά από την πολυεθνική WEA το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο το όνομα τους δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την νέα εποχή που ξεκινούσε το γκρουπ. Η παραγωγή του άλμπουμ είναι εντυπωσιακή και ο ήχος τους μεταμορφώνεται και οδηγείται σε hard rock μονοπάτια ενώ γυρίζεται άλλο ένα άψογο video clip για το τραγούδι «Θα Είμαι Εκεί» σε σκηνοθεσία του τρομερού Nίκου Νικολαΐδη.
Όμως ένα δυσάρεστο γεγονός την ίδια χρονιά σημαδεύει το γκρουπ κι αυτό είναι η αυτοκτονία του ντράμερ Σπύρου Χαρίση που ήταν μόλις 27 ετών. Μετά λοιπόν από αυτό το άσχημο γεγονός στο συγκρότημα έρχεται νέος ντράμερ είναι ο Γερμανός Chris Berger.
Η μπάντα συνεχίζει να εμφανίζεται ζωντανά με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στη συναυλία που έδωσαν τον Ιούνιο του 1993 μαζί με Μetallica και Cult στη Νέα Σμύρνη ενώ παράλληλα συμμετέχει και στη συλλογή της ιστορικής εταιρίας Wipe Out «Μαγικό Βοτάνι» με το τραγούδι «Κοιτάζοντας Πίσω». Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι έχουν συμμετάσχει στις συλλογές "Bienal 87", της "Ips" το 1987 και "Fregmenta V" που κυκλοφόρησε από το ιστορικό fanzine "Στις Σκιές Του Β-23" το 1992.
 

Το 1994 επανεκδίδεται το άλμπουμ “Μυστικοί Κήποι” που εμπλουτίσθηκε με τρία live και δύο demo κομμάτια. Tην επόμενη χρονιά οι «Γερμανοί» του γκρουπ αποχωρούν και τις θέσεις τους αναλαμβάνουν ο κιθαρίστας Σωτήρης Καστάνης (από τους Αδιέξοδο) και ο ντράμερ Γιάννης Βεναρδής (Γενιά του Χάους).
Το 1996 η μπάντα κυκλοφορεί το αξιόλογο άλμπουμ,  “Χρώματα” από την FM Records και ξαναφλερτάρει με τους dark wave ρυθμούς με βάση όμως το σκληρό ροκ αν και δεν τυγχάνει της αποδοχής του ελληνικού κοινού.
To άλμπουμ περιλαμβάνει
την σύνθεση με τίτλο "Κύμα" επηρεασμένο από το ποίημα ''Ένας λόγος για το καλοκαίρι'' του Γιώργου Σεφέρη ενώ ξεχωρίζει και το υπέροχο "Κάθε Στιγμή (Τραγούδι Στον Άνεμο)".
Από εκείνη τη χρονιά δεν έχουμε κάποιο αξιοσημείωτο νέο ή κάποια άλλη κυκλοφορία ή δραστηριότητα για το ιστορικό συγκρότημα που κατά τη γνώμη μου ήταν ένα από τα καλύτερα σχήματα  που πέρασαν από την ελληνική ροκ σκηνή.

Υ.Γ.:
Η Επιστροφή.....το πέπλο της λήθης θα παραμερίσει για λίγο και το γκρουπ θα βρεθεί στη σκηνή του Piraeus 117 Academy το Σάββατο 9 ∆εκεμβρίου 2017 για μία μοναδική συναυλία.

 
Φώτης Μελέτης


// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs